BOSANSKI BUKVALISTA: Na maškarama spalili štrajkače Aluminija jer su za propast firme oklevetali Čovića

Poštovani posjetioci Inforadara, budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi a sve više priča o novim sukobima i ratu upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – nastaviće sedmično da secira sve bitne događaje u svijetu, kao i aktivnosti naših političara, njihovih satelita i ostalih javnih ličnosti.

 

Petak, 21. februar

U organizaciji Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, uglednog pacifiste i humanitarca, u pozorištu u Prijedoru održana je promocija filma o Draži Mihailoviću, antifašističkom heroju i borcu za ravnopravnost svih naroda i narodnosti na ovim prostorima, prvom gerilcu u porobljenoj Evropi i kandidatu za Nobelovu nagradu za mir koja mu je za dlaku izmakla. Promocija filma je okupila mnoge antifašiste i ljubitelje Dražinog lika i djela iz Republike Srpske, koji su kraj filma dočekali u suzama, mašući cvijećem u rukama i pjevajući Imagine od Johna Lennona.

 

Subota, 22. februar

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović razmatra mogućnost da zabrani ulazak Miloradu Dodiku na svoj teritorij jer je čuo da političari u Bosni i Hercegovini svojim glasačima obećavaju 100.000 radnih mjesta, pa se crnogorske vlasti pribojavaju da će sve i jedan Crnogorac ubrzo biti zaposlen i morati da radi skoro svaki dan. Iz kabineta Milorada Dodika ubrzo je stiglo saopćenje da je u pitanju zabuna i da ga je Milo Đukanović zamijenio sa Bakirom Izetbegovićem i da on svom narodu nikada nije obećavao radna mjesta, nego samo poznanicima, kumovima i užoj fameliji.

 

Nedjelja, 23. februar

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija nazvao je smiješnim tvrdnje Bakira Izetbegovića i SDA da je na ljetovanju na Tajlandu jahao slona zahvaljujući lovi Milorada Dodika jer svako zna da je jahanje slona uračunato u turistički aranžman i prema tome besplatno je za sve turiste koji posjete ovu bezveznu, usputnu destinaciju. Da bi dokazao da je pošten i da nije potrčko nijednog političara u Bosni i Hercegovini, kako Bakir misli da jeste, spreman je već sutra da za Bakirove pare otputuje u Antaliju i zajaše bilo koga.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson na netom završenom sastanku sa Miloradom Dodikom uputio strašne prijetnje i uvrede srpskom članu predsjedništva, nazivajući ga Bosancem i prijeteći da će mu poslati Čaka Norisa i Husu Ćesira pred kuću.

 

Ponedjeljak, 24. februar

Reagujući na izjavu američkog generala Fredericka Hodgesa, koji je povodom nabavke Pancira pitao zašto se Srbija naoružava i zbog koga, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je odgovorio da više nikada neće nuditi sto za jednoga već hiljadu za jednoga, i da se više nikada ponoviti ono vrijeme kada se moralo iz zahrđalog i nepreciznog oružja gađati po civilima u Sarajevu i sramotiti se zastarjelim naoružanjem pred velikim ruskim prijateljima, kao što je bio mitraljezac Eduard Limonov. Predsjednik Srbije je istovremeno stao u odbranu Milorada Dodika čije se zemljište bogato šljivom i kruškom, od kojih peče fenomenalnu rakiju, našlo na udaru stranih sudija u Ustavnom sudu i političkog Saraj’va, prilikom čega je izjavio da nije u skladu sa Deytonskim sporazumom da sada i muslimani peku rakiju.

 

Utorak, 25. februar

Trojica kineskih državljana, koji su u Sarajevu testirani na koronavirus, su izliječeni i pušteni iz KCUS-a, a novinare je naravno zanimalo način na koji su zaraženi pacijenti izliječeni. Pitali su da li to znači da je Sebija Izetbegović pronašla injekciju protiv koronavirusa i da li to znači da će Bakir Izetbegović do kraja godine obećati 100.000 injekcija protiv koronavirusa svima koji glasaju za SDA? U međuvremenu se građanima poručuje da ne paničare i da se u slučaju pojave simptoma ove gripe jave u najbliži mjesni ogranak SDA gdje će im biti ubrizgana kura C vitamina dok injekcije ne budu spremne. Istovremeno šefica bh. diplomatije Bisera Turković, nadaleko poznata po uštedama jer u posjete inostranstvu vodi sina koji joj drži tašnu a ne rastrošne saradnike, poručuje da drži stvar u rukama i moli građane da bez nepotrebnih zadržavanja na granici zaobilaze Italiju i da bježe ravno ka Njemačkoj i skandinavskim zemljama.

Premijer FBiH Fadil Novalić posjetio zatvor u Sarajevu, a uskoro će posjetiti i KP dom u Zenici gdje će kroz razgovor i konsultacije sa Jerkom Lijanovićem donijeti odluku u kojem zatvoru je najpogodniji smještaj za penzionerske dane.

 

Srijeda, 26. februar

Koronavirus je stigao i pred naša vrata, a građani BiH ništa ne prepuštaju slučaju pa su opustošili rafove velikih hipermarketa kupujući ulje i brašno jer je poznato da su uštipci, palačinke i domaći pereci efikasan mehanizam zaštite i jačaju prirodni imunitet. Trenutno se po bh. buregdžinicađa ispituje i uticaj vrućeg bureka na suzbijanje koronavirusa i ako se pokaže efikasnim, domaći stručnjaci u tom slučaju prognoziraju velike gužve pred mesarama, mnogo veće nego u Torabijevo vrijeme, a nakon bureka za očekivati je i ispitivanje uticaja ostalih raznih pita na koronuvirus, poput sirnice, kupusnjače, krompiruše…

Na maškarama u zapadnom Mostaru spaljena je lutka sa likom jedne od najpoznatijih hrvatskih pjevačica Josipe Lisac zbog njene interpretacije sevdalinke Omer beže, a potom su spaljene i lutke sa likovima štrajkačkog odbora Aluminija koji za propast ovog hercegovačkog diva klevetnički okrivili dobrotvora Dragana Čovića.

 

Četvrtak, 27. februar

Gledajući Aleksandra Vučića, Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i ostale probosanske i prosrbijanske političare kako se svađaju čija je i gdje se nalazi Banja Luka, epidemija koronevirusa se prepala i otišla ka Francuskoj. Za sada u Bosni i Hercegovini i Srbiji nema zaraženih.

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI