CIK prihvatio sporni listić iz NSRS, Dodikov delegat ide u žrijeb!

CIK je prihvatio sporni listić iz NSRS čime SNSD ne dobija sigurnog četvrtog delegata. Naime, Centralna izborna komisija BiH održala je sjednicu na kojoj je razmatrala izvještaje o izboru delegata u Dom naroda BiH, ali i neke kantonalne skupštine.

Odmah na početku su raspravljali o izboru delegata u Dom naroda BiH iz NSRS. Glavna tema bio je sporni listić iz NSRS. Poznato je da je taj jedan listić proglašen nevažećim, što je SNSD-u omogućilo četvrtog delegata.

Ipak, pred članovima CIK-a našao se zaključak da se on ipak proglasi važećim.

Takva odluka je usvojena sa 5 glasova za i dva protiv. To znači da će se ići ne žrijeb i on će odlučiti hoće li SNSD imati četiri delegata.

Sporni listić izazvao raspravu

Ranije se održala rasprav. Željko Bakalar je podržao odluku dok je Irena Hadžiabdić kazala da to ne može tako i da će glasati protiv.

“Mi smo po zakonu utvrdili da je taj glasački listić suprotno zakonu proglašen nevažećim”, rekao je Bakalar.

Hadžiabdić se nije mogla složiti s tim.

“Ne mogu se složiti s ovakvim zaključkom. Naš posao je i da se važeći listići nemajerno ne stave u nevažeće i suprotno. Ovdje se radi o nejasnom listiću. Meni je jasno šta kaže odredba da ako se namjera glasača ne može sa sigurnošću utvrditi da je on važeći. Ovdje nam kažu da je namjera jasna, a u našoj uputi na samom glasačkom listiću, u napomeni piše, da će on biti nevažeći i ako se zaokruži ime kandidata.

 

 

Ovo nisu obični izbori, za prosječne birače. Ovo su izbori koji se organiziraju za poslanike po strogom postupku. I pored strogog postupka, gdje će biračko tijelo biti 83 poslanika, koji znaju kako se ispunjava glasački listić, mi smo uvidom u stenogram vidjeli da je predsjedavajući NSRS rekao da se stavi iks ispred liste u kvadratić. Pa je predsjednik Komisije za izbor i imenovanje opet kazao da glasa stavljanjem iks ispred liste i da listić ne smije imati nikakve oznake”, rekla je Hadžiabdić.

“Mogao je staviti kvačicu, zvjezdicu…”

Ahmet Šantić je kaza da je to za njega važeći listić, jer se do sada uvijek donosila takva odluka.

“Nemam izbora nego da prihvatim ovo što je ovdje potpisano. Kao legalista moram tako reći.

 

 

Jovan Kalaba je kazao da je namjera jasna i da je neko htio da bude nevažeći da bi imao dosta drugih načina da to naznači.

Vanja Bjelica Prutina je istakla da to što piše da se mora staviti iks ispred liste ne znači da je drugačiji način nevažeći.

“Mogao je staviti kvačicu, kružić, zvjezdicu… Glas je utrošen za jednu političku opciju, kako ne postoji druga, izbor je jasan. To što se nije stavio iks ne znači da nije jasno. Nije križanje. Slažem se ovim što je rekao Kalaba”, navela je ona.

Nakon nje je ponovo Hadžiabdić kazala da je su pravila bila jasna i da su 82 zastupnika glasala ispravno. A samo jedan pogrešno.

Vlado Rogić je istakao da se ni ranije nisu uvažavali ovakvi listići.

“Apsolutno je nedvosmisleno jasno da onaj koji je ovako prekrižio ime i prezime nije htio dati glas za tu stranku. Nego suprotno”, naveo je on.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI