JA TARZAN A TI DŽEJN

BOSANSKI BUKVALISTA: Kako se sarajevski gospodski SDP posvađao sa ruralnim tuzlanskim zbog olimpijske baklje

Jednoglasno je odlučeno da se novac namijenjen onome ko otkuca ubicu preusmjeri na kupovinu novih limuzina za potrebe Vlade KS kako se više ne bi dešavalo da ova ekipa na naočigled cijelog svijeta sramoti zvanje bh. političara i na svečana otvaranja dolazi u gradskom autobusu

Dosta je vode proteklo Miljackom otkako su se Zimske Olimpijske igre završile u gradu podno Trebevića. Tačnije, 35 godina i od tada se svakog februara u godini sa sjetom prisjećamo tih lijepih vremena, maskote Vučka, Jure Franka, zgodne Švabice Katarine Vit i ostalih bjelosvjetskih asova koji su se te 1984. godine sjatili u Sarajevo kako bi prisustvovali prvoj zimskoj olimpijadi koju su u svijetu organizovali muslimani.

U tadašnje vrijeme se to baš i nije smjelo reći tako otvoreno, pa se po kuloarima tada skriveno šaputalo da je to ustvari bila zelena olimpijada kao prvi začetak zelene transferzale (o čemu režimski profesionalni mediji u Beogradu, uprkos tolikim dokazima, ne žele da pišu zbog njegovanja dobrosusjedskih odnosa). Tada su i zidovi imali uši i kada bi, ne daj Bože, komunisti saznali da si državni neprijatelj i da radiš na rušenju bratstva i jedinstva, kažu, došli bi i iz kuće ti iznijeli sve skije i sanke što imaš.

Ali… nije mi baš namjera da ZOI 84 prisvajam nekom od naroda u bivšoj Jugoslaviji, jer je Sarajevo tada bilo jedinstveni grad i jedinu mrlju na olimpijadu je bacio konobar Ekrem koji je u ćevabdžinici Kirku Daglasu naplatio veliku porciju ćevapa sa lukom po deset puta većoj cijeni nego što ustvari i košta. Međutim, i sam Kirk Daglas je u mnogim intervjuima kasnije pominjao da je doživio stotu godinu života najviše zahvaljujući sarajevskom ćevapu.

ŠTA JE MILETU EYOF

I kao što rekoh, dosta je vode proteklo Miljackom od tada da bi nakon 35 godina ponovo, u februaru, u Sarajevu došao EYOF, Evropski olimpijski festival mladih kao najveći multisportski događaj za sportiste između 14 i 18 godina, koji se organizuje svake dvije godine. Već je nazvan najvećim sportskim događajem u BiH još od Zimskih olimpijskih igara 1984., no za njega je većina Bosanaca i Hercegovaca prvi put čula u životu.

Ako je prvu Olimpijadu organizovalo jedinstveno Sarajevo (muslimani jesu bili najzaslužniji, ali to ne priča da ne čuje Bakir) organizaciju EYOF-a su dobila dva Sarajeva, muslimansko i srpsko, pa se narod ohrabren ponovnim bratstvom i jedinstvom brzo uhvatio u koštac sa ceremonijom otvaranja.

Tako je, npr., predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u imenu EYOF pročitao riječ FESTIVAL i brže-bolje potrčao da otpjeva “Ne može nam niko ništa”, ”Mali mrav” i ostale velike hitove okupljenim posjetiocima na Koševu. Tek kasnije kad su mu objasnili o čemu je riječ izvukao se traljavim govorom o suživotu i toleranciji što liku poput Milorada nimalo ne priliči. Pošto su okupljeni gledatelji te prohladne februarske noći shvatili da će ostati uskraćeni za Miloradov muzički opus, odlučili su da zviždanjem negoduju i da prozivaju organizatore što je opet naišlo na kritike mnogih javnih ličnosti koji su im poručili da paze na ponašanje i da nisu na Čevljanovićima nego na otvaranju EYOF-a!

Foto: Posjetioce na Koševu je jako razočarala vijest da Mile Dodik neće zapjevati “Malog mrava”..

I svi se zapitali, šta onda Mile Dodik radi tu? Dan ranije cijeli vrh SDP-a je u Sarajevu imao sastanak gdje se odlučivalo da li da se olimpijska baklja kroz Ilijaš i Hadžiće nosi samostalno, ili u dilu sa SDA, ali su se ubrzo u duhu socijaldemokratije međusobno pokoškali i prijetili da će jedni druge blokirat na Facebooku i ostalim društvenim mrežama, pa su morali uz psovke i ružne riječi koje ne pristaju takvom političkom estamblišmentu, koji se zasniva na vrijednostima socijaldemokratije, odlučivati referendumom da li da uopće i učestvuju u ceremoniji nošenja olimpijske baklje.

Sve je rezultiralo svađom sarajevskog ogranka konceptualno-gospodskog SDP-a protiv ruralnog i seljačkog tuzlanskog SDP-a i na kraju je jednoglasno postignut dogovor da se nisu ni o čemu dogovorili i umjesto da za sve građane Bosne i Hercegovine budu svjetlo na kraju tunela, postali su tunel na kraju svjetla.

BRUKANJE VLADE KS

Pošto je SDP odustao od nošenja olimpijske baklje, SDA je partnera, uz obostrano zadovoljstvo, na kraju pronašla u njima mrskom Čovićevom HDZ-u, a uz njihov zajednički dogovor odlučeno je da im se u svečanom defileu na ceremoniji otvaranja EYOF-a priključi njima još mrži SNSD. I nikome nije bilo jasno kako stranke koje se godinama mrze i prepucavaju preko svojih stranačkih medija tako jednostavno i brzo postignu dogovor?

Sve se dešavalo u jako komplaksnom sigurnosnom trenutku za naše odgovorne političare jer je nekoliko kilometara dalje četverostruki ubica širio strah i trepet kod domaćeg stanovništva. Stoga je u trojnom dogovoru stranaka na državnom nivou jednoglasno odlučeno da se novac namijenjen onome ko otkuca pohmanitalog ubicu na kraju preusmjeri na kupovinu novih limuzina za potrebe Vlade Kantona Sarajevo kako se više ne bi dešavalo da ova ekipa na naočigled cijelog svijeta sramoti zvanje bh. političara i na svečana otvaranja dolazi u gradskom autobusu.

Foto: Vlada KS obrukala zvanje bh. političara vozeći se u gradskom autobusu

Na kraju, uz dogovor svih prisutnih, čast da upali olimpijski plamen ponuđena je visokom predstavniku Valentinu Inzku (koji i nije baš nešto visok), a ovaj je to objeručke prihvatio jer po njegovim riječima i nema nekog pametnijeg posla, a skoro je sam sebi smanjio platu, pa će sada imati razlog da je ponovo poveća.

I igre su najzad mogle da počnu.

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI