Vijeće preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, uz potvrdu od strane Evropskog vijeća, uz razumijevanje da su koraci navedeni u Komisijinim preporukama preduzeti u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i osnovnim pravima, navedeno je.

Vijeće Evropske unije oglasilo se zvaničnim saopštenjem povodom zaključaka koji se tiču dodjele kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

– Vijeće je danas usvojilo zaključke o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja. Zaključci ocjenjuju situaciju u svakom od kandidata i partnera za članstvo u EU, postavljaju smjernice o reformskim prioritetima i potvrđuju opredijeljenost Vijeća za politiku proširenja EU. U skladu sa revidiranom metodologijom proširenja koju je Vijeće usvojilo 2020. godine, snažan fokus je stavljen na temeljne reforme u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, ekonomskog razvoja i konkurentnosti, jačanja demokratskih institucija i reforme javne uprave, saopćeno je.

Osvrnuli su se i na Mišljenje Evropske komisije i reforme koje naša zemlja treba provesti.

– Nakon zaključaka Evropskog vijeća u junu, a u svjetlu naknadne preporuke Komisije od 12. oktobra 2022. godine, Vijeće preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata, uz potvrdu od strane Evropskog vijeća, uz razumijevanje da su koraci navedeni u Komisijinim preporukama preduzeti u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i osnovnim pravima, navedeno je.

Navodi se i da se GAC “raduje potvrđivanju ove odluke od decembarskog Evropskog vijeća”.

Do sada se nije desilo da premijeri ili predsjednici država, okupljeni u Evropskom vijeći, pobiju odluke svojih ministara koji se sastaju u formatu Vijeća EU i pripremaju konačne odluke za svoje šefove.

Mikulaš Bek, češki ministar za evropska pitanja u ime svojih evropskih kolega dao je i posebnu izjavu u kojoj je rekao kako ovi zaključci pokazuju jasnu posvećenost proširenju Evropske unije.

“Politika proširenja EU snažno je sidro za mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost na našem kontinentu. Vijeće svojim zaključcima šalje snažnu poruku o svojoj posvećenosti proširenju EU. Posebno me raduje preporuka da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata i priznanje reformskih napora Ukrajine u ovako teškim vremenima. EU će nastaviti podržavati Ukrajinu na njenom putu ka budućem članstvu u EU”, ističe se u saopštenju.

Izvor: Oslobođenje

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime