BURNO U MUP KS: Grupa uposlenika podnijela krivičnu prijavu protiv komesara Selimovića

Prema podacima Agencije za podršku i uvidom u obrazac, vidljivo je da najveći dio poslova dodijeljen kompaniji „KM Trade“ d.o.o. Visoko, vlasnika Nihada Mašića i advokate Kadrije Kolića (koji u aferi „respiratori“ zastupa Fahrudina Solaka), a riječ je o milionskim nabavkama

Grupa uposlenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Tužilaštvu ovog kantona podnijela je krivičnu prijavu protiv policijskog komesara Nusreta Selimovića kojeg optužuju za nezakonit i netransparentan rad.

Portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo, Azra Bavčić, za Inforadar je potvrdila ovu informaciju, navodeći da je predmet u fazi provjere.

Istovremeno, pismo sa sadržajem tužbe, u čijem je posjedu naš portal, dostavljeno je SIPA-i, Agenciji za javne nabavke BiH, federalnom i kantonalnom MUP-u, Skupštini i Vladi KS te Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom.

NA TENDERIMA POBJEĐUJE ODABRANA ČETVORKA

U prijavi uposlenici ove institucije pozivaju da istraže favoriziranje određenih, kako navode, „prijateljskih firmi“ komesara Selimovića koje pobjeđuju na tenderima. Oni tvrde da se na tenderima u kontinuitetu favoriziraju probrane firme te da, bez obzira na poslovne reference, ugovor ne može da dobije niti jedna kompanija ako za taj posao budu zainteresirane „određene četiri firme“.

Foto: Faksimil krivične prijave

Prema istim navodima, vrijednost ugovora koje su dobile četiri firme tokom 2019. i 2020. iznosi blizu sedam miliona KM.

Riječ je o firmama: MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo (poslovi u vrijednosti većoj od dva miliona KM), KM Trade d.o.o. Visoko (više od tri miliona KM), SHOT d.o.o. Zenica (oko 850.000 KM) i R&S d.o.o. Vogošća (poslovi za više od milion KM). Posebno upućuju na kršenje Zakona o javnim nabavkama za vrijeme trajanja pandemije te navode primjer navodno nezakonitih sklapanja ugovora.

Foto: Faksimil prijave u kojoj grupa uposlenika MUP-a KS Selimovića optužuje za favoriziranje određenih firmi

Većina nabavki, kako se navodi, obavljena je bez prethodno objavljenog obavještenja o nabavci.

No ovo nije jedinstvena pojava samo u MUP-u KS budući da ove firme favoriziraju i u Graničnoj policiji BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, SIPA-i i drugim policijskim strukturama. Prema podacima Agencije za podršku i uvidom u obrazac, vidljivo je da najveći dio poslova dodijeljen kompaniji KM Trade d.o.o. Visoko, vlasnika Nihada Mašića i advokata Kadrije Kolića (koji u aferi „respiratori“ zastupa Fahrudina Solaka), a riječ je o milionskim nabavkama.

Inače, Selimović je na ovu funkciju izabran u augustu 2019. nakon što je smijenjen bivši komesar Mevludin Halilović zbog negativnog izvještaja o radu za 2018. Mediji, a i opozicioni lideri, tada su navodili da je Nusret Selimović favorit i kadar Naroda i pravde. Grupa policijskih službenika tako u svojoj žalbi navode i da je bio slabije kvalificiran kandidat od ostalih prilikom izbora za komesara – iako je na kraju najviše bodovan. Naime, Selimović je prije imenovanja na funkciju komesara obavljao je dužnost načelnika PU Hadžići.

U međuvremenu su, kako navodi u žalbi i prijavi, krenuli „mnogobrojni  montirani disciplinski postupci i unutrašnje istrage zbog podrške bivšem komesaru Haliloviću“. Grupa policijskih službenika tako navodi:

“Protivzakonitost unutrašnjih istraga bila je bazirana na više osnova, od toga da su pokrenute istrage po prvi puta na osnovu sindikalnog djelovanja, zatim, da je pokrenuta unutrašnja istraga po osnovu prijave anonimne grupe građana, da su u istrazi korišteni dokazi koji su nezakonito pribavljeni i u osnovi predstavljaju nelegalno prisluškivanje usmenih privatnih razgovora i prepiski uposlenika Uprave policije i drugih građana kao i korištenje nelegalno pribavljenih video snimaka. Sve ovo je utjecalo na narušavanje kolegijalnih odnosa i rušenje povjerenja u policijske institucije, poput Odbora za žalbe koji je postao instrument u rukama Naroda i Pravde“, navode u prijavi.

Iako grupa uposlenika koja je predala tužbu ističe da su proganjani i zbog sindikalnih aktivnosti, iz Sindikata policije na naš upit odgovaraju:

„Obavještavamo Vas da Sindikat policije Kantona Sarajevo nije upoznat po navedenom pitanju. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo.“

SELIMOVIĆ ODBACUJE OPTUŽBE

Da li je to baš tako istražiće Tužilaštvo KS, pa i to da li je Sindikat „nijem i uplašen“, ili, pak, uposlenici pretjeruju u navedenim kvalifikacijama.

U prijavi dalje navode da im je onemogućeno napredovanje u viši čin te da su procesi rada Uprave policije blokirani izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima koje je, kako kažu, donijela „Katicina akademsko-naučna komisija“, sastavljena od 12 „eminentnih stručnjaka“ iz Travnika, Kiseljaka i sl., a da je samo po jedan član bio iz Uprave i Sindikata.

Motiv je, prema istim navodima, bio upis na postdiplomski studij na univerzitetima u ovim gradovima – što znači novac, a cilj je bio zaustaviti proces unapređenja 150 policajaca u čin starijeg policajca (što je bilo u skladu sa sistematizacijom) na način da se za 117 kadeta koji su završili obuku u Policijskoj akedemiji ostavi prostor. Trenutno je, suprotno sistematitaciji, veći broj policijskih službenika nego što je potrebno. Dodaju da je reorganizacija Uprave policije zaustavljena dolaskom aktuelnog komesara, iako je bila prijeko potrebna. Sam komesar, kako pišu, po Zakonu je morao biti u penziji od septembra prošle godine.

Ova grupa uposlenika ističe i da policajci Uprave policije, suprotno Pravilniku, rade u ishabanim i starim uniformama koje su morali zamijeniti još prošle godine, da je određena grupa državnih službenika i namještenika nagrađena za prekovremeni rad za mjesec mart, iako je od polovine marta za njih bilo uvedeno červerosatno radno vrijeme, a neki od njih su tada čak bili i na godišnjem odmoru, i drugo.

Pitanja smo poslali i samom komesaru Selimoviću, koji je negirao ove optužbe.

„Upoznat sam da je ‘grupa uposlenika’ Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo protiv mene podnijela krivičnu prijavu, a u vezi navodnih zloupotreba i kršenja zakona prilikom provođenja procedure javne nabavke vozila za posebne namjene. S tim u vezi želim Vas obavijestiti da odlučno odbacujem bilo kakve navode da sam prilikom provođenja predmetne procedure prekršio zakon, odnosno, odbacujem da sam tom ili nekom drugom prilikom favorizovao bilo kojeg ponuđača. Takođe, s gnušanjem odbacujem bilo kakve insinuacije da sam navodno pokretao disciplinske postupke protiv uposlenika koji su ukazivali na neregularnost bilo kakvih postupaka u vezi s bivšim komesarom. Na kraju, odbacujem i sve konstrukcije i insinuacije kojima me se pokušava staviti u kontekst bilo kakvih neregularnosti prilikom internih premještaja određenog broja policijskih službenika, a što se tiče činovanja želim Vas izvijestiti da zbog objektivnih okolnosti (kolizija pojedinih zakonskih rješenja) uopće nije vršeno činovanje, odnosno, unapređenje niti jednog policijskog službenika za vrijeme od kada sam preuzeo dužnost policijskog komesara“, odgovorio je Selimović.

Nusret Selimović (Foto: Klix)

Ipak, mnogo se još bitnih pitanja bez odgovora, kao i neka od ključnih: zašto nisu, iako je obećao, ni nakon 20 mjeseci pronađene ubice policajca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koje su na dužnosti doslovno likvidirali automafijaši? Upravo je u to vrijeme Selimović bio njihov načelnik u IV Policijskoj upravi.

Javnost također, ali i porodica Memić, još nikada nisu dobili odgovor zašto ubistvo Dženana Memića i dalje nije riješeno.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI