Poštovani posjetioci Inforadara, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Nedžis Halilović, alias Bosanski Bukvalista – povremeno i kad se za tim ukaže potreba – sedmično će secirati i analizirati sve bitne aktivnosti naših funkcionera i političara koji nas predstavljaju pred međunarodnom zajednicom i čine sve u ispunjavanju svog prioritetnog vanjskopolitičkog cilja – priključenja Evropskoj uniji do 2068. godine.

 

Petak, 11. oktobar

Komisija za očuvanje spomenika u sastavu jedan Srbin, jedan Bošnjak i jedan Hrvat donijela je odluku da Grad Sarajevo dobija pet novih nacionalnih spomenika, a to su:

  1. Svečani trotUar ispred Predsjedništva BiH
  2. Avazov uvrnuti toranj
  3. Auto-pijaca na Stupu
  4. Centrala SDP-a
  5. Poljine Hills

 

Subota, 12. oktobar

Članovi Sabora Islamske zajednice BiH danas su izabrali Huseina Kavazovića za novog/starog reisu-l-ulemu koji će i narednih sedam godina obnašati funkciju duhovnog poglavara muslimana u našoj zemlji i dijaspori. Od 374 glasa njih 291 je glasalo za ef. Kavazovića, 82 glasa je osvojio ef. Zukorlić, a jedan glas je bio nevažeći. Efendija Zukorlić je čestitao pobjedniku na fer i poštenoj borbi i najavio da već sutra predaje kandidaturu za novog selektora nogometne reprezentacije BiH, dok je haži-efendija Konaković proglasio dan žalosti u Kantonu.

 

Nedjelja, 13. oktobar

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputio je čestitku Huseinu ef. Kavazoviću na ponovnom izboru za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH i još jednom naglasio nužnost izmjena Izbornog zakona u BiH, jer dok hrvatskog predsjedavajućeg bira ko poželi dotle za reisa glasaju samo muslimani. Ipak, kako i doliči najvećem europejcu s ovih prostora, skupio je snage i čestitao Kavazoviću:

“Iskreno vam čestitam na osvajanju svete stolice i čvrsto vjerujem da ćemo u budućnosti zajedničkim molitvama izmoliti kineske kompanije da što povoljnijim ponudama grade neke nove mostove u našoj domovini. P.S., kladio sam se na vašu pobjedu”, naveo je Čović u svom emotivnom pismu.

 

Ponedjeljak, 14. oktobar

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik SDA, istakao je u izjavi za Anadoliju da je Turska bila prisiljena na operaciju Izvor mira koju Turske oružane snage provode na sjeveru Sirije.

“Turska je bila prisiljena na ovu akciju, činjenice i brojke to potvrđuju. Teroristička organizacija PKK je u proteklim decenijama izvršila na desetine napada krstastim šrafcigerima na vojne i civilne mete u Turskoj. Tim povodom braći Turcima već u toku ovog mandata obećavam 100.000 novih epizoda serije ‘Lud, zbunjen, normalan’ i to planiram ispuniti do aprila sljedeće godine, najkasnije do 2066., a poslije toga obećavam još milion epizoda serije ‘Viza za budućnost’”, poručio je Izetbegović.

 

Utorak, 15. oktobar

Nakon odigranih mečeva kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. selektor nogometne reprezentacije BiH, Robert Prosinečki, izjavio da on snosi svu odgovornost što svi igrači koji igraju u reprezentaciji nisu imali šansu da iskoriste oktobarski termin kvalifikacija i posjete svoje famelije širom Bosne, a neki su neplanirano ostali i bez bureka i kolača koje su im ispekle nene i time je atmosfera u bh. svlačionici dobro poljuljana. Robert Prosinečki je na sazvanom pressu povodom novonastale situacije izjavio:

“Koliko god bilo teško prihvatiti činjenicu da se igrači nakon reprezentativnih obaveza vraćaju u matične klubove, a da nisu uspjeli da posjete svoje najdraže i da se opuste u obiteljskom domu uz hurmašice, baklave i ostale bosanske specijalitete, mi moramo nastaviti dalje. Ne znam koji je razlog svega toga. Kao selektor sam tužan vidjeti igrače kako u svlačionici plaču jer nisu dobili dozvolu da posjete nenu i pojedu njen burek, neki jer nisu mogli da na koncert ‘Lijepe Nusrete i jarana’ u Mehuriće. Slijede nam još dva okupljanja protiv Italije i Lihtenštajna i ako i tada igrači ostanu uskraćeni od ovih zadovoljstava sigurno je da ću razmisliti o svom otkazu”, izjavio je Prosinečki.

 

Srijeda, 16. oktobar

U sjedištu Naše stranke danas je održan sastanak predsjednika i predstavnika stranaka koje čine većinu u Kantonu Sarajevo. Sastanku su prisustvovali Predrag Kojović (predsjednik Naše stranke), Nermin Nikšić (predsjednik SDP-a), hadži Elmedin Konaković (predsjednik Naroda i pravde), Ibrahim Hadžibajrić (predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste), Milan Dunović (član Predsjedništva Demokratske fronte) i Zvonko Marić (zastupnik SBB-a u Skupštini KS). Razgovarano je o dosadašnjem radu i na kraju je postignut međusobni dogovor da jedni druge kandiduju za Nobelovu nagradu.

 

Četvrtak, 17. oktobar

Sebija Izetbegović izabrana je za novu-staru direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). U žestokoj konkurenciji i neizvjesnoj utrci za predsjednika ovog kliničkog centra gospođa Izetbegović se pokazala kao najbolji kandidat i u nevjerovatno tijesnom glasanju pobjedila je protukandidata za ovu odgovornu poziciju, Bakirovu ženu iz SDA. Oduševljena što je ponovo zasjela na čelo ove renomirane klinike, iako se tome nije ni u snu nadala, Sebija je prvih deset pacijenata koji čekaju na operaciju nagradila anestezijom.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime