BOSANSKI BUKVALISTA: U ime nacije i radi jacije

Poštovani posjetioci Inforadara, budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi a sve više priča o novim sukobima i ratu upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – sedmično će secirati sve bitne aktivnosti naših političara koji nas predstavljaju pred međunarodnom zajednicom i čine sve u ispunjavanju svog prioritetnog vanjskopolitičkog cilja – priključenja Evropskoj uniji do 2068. godine.

 

Petak, 19. juli

Narodna skupština RS izglasala i potvrdila izjavu Milorada Dodika da je ugrožen vitalni interes Republike Srpske zbog toga što se sve više građana RS-a fotografiše sa građanima Federacije BiH i kako se više ne bi ponovili sramni slučajevi da se tokom zasjedanja Narodne skupštine pojedini poslanici hvale slikama sa braćom Ćulum i estradnim zvijezdama Federacije poput Selme Bajrami, Mace Diskrecije… Samim time NS RS je najavila skorašnji zakon prema kojem će se svaki građanin krivično goniti nakon što se dokaže njegova zajednička fotografija sa “Federalcima”.

 

Subota, 20. juli

Željko Komšić preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH i najavio da će u idućih osam mjeseci svog učiniti sve od sebe da se na trgovima svih većih gradova u BiH organizuju masovna i besplatna sunećenja.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu postao je danas predsjednik Vlade sa najdužim stažom na toj poziciji, čime je prestigao Crnogorca Milu Đukanovića, a kada je riječ o svim nivoima služenja državi, opasno puše za vrat Halidu Genjcu.

 

Nedjelja, 21. juli

Nakon što je Drvar proglasio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića počasnim građaninom, ubrzo je uslijedila incijativa da se taj grad u sjeverozapadnom dijelu BiH, nadaleko poznat po književniku Nikoli Špiriću, preimenuje u Napredni Drvar. Jer kad se Drvar nekad mogao zvati po Titu može i po Aleksandru Vučiću koji je do sada obećao napredak koliko Tito nije mogao ni da zamisli. Tako, primjera radi, Drvar u narednim godinama može da očekuje moderni metro, a trenutno se u tom gradiću traži podobna lokacija za buduću fabriku letećih automobila.

U Narodnoj skupštini RS podnijeta incijativa da se zemljotres koji je danas pogodio okolinu Tuzle proglasi antisrpskim, jer nije pričinio nikakvu štetu na tlu Federacije.

 

Ponedjeljak, 22. juli

Hrvatski ugostitelji na Krku, na svojim plažama, počeli sa naplaćivanjem hladovine, 15 kuna za odrasle, 10 kuna za djecu. Ratni vojni invalidi imaju popust. Na tu ideju su došli kada su tokom zimovanja na planinama u Bosni i Hercegovini čuli da se tu godinama bosanskom narodu prodaje magla. I da Bosanci kupuju ko ludi.

Boris Džonson izabran za naljepšeg britanskog premijera u historiji. Sva sreća pa Britanci nemaju tročlano Predsjedništvo.

 

Utorak, 23. juli

Superpopularna HBO serija Chernobyl je zaludila gledaoce širom svijeta, tako da i BIH i Republika Srpska nisu ostale imune na genijalnost te serije. Zbog toga je donedavno prvi čovjek Predsjedištva BiH i alfa i omega bh. entiteta RS Milorad Dodik (inače veliki fan serije Chernobyl) zatražio od Vlade Hrvatske da svoj radioaktivni nuklearni otpad ubuduće odlaže što bliže granici sa BiH, po mogućnosti blizu opština što se “naslanjaju” na RS, kao znak zahvalnosti što je u Predsjedništvu uspio da blokira pokretanje tužbe BiH protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta. Naravno, ta vijest je naišla na oduševljenje zvaničnog Zagreba, pa je Plenković Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću poslao dva Geigerova brojača i odijela za zaštitu od radijacije da im se nađu pri ruci, istim putem kojim je i selefijama u BiH slao humanitarnu pomoć.

U međuvremenu je procurilo zašto je Srbin Dodik spriječio tužbu BiH protiv Hrvatske zbog gradnje Pelješkog mosta usred Hrvatske, odnosno zašto je ekselencija Dragan Čović ranije rizikovao i karijeru dolazeći na proslavu 9. januara Dana RS, te je otkriveno da loza Dodik potiče od prastare hrvatske porodice Jelačić, a da nekadašnji Jugosloven Čović vuče korijene od konjušara iz Dinastije Romanov.

Milijarder Pramod Mittal uhapšen je danas na području Lukavca jer je upravljajući svojim automobilom prošao kroz crveno.

 

Srijeda 24. juli

Ako ste ikada i sumnjali sada je i ozvaničeno, Dragan Čović je javno priznao da se između njega i lidera SDA Bakira Izetbegovića sasvim neplanirano rodila hemija i još jednom su potvrdili tezu koju je svojeremeno opjevalo beogradsko Zabranjeno Pušenje da “ljubav udari tamo gdje ne treba”. Međutim, kao i svaka ljubavna priča u kojoj ništa nije kako treba, tako i u ovoj bosanskoj pojavio se problem jer Dragan istim žarom voli i Milorada koji je spreman zbog toga da se proglasi i Rvatom. Tako Dragan krije od Bakira da voli Milorada, a od Milorada krije da voli Bakira i ne zna za koga da se od njih dvoje odluči jer teško bi mu bilo da se odrekne bilo koga. Štaviše, u pismima koje je njima slao napisao je da ih voli više od Aluminija i Pelješkog mosta. Istovremeno, Bakir Izetbegović, duboko zabrinut zbog najavljenog bojkotiranja koride u Čevljanovićima i ljubavi koju mu iskazaju Željko Komšić i Dragan Čović, bori se sa PTSP-om od kojeg boluje zbog višegodišnjeg boravka u zatvorenom trezoru.

 

Četvrtak, 25. juli

FK Sarajevo iznenada poslalo zahtjev arbitražnoj komisiji Nogometnog saveza BiH da buduće domaće utakmice u Premijer ligi umjesto na Koševu igra na Bilinom Polju u Zenici, jer gradu, odnosno opštini nisu platili četiri zadnje kirije za čučavce koji su i dalje u upotrebi na popularnom koševskom Lavoru. Tako se očekuje da Zenica napokon dobije jak gradski derbi koji će nadjačati dosadašnji ZE-DO derbi izmedju Čelika i Nemile.

Boris Džonson, novi premijer Velike Britanije, imenovao je svog brata na dvije pozicije u novom sazivu britanske vlade, što pokazuje da ima istine u špekulacijama britanske žute štampe da Džonson vuče korijene sa Balkana.

Za predstojeći vikend u nogometnoj Premijer ligi BiH slijede dva velika derbija za sve nogometne sladokusce. U prvom derbiju će se u Mostaru sastati Istočna i Zapadna strana tog grada dok će u drugom derbiju na Bilinom Polju, Sarajevo dočekati gostujući Čelik iz Zenice.

Nedžis HALILOVIĆ
Nedžis HALILOVIĆ
Boem, aforizmičar, najveći tuzlanski komunista i alfa muškarac, nikad dokazani fudbalski talenat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI