BURNO NA KOSOVU: Propao pokušaj „bosnizacije“ izbornog procesa

Jaz na Kosovu je nepremostiv, ali samo dok Beograd tako želi. Ali za nešto se pita i Priština, posebno ona sa Kurtijem na čelu

Brojne paralele možemo povlačiti kad pričamo o Kosovu i Bosni i Hercegovini. Nažalost, najčešće ne po dobru, a u većini paralela, ako ne u svima jednu od glavnih uloga ima Srbija.

Setimo se prvog teksta objavljenog na ovim stranama, od autora koji potpisuje i ovaj tekst, a koji nosi naslov: „Bošnjaci kao najveće žrtve viznog režima“.

Pisali smo tu o problemu koji kosovski Bošnjaci imaju da bi uopšte došli do Bosne i Hercegovine, odakle su neki i izbjegli tokom ratnih sukoba, i citirali smo tada Dudu Balje, jednu od političkih predstavnica kosovskih Bošnjaka, koja je isticala da među Bošnjacima nema gotovo nikakve konekcije.

VUČIĆEV RUKOPIS

Naprosto su bili prepušteni sami sebi bez nade da će problem koji imaju ikad biti rešen. Tri mandata u kosovskom parlamentu, koji pripadaju kosovskim Bošnjacima, kao da služe samo da bi uhlebile pojedince, a može se mnogo više. Šansa se ukazala neočekivano brzo. Pa kad već neće breg Muhamedu, onda je Muhamed krenuo ka bregu. Da pojasnimo.

Bošnjaci Kosova približili su se Bosni i Hercegovini, ali ne onako kako bi to oni sami želeli, ne produbljujući pokidane veze, već, u neku ruku, bosnizacijom izbornog procesa. Pred poslednje, pete po redu vanredne parlamentarne kosovske izbore, ukazivalo se na mogućnost da Srpska lista, kosovska frakcija Srpske napredne stranke, proširi svoj uticaj i na druge manjine.

Mesec pred izbore, Goran Rakić, predsednik Srpske liste je rekao:

„Srpska lista neće da se bori samo za interese srpskog naroda, Srpska lista će se boriti za interese Goranaca, Bošnjaka, Roma i svih drugih ostalih dobronamernih ljudi.“

To je bilo dovoljno da se pobudi sumnja.

Nenad Rašić, iz Progresivno demokratske stranke (PDS), politički oponent Srpske liste, opominjao je pred izbore da Srpska lista pokušava da “preuzme“ poslanička mesta koja su u Skupšini rezervisana za ostale manjinske zajednice, tako što će podržati pojedine novoformirane političke subjekte iz redova bošnjačke, RAE (Romi, Aškalije i Egipćani) i goranske zajednice.

Na to je ukazivala i Duda Balje, ali prvo da pojasnimo do kraja. Za ove vanredne parlamentarne izbore u severnom delu Kosovske Mitrovice registrovana je građanska lista Ujedinjena zajednica – Adriana Hodžić, većinski sa ljudima koji i žive u Mitrovici, iako većina Bošnjaka na Kosovu živi u Prizrenu. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, Bošnjaka je bilo nešto više od 27.000, od čega 17.000 u Prizrenu.

Foto: Duda Balje

Adriana Hodžić je inače zamenica gradonačelnika severnog dela Mitrovice.

Gostujući na lokalnoj televiziji Duda Balje je rekla:

„Plan je vrlo jasan. Na poslednjim izborima Srpska lista je imala 10.000 glasova više. I ovih 10.000 glasova im je višak. Mislim da su odlučili da ovih 10.000 glasova podele drugim zajednicama. Sa 10 hiljada glasova mogu da dobiju od četiri do sedam dodatnih poslaničkih mesta“.

Dodala je da Bošnjaci znaju gde inače imaju glasove:

„Imamo glasove u Prizrenu, Dragašu, Peći, Istoku, Mitrovici i mogli smo vrlo brzo da izračunamo koliko glasova imamo. Na osnovu toga možemo da vidimo da se plan sprovodi“, rekla je Balje.

Adriana Hodžić je, naravno, sve negirala.

SINU POLITIČKOG OPONENTA POLOMILI VILICU

A onda su stigli i rezultati izbora. U samo Prizrenu lista Adriane Hodžić dobila je 225 glasova, odnosno 0,35 %, ali u opštinama sa srpskom većinom, dakle na severnom delu Kosova, lista Adriane Hodžić bila je druga politička opcija, nakon Srpske liste.

Zašto je sve ovo bitno? Srpska lista je osvojila na izborima svih 10 mandata koji pripadaju kosovskim Srbima. Kontrolišući tri bošnjačka mesta i jedno romsko imaju dve trećine od svih manjinskih mesta u parlamentu i kao takvi mogu zagorčavati život novoj vladi koju će, sad je već očigledno, činiti Samoopredeljenje sa preostalim manjinskim zajednicama.

I to je ta bosnizacija Kosova, to je taj prilazak Muhameda brdu koji smo spominjali.

A kad već govorimo o bosnizaciji, bilo bi prejednostavno kad bi sve prošlo tek tako. Za to se, za početak, pobrinula grupa momaka koji dan nakon izbora i nakon potvrde izbornih rezultata.

Kako tvrdi Nenad Rašić, onaj koji je među prvima ukazivao na mogućnost da će Srpska lista probati da na izborima gura „svoje“ Bošnjake, nakon završetka škole u Lapljem selu, u blizini Gračanice, grupa spomenutih momaka napala je njegovog sina, Nikolu Rašića. Rašiću je slomljena vilica, a ostao je i bez tri zuba. Osam momaka je uhapšeno.

Rašić veruje da je to poruka političkih protivnika, pogotovo što je dan ranije jedan od uhapšenih na svom instagram profilu donekle najavio prebijanje.

“Ko preživi ponedeljak pričaće. Seča šiptara. Kneževa Večera”, pisalo je u statusu jednog od uhapšenih.

Čitav ovaj nemio događaj osudio je i lider pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti, dok su predstavnici Srpske liste, kao i Aleksandar Vučić, sve predstavili kao „dogovorenu tuču“ i to u danu kad škole nije ni bilo.

U Srpskoj listi nisu propustili, međutim, priliku da istaknu povezanost Rašića sa Samoopredeljenjem, a samog Kurtija su čak nazvali i njegovim mentorom. Takve poruke među kosovskim Srbima teško da mogu biti shvaćene drugačije nego kao još jedan poziv na obračun sa neistomišljenicima.

PONIŠTENI IZBORI

Sličnu vrstu „toplog zeca“ prolazio je i ubijeni Oliver Ivanović dok nije donešena konačna odluka da se i likvidira. Nedavno je obeležena i trogodišnjica od ubistva, a sve je izvesnije da od pronalaska ubica i nalogodavaca neće biti ništa jer je uporedo sa svim ovim Osnovni sud u Prištini, na zahtev Tužilaštva, povukao nalog za hapšenje Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste i čoveka koji je uz Zvonka Veselinovića slovio u toj optužnici za organizatora kriminalne grupe koja je pripremala ubistvo.

U samoj izbornoj noći, Goran Rakić nije propustio priliku da se zahvali Radoičiću na svemu što je učinio da bi, iako u odsustvu jer je tad nalog za hapšenje još postojao, Srpska lista postigla onakav izborni uspeh.

Dakle, s jedne strane Kurti i Samoopredeljenje nikad jači i nikad odlučniji da raskinu sa aferama i korupcionaškim sistemom, koji je svesrdno podržavala i Srpska lista, a sa druge strane baš ta Srpska lista potpomognuta Bošnjacima i, verovatnim povratnikom na Kosovo, Milanom Radoičićem, koji je do sada delovao uglavnom iz Srbije.

Foto: Albin Kurti

Jaz nepremostiv, ali samo dok Beograd tako želi. Ali za nešto se pita i Priština, posebno ona sa Kurtijem na čelu.

Bosnizacija je, na kraju, ipak bezuspešno provedena jer je Izborni panel za žalbe poništio rezultate izbora iz opština sa severa Kosova, a ukoliko Vrhovni sud ne promeni odluku ova poslanička mesta će pripasti drugim kandidatima bošnjačke zajednice. Duda Balje je jedna od njih.

Kurti i Samoopredeljenje još nisu formirali vladu, a uticaj je već ogroman. Bošnjacima ostaje da se nadaju da će im Kurti pomoći i u prevladavanju problema sa vizama za matičnu državu, jer to je odavno obećao.

Dejan KOŽUL (Beograd)
Dejan KOŽUL (Beograd)
Novinar i dopisnik više medija sa prostora bivše Jugoslavije (Novosti, Lupiga, FTV, InfoRadar). Više od osam godina uređuje i vodi radijsku emisiju KUPEK, koju emitiraju BH Radio, Radio Republika (Novi Sad), Radio Rojc (Pula), KLFM (Split) te Radio aparat (Beograd), za koju kaže da je naslobodnija moguća teritorija jer nema tabua.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI