Britanija objavila viši budžetski deficit od očekivanog podstaknut rastom životnih troškova

Britanija je u februaru ostvarila veći budžetski deficit nego što se očekivalo, podstaknut rastom životnih troškova i posljedicama prošle inflacije na javne finansije, pokazali su zvanični podaci objavljeni u četvrtak.

Neto zaduživanje javnog sektora, isključujući banke u državnom vlasništvu, iznosi 8,40 milijardi funti (10,74 milijardi dolara) prošlog mjeseca, što je manje u odnosu na 11,84 milijardi funti prije godinu dana, saopćio je Ured za nacionalnu statistiku (ONS).

Očitavanje je više nego što je bilo koji ekonomista očekivao u anketi Reutersa koja je ukazala na deficit od oko 5,95 milijardi funti.

S obzirom da se nacionalni izbori očekuju prije kraja godine, brojke naglašavaju koliko će malo prostora imati naredna vlada za finansiranje mjera za jačanje anemične britanske ekonomije.

ONS je saopćio da je državna potrošnja povećana za dvije milijarde funti životnih troškova koje plaćaju domaćinstva prema postojećim programima.

Inflacija je također podigla vrijednost potrošnje na socijalna davanja, kao i prihode od poreza – posebno za poreze na dohodak i korporacije.

Podaci ukazuju na to da je ministar finansija Jeremy Hunt, čija Konzervativna stranka daleko zaostaje za opozicionim laburistima u istraživanjima javnog mnijenja, na putu da ispuni prognozu zaduživanja Ureda za budžetsku odgovornost (OBR) za 2023/24.

Uz samo mjesec dana do kraja, kumulativni budžetski deficit za finansijsku godinu do sada je iznosio 106,8 milijardi funti, što je pad od 4,1 posto u odnosu na prvih 11 mjeseci iz perioda 2022/23.

U ovom je mjesecu OBR prognozirao budžetski deficit za 2023/24. od 114,1 milijardu funti – što znači da bi još osam milijardi funti deficita u martu bilo dovoljno da ispuni tu prognozu.

Izgledi za sezonu 2024/25., koja počinje u aprilu, izgledaju kompliciraniji.

– Huntov cilj da smanji deficit za četvrtinu do 87 milijardi funti u narednoj finansijskoj godini bit će izazovan za postići, s obzirom na povišice državnih penzija, beneficija i minimalne plate koje su mnogo veće od inflacije – kazala je Alison Ring, direktorica javnog sektora i oporezivanja u ICAEW, trgovačkom tijelu za ovlaštene računovođe.

– Pritisak da se pronađe dodatni novac za vojsku, lokalnu upravu i javne službe vjerovatno će rasti kako se opći izbori približavaju – kazala je ona, prenosi Reuters.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI