BURNO U „SIVOM DOMU“: Dokumentarni program BH Radija 1 suspendovala direktorica zbog emisija o genocidu u Srebrenici

Dok je veliki dio javnosti s nevjericom komentarisao cjeli slučaj, a brojni umjetnici javno iskazali negodovanje odlukom za koju se potvrdilo da iza nje stoji direktorica Pejka Medić, upravljačke strukture javnog servisa BiH oglasile su se tek nakon što im je postalo jasno da je riječ o aferi koja se neće moći zataškati

Bez zvaničnog saopštenja bilo koga iz rukovodećih struktura, BH Radio 1 odnosno direktorica Pejka Medić prije nekoliko dana, a nakon višemjesečnih pritisaka zbog produkcije emisija o godišnjici srebreničkog genocida, suspendovala je cjelokupan dokumentarno-dramski program, unatoč činjenici da je i zbog sadržaja ali i kadrova bio jedan od najkvalitetnijih dijelova Javnog RTV servisa BiH.

Odluka je izazvala veliku buru i ogorčenje velikog dijela javnosti, a u izjavi za naš portal Mufid Memija, član Upravnog odbora BHRT-a i doajen bosanskohercegovačkog novinarstva, kazao je da kao član ovog tijela nije obaviješten o odluci o ukidanju/suspenziji ove redakcije.

ODLUKA BEZ ZNANJA UPRAVNOG ODBORA

„Prvi put sada to čujem, niti me iko kao člana UO o tome informirao. Ta odluka je skandalozna i moram naglasiti da je uloga Upravnog odbora da zastupa i štiti javnost u pogledu radio i televizijskog programa. Zato sam šokiran da nas niko iz menadžmenta nije obavijestio“, rekao je Memija.

Dodao je da nije pratio reakcije javnosti na društvenim mrežama, ali da se „apsolutno slaže sa kritičkim primjedbama i osudama koje su upućene na odluku o ukidanju redakcije dokumentarno-dramskog  programa“.

„Ponavljam, ja ne znam kako se to moglo uraditi bez Upravnog odbora jer je on i formiran izrazito iz razloga da štiti i zastupa javnost u domenu radio-televizijskog programa javnog servisa“, poručio je Memija.

Memija: Šokiran sam da nas iz Upravnog odbora niko od menadžmenta nije obavijestio

Da je odluka o suspenziji rada redakcije dokumentarno-dramskog programa donijeta mimo znanja UO potvrdio je i na svom twitter nalogu Zlatko Topčić, član Programskog vijeća. Naveo je da je primoram svoj stav iznijeti na društvenim mrežama kao građanin, jer mu je ta mogućnost uskraćena na sjednici UO.

„S obzirom da i dalje nema sjednica Programskog vijeća BHRT, a da je, uprkos reakcijama, progon najkreativnijih kadrova eskalirao ukidanjem dramskog programa, podnosim ostavku jer ne želim davati privid legaliteta sabotažama onih koji su apsolutno nedostojni funkcija koje obnašaju“, napisao je Topčić.

I dok je veliki dio javnosti u BiH s nevjericom komentarisao cjeli slučaj, a brojni umjetnici poput Dine Mustafića, Tanje Miletić Oručević, Hasije Borić… javno iskazali svoje negodovanje odlukom za koju se potvrdilo da iza nje stoji direktorica Pejka Medić, upravljačke strukture javnog servisa BiH oglasile su se tek nakon što im je postalo jasno da je riječ o aferi koja se neće moći zataškati.

Sarajevski glumac Nermin Tulić, dok se čekalo oglašavanje nekog iz BHRT-a, tako je napisao da „kao jedini u istoriji dvostruki dobitnik nagrade ‘Glumac godine’ dokumentarno–igranog programa Radio Sarajeva 1990. godine i BH Radija 1 2006. godine, „izražava svoje ogromno razočarenje i protest protiv gašenja tog programa i progona zaposlenih od strane direktorice Pejke Medić“.

Foto: Odluka Pejke Medić korištena u službenoj mail-korespondenciji

U saopštenju za javnost BHRT-a, izdanom nedjelju dana nakon što je u terminu dokumentarno-dramskog programa emitovana samo muzika, navodi se kako BHRT „nastoji da ispoštuje sve obaveze prema javnosti u skladu sa Zakonima o javnom RTV sistemu i Servisu BiH kao i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, vezane za proizvodnju i emitiranje premijernih i repriznih programskih sadržaja.

U saopštenju navode kako je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović „izdao nalog kojim traži od direktorice BH Radija 1 Pejke Medić da programske sadržaje koje producira/koproducira Redakcija dokumentarno-dramskog programa BH Radija 1 odmah vrati u programsku shemu BH Radija 1 u cilju njihovih emitiranja premijerno ili reprizno, da bi se ispoštovali pozitivni zakonski propisi, propisi Regulatorne agencije za komunikacije BiH i opći akti BHRT-a“.

Foto: Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović mjesecima šutio na dešavanja u “sivom domu”

„Zbog preciziranja u planu programa BH Radija 1 šta je premijerni a šta reprizni sadržaj, direktorica BH Radija 1 Pejka Medić bila je odlučila da umjesto nekoliko puta emitiranog repriznog sadržaja Redakcije dokumentarno-dramskog programa BH Radija 1 taj programski prostor popuni drugim sadržajima“, piše u saopštenju.

„Odbacujemo navode pojedinih medija da je suspendirana Redakcija dramskog i dokumentarnog programa BH Radija 1. Uposlenici BHRT-a imaju punu podršku menadžmenta za sve aktivnosti oko produkcije projekata važnih kako za javnost BiH, pa tako i za BHRT. Također, osuđujemo svaki oblik napada na uposlenike BHRT-a“, zaključuje se u saopštenju koj je napisano, zanimljivo, tek nakon brojnih reakcija i bure koju je izazvala Medić.

MEDIĆ POZNATA PO RADIKALNIM STAVOVIMA

Istina je, ipak, nešto sasvim drugo. Prema izvorima našeg portala, odluka o suspenziji redakcije dokumentarno-dramskog programa epilog je dešavanja iz jula 2020., kada je u povodu 25. godišnjice genocida u Srebrenici u okviru tog programa emitovano od 6. do 10. jula pet epizoda Izvještaja o negiranju genocida u Srebrenici, čiji je autor Memorijalni centar Potočari.

Pejka Medić, Ljubomir Zuber, predsjednik UO BH Radio 1 i članica UO iz RS Dejana Radovanović-Šarenac, usprotivili su se emitovanim sadržajima uz tvrdnju da se u tim emisijama „jednostrano, tendenciozno i subjektivno iznose kvalifikacije i optužuje cjelokupan srpski narod bez ijednog relevantnog dokaza, neargumentovano optužuju institucije, predstavnici vlasti u RS i Srbiji i brojne druge kvalifikacije koje grubo krše ljudska prava i osjećanja pripadnika srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve“.

Već tada je navedeni trojac zahtijevao da se redakcija dokumentarno dramskog programa disciplinuje i sankcioniše, ali kako im to nije pošlo za rukom uslijedio je radikalani odgovor – gašenje cijelog programa.

No, kada se Pejka Medić poziva na „gruba kršenja ljudskih prava i vrijeđanje osjećaja srpskog naroda“, onda to nije ništa drugo doli vrhunac bezobrazluka i hipokrizije.

Naime, dovoljan je i površan pogled na objave na njenom twitter nalogu i objave njenih istomišljenika koje prenosi pa da se postavi otvoreno pitanje može li osoba koja obnaša poziciju direktorice javnog radijskog servisa BiH kojeg svi plaćamo na dnevnoj osnovi veličati ratne zločince poput Radova Karadžića, Ratka Mladića ili Draže Mihailovića, favorizovati ona mišljenja koja su duboko protiv interesa drugih naroda u BiH, čestitanjem Dana RS negirati odluku Ustavnog suda BiH koji je taj praznik oglasio neustavnim?

Foto: Jedna od skandaloznih pobjava Pejke Medić na Twitteru

Pitanja su to na koja sa žaljenjem konstatujemo da je odgovor – može. I da se njime šalje duboko zabrinjavajuća poruka građanima BiH. Svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost koji su dužni plaćati RTV taksu, dakle i platu Pejke Medić.

No, kao i sve institucije u BiH, tako je, nažalost, i Javni RTV servis BiH samo produžena ruka vladajućih političkih elita. I zbir predstavnika Srba, Hrvata, Bošnjaka i Ostalih među kojima je u rukovodećim strukturama sve manje istinskih profesionalaca, a sve više politički podobnih poslušnika.

Medić je na dužnost direktorice BH Radija došla kao provjereni kadar SDS-a, a svoju podobnost dokazala je na Radio Gradiška. Kada je 2016. godine SDS izgubio vlast u toj opštini novo uhljebljenje je slijedilo na BH Radiju, na kojem dosljedno afirmiše politiku vladajućih nacionalističkih struktura u RS-u. A šta je bolja potvrda za to od činjenice da nakon što je SNSD na državnom nivou preuzeo vlast položaj Medić nije doveden u pitanje.

U vrijeme zaključenja ovog teksta stigla je informacija da je iz protesta zbog samovolje Pejke Medić i izostanka reakcije ostavku na funkciju u Programskom vijeću podnio i Zija Dizdarević, istanuti bosanskohercegovački novinar.

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI