BOSANSKI BUKVALISTA: Radnici “Aluminija” obećali da će biti gladni i u Čovićevo a ne samo svoje ime

Poštovani posjetioci Inforadara, budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi a sve više priča o novim sukobima i ratu upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – sedmično će secirati sve bitne aktivnosti naših političara koji nas predstavljaju pred međunarodnom zajednicom i čine sve u ispunjavanju svog prioritetnog vanjskopolitičkog cilja – priključenja Evropskoj uniji i NATO savezu do 2068. godine.

 

Petak, 16. avgust

U Sarajevu počeo najveći filmski festival u ovom dijelu Evrope, Sarajevo Film Festival, koji po popularnosti ozbiljno prijeti da preraste koridu u Čevljanovićima. Kao najveći i najvažniji gost ovogodišnjeg festivala biće istaknuti filmski poznavalac i kritičar Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija, koja će svoju svečanu haljinu nakon manifestacije otvaranja dati na aukciju, a sav prihod od prodaje će biti preusmjeren u fond za političare sa posebnim potrebama. Odmah iza bračnog para Izetbegović dolaze poznati filmski poznavaoci kao što su Huso Ćesir, Halid Genjac, Elmedin Konaković… koji će na otvaranju festivala podijeliti stotine autograma obožavaocima koji su zbog njih došli u Sarajevo iz najzabačenijih dijelova ove zemlje.

 

Subota, 17. Avgust

Aluminij izdao saopćenje u kojem se izvinjava Draganu Čoviću što su propali dok je predsjednik HDZ-a na sve moguće načine pokušavao da ispumpa lovu iz ovog hercegovačkog diva i što mu nije uspjelo da za to optuži političko Sarajvo i njegove političare. Svi radnici Aluminija koji su ostali bez posla dali su obećanje da će i oni i njihove porodice biti gladni i u ime Dragana Čovića i HDZ-a, a ne samo u svoje ime, i time pokazali samilosni duh koji oblikuje narode sa ovdašnjih prostora.

 

Nedjelja, 18. avgust

Svečano otvoren autoput koji povezuje Srbiju sa Republikom Srpskom, nazvan Miloš Veliki. Uslijedio je odgovor iz federalnog dijela BiH gdje su najavili da će preimenovati autoput V5 u Murat Najveći, i u skorije vrijeme ćemo imati čast da se vozamo sa Murata na Miloša i obrnuto.

 

Ponedjeljak, 19. avgust

Isplivao snimak na kojem je Goran Bregović, gostujući u Ćirilici kod pulicerovca Milomira Marića, opisao svoj iznenadni susret sa predstavnikom Helsinškog odbora za ljudska prava Radovanom Karadžićem ratnih devedesetih godina u nekom od beogradskih hotela. Naime, Bregović je ispričao da je Karadžića tada pljunuo u lice jer kao poznati humanitarac nije spriječio ravnanje granatama njegovog rodnog grada Sarajeva kao i terora koji je provođen nad bošnjačkim stanovništvom diljem BiH i ljutito ga pitao: “Znaš li ti da sam ja oženjen Bošnjakinjom i da su mnoga moja raja Bošnjaci? Kako te nije stid?” Iz protesta i boli prema rodnoj grudi Brega nakon toga više nikada nije zapjevao u Srbiji.

Javno komunalno preduzeće Zenicatrans-prevoz putnika raspisalo je konkurs za prijem 40 vozača autobusa uz osnovnu plaću u iznosu od 464 KM, ali se javilo tek njih petero uz jednog migranta iz Afganistana koji je pitao dal’ mora imat vozačku.

 

Utorak, 20. avgust

Sjednica koju je zakazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je urodila plodom. Za rekordno kratko vrijeme trojica članova Predsjedništva su se složila po svim gorućim pitanjima i za 15 minuta postigli dogovor da se sjednica ne održi. Po izjavi Šefika Džaferovića, dovoljno je bilo samo da jedni drugima upute pogled i kimnu glavom i da ne bude potpisano sve što je trebalo da bude. Malo koje države svijeta se mogu pohvaliti ovako sposobnim političarima, prema tome – Bosanci i Hercegovci budite sretni.

 

Srijeda, 21. avgust

Počinje gradnja Bloka 7, najveća poslijeratna investicija u državi. Izvodjači radova koji su na tenderu predložili najbolje uslove i time primljeni za gradnju ovog skupocjenog objekta vrijednog 1,5 milijardi KM su; firma zeta Milorada Dodika, firma badže Bakira Izetbegovića, firma bratića Dragana Čovića, ali se predmet trenutno, zbog žalbi drugih izvođača koji su se javili na tender, poput firme dajdže Nermina Nikšića, firme amidžića Fahrudina Radončića i firme strica Mirka Šarovića… nalazi u Uredu za žalbe. Čim žalbeni postupak bude okončan, očekuje se početak pripremnih radova.

 

Četvrtak, 22. avgust

U Kninu pretučeno više osoba srpske nacionalnosti dok su gledali utakmicu Young Boys-Crvena Zvezda i glasno navijali za beogradsku Crvenu Zvezdu. Hrvatska policija kao glavne osumnjičene označila je nekadašnjeg episkopa Vasilija Kačavendu, koji je nadaleko poznat kao fan Young Boysa, kao i desetak svećenika Katoličke crkve koji su takodje vjerni tifozi nogometnog kluba iz Švicarske. Uskoro opširnije…

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI