Osuđen bivši načelnik Općine Bosanski Petrovac: Hujić mora nadoknaditi štetu od 77.865,90 KM

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda u Bihaću kojom je optuženi Zlatko Hujić proglašen krivim za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja a kojom je utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine. Ova kazna se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Optuženom se izriče sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije općinskog načelnika u trajanju od četiri godine od dana pravosnažnosti presude.

Oštećenoj Općini Bosanski Petrovac dosuđuje se imovinsko-pravni zahtjev kojim je optuženi Zlatko Hujić obavezan da nadoknadi štetu u ukupnom iznosu od 77.865,90 KM.

– U odnosu na tačku II optužnice Tužilaštva USK kojom je optuženom stavljeno na teret izvršenje produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383.stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH uvažavanjem žalbe kantonalnog tužioca Presudom Kantonalnog suda od 12.03.2024. godine ukida se  prvostepena presuda Općinskog suda  i određuje održavanje pretresa pred Kantonalnim sudom u Bihaću kao drugostepenim, naveli su iz Tužilaštva.

Podsjećamo, u ranije objavljenoj presudi Općinskog suda u Bihaću, a koju je Kantonalni sud u Bihaću i potvrdio 12.03.2024. godine Hujić je osuđen jer je od 01.01.2013. godine do 30.06.2013. godine u Bosanskom Petrovcu suprotno zakonitom i pravilnom vršenju svoje službene dužnosti i suprotno interesima Općine Bosanski Petrovac prekoračio svoje službene dužnosti tako što je usmeno naložio Nataši Kecman, šefici Službe za prostorno uređenje, katastar i imovinsko-pravne poslove i stambeno-komunalnu djelatnost Općine Bosanski Petrovac i Safetu Suhonjiću, višem referentu za komunalne i stambene djelatnosti da ne izrađuju rješenja uslijed čega nije izvršeno donošenje rješenja za utvrđivanje obaveza za komunalnu naknadu zbog čega nije izvršena naplata u iznosu od 77.865,90 KM čime je  nanesena šteta Općini.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI