MALO VISKI, MALO KOKA KOLA

BOSANSKI BUKVALISTA: Kako je SDA izradila Konakovića i Fortu

Nije nikakva novost da je Bosna i Hercegovina zlatna koka za njene komšije i susjede na Balkanu. Dok Srbiji već decenijama isporučuje svoje najbolje književnike poput Šantića, Ćopića, Andrića, Selimovića… i dok godinama uveseljava tamošnje stanovništvo šaljući im utjehu i toliku željenu stabilnost u političkim vođama poput Vučića, Šešelja, Tadića… dotle susjednu Hrvatsku poji najuspješnijim sportskim imenima u nogometu, košarci, tenisu, rukometu…

Šta bi danas bila jedna Hrvatska kada bi se svi Čilići, Ljubičići, Mandžukići, Karačići, Bogdanovići… vratili da igraju za zemlju u kojoj su ponikli?

Šta bi danas bila jedna Srbija da se sve Mace Diskrecije, Lepe Brene, Maye Berović i Zmajevi od Šipova vrate svojoj kući?

Ali ne vrijedi o tome sada, nije mi ni bila nakana da obezvrjeđujem sve te sportske, političke i ostale ličnosti u javnom životu, ali da je Bosna i Hercegovina zlatna koka za susjedne zemlje – JESTE.

SVI PUTEVI VODE U VAREŠ

Medjutim, došlo je vrijeme kada Bosna i Hercegovina postaje zlatna koka nosilja za sve njene građane. Da, da, dobro ste pročitali. Pronalaskom zlatne žile u Varešu na dubini od 72 metra stvari su se odjednom okrenule drugim smjerom. Svi koji su BiH potcjenjivali i koji su se podsmjehivali njenim kapacitetima odjednom su progutali duboku knedlu.

Zato je i SDA, kao stranka koja je na prošlim izborima osvojila najviše bošnjačkih glasova, iznenadjujuće olako prepustila imenovanje vlasti u Kantonu Sarajevu laicima poput Konakovića i Forte, koji ne znaju ni šta potpisuju, da bi sve snage bacila na gradić duboko sakriven u bosanskim brdima. Inače, Vareš je danas većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, ali nakon izbora njime vlada Zdravko Marošević i HDZ.

Znači, još jedan Hrvat koji je izabran zahvaljujući bošnjačkim glasovima, ali za razliku od Željka Komšića, Zdravko Marošević još nije dobio poziv da gostuje Nedjeljom u 2. Ako niste znali, vezano za Vareš, bivši gradonačelnik koji je dolazio iz SDA je svojevremeno rasvjetu u tom gradiću bio ofarbao u zeleno, a rudnik željezne rude po kojem je Vareš bio poznat u čitavoj Jugoslaviji se za vrijeme rata ugasio, ali zato su građani Vareša dobili prekrasno jezero na bivšem kopu. Imaju rijeku Stavnju, koja je u rangu četiri oluka i jedne ljetne kiše. I odjednom se taj mali i pitomi gradić našao u žiži bh. javnosti.

Foto: Mali rudarski gradić preko noći postao poznat širom svijeta

I otkako je i staro i mlado članstvo SDA počelo masovno da mijenja fotelje za trnokop i kramp, tako se preostalo političko članstvo u Sarajevu okupljeno oko građanskog Bh. bloka latilo posla zbog kojeg su i izabrani. Tako je Jasna Duraković, zastupnica SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo, predložila da se angažuju lovačka društva koja će po gradskim deponijama s puškama ganjati vrane, dok je premijer Edin Forto, borac za ukidanje paušala profesionalnim zastupnicima koji na istom radnom mjestu primaju platu, potpisao za sebe isti taj paušal od 580 maraka.

I naravno, kako to obično biva u tmurnoj bosanskoj svakodnevnici, novinari su gurali nos tamo gdje ne treba i ubrzo provalili gospodina Fortu tako da se morao pravdati da nije znao šta potpisuje, da bi sutradan rekao da je znao, pa onda prekosutra ponovo izjavio da nije i tako unedogled.

Na njegovu sreću, to mučenje je prekinula zastupnica DF-a Bibija Kerla kako bi izjavila da je gladna i upitala kad je vrijeme za ručak.

Ime Dalibor Matijević vam vjerovatno ništa ne znači i sigurno se pitate o kome se radi. Naime, riječ je o mladiću iz Šimića pored Banjaluke, koji je napravio aplikaciju Robin Food, koja je za kratko vrijeme postala popularna diljem svijeta. Naime, riječ je o aplikaciji koja spaja one koji nemaju hrane sa onima koji je imaju previše. Klikom na tu aplikaciju možete uživo preko skajpa skupa sa ženom i djecom, ili ako ste penzioner, u okrilju svoga toplog doma gledati kako bogataši jedu razne bjelosvjetske specijalitete i uživati u njihovim izrazima lica dok gutaju najukusnija jela današnjice. Apsolutno, zabava za cijelu obitelj.

IZ PARLAMENTARNE KLUPE – S KRAMPOM U RUCI

I vidite, mladi stručnjak poput Dalibora Matijevića, o kojem se država uopće i ne brine, već je našao novu domovinu, Sloveniju i kao što vidite trend odlivanja mozgova u ovoj državi se nastavlja, ali, kao što rekoh, tome će uskoro biti kraj.

A tome možete zahvaliti Varešu i njegovoj zlatnoj groznici. Bakir Izetbegović i kompletan vrh SDA je već negdje tamo u bosanskim brdima sa pijucima u rukama i ruksacima na leđima. Cilj je dosegnuti dubinu od 72 metra kako bi napokon napravili Monte Karlo od Neuma i sasuli drugi sloj asfalta u Brezi.

Jeste da je bilo teško nagovoriti Halida Genjca da se odrekne mjesta poslanika u Parlamentu BiH i da uzme krampu u ruke, ali zlatna žila je ipak preveliki izazov. Ako posjedujete zlatnu žilu, posjedujete sve. I državu i kanton i partnere i koaliciju, a Vareš je tako nečujno izrodio jednu takvu koaliciju. Riječ je o dobro oprobanoj koaliciji izmedju SDA, HDZ-a i SNSD-a. Kao što sam već naveo, HDZ vlada Varešom zahvaljujući glasovima SDA i vjerovatno se pitate gdje tu sada dolaze SNSD i Milorad Dodik?

Foto: Ganjenje vrana po Sarajevu jedna od novih ključnih politika u KS

E, pa nije javna tajna da gdje je zlato – tu je i Mile Dodik. Čovjek koji je ispratio plejadu srbijanskih presjednika i koji je jednog po jednog istapšao po ramenima ovaj put je bh. javnosti bacio već oprobanu prašinu u oči u vidu svađe sa SDA, a istovremeno je najavio slanje policije RS na bh. granice kako ga neki koalicijski partner (SDA i HDZ) ne bi zeznuo i iznio mimo njihovog znanja velike količine zlata na Kipar ili u banke Švajcarske. I dok se čitava bh. javnost svađa oko imena Republike Srpske, dobri stari drugovi rade na zlatnoj žili u Varešu jer nekad su gradili svašta, ali sporo. Sad ne grade ništa, ali ide brže.

I dok trojna koalicija SDA-HDZ-SNSD u tišini rovi po bosanskim brdima, užarena lopta formiranja vlasti u Federaciji je iznenadjujuće olako bačena u ruke Bh. bloka. Onako iznenađeni tim razvojem situacije, bh. blok je već u fazi raspadanja u Tuzlanskom Kantonu, a u Sarajevu su, dok čekaju da Naša stranka usaglasi nove politike farbanja ograda i zaštite cuka, kao prvi i najbitniji zadatak odredili ubijanje vrana.

Ili kao što bi premijer KS Forto rekao: Ovo je stvarno revolucionaran korak.

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI