Čoviću ne odgovaraju ni stavovi SAD-a ni zakoni demokratskog svijeta

Odlazeći član Predsjedništva BiH Dragana Čović uslovljava formiranje vlasti propalim HDZ-ovim diskriminatorskim i anticivilizacijskim prijedlozima izmjena Izbornog takona. Iz ambasade SAD-a, Ureda visokog predstavnika i delegacije EU istovremeno poručuju da je Čovićevo uslovljavanje formiranja vlasti tim prijedlozima nepošteno te ujedno pozivaju na što brže formiranje vlasti.

Ovakve stavove kao i politiku Dragana Čovića za Vijesti.ba komentarisao je profesor Esad Bajtal. On smatra da stavovi ambasade SAD i OHR-a, ipak nisu ništa novo.

“To su stavovi koji se oslanjaju na logiku i zakone demokratskog svijeta današnjice, koji Čovićevom verbalnom, napadno glasnom europejstvu, odjednom više ne odgovaraju”, smatra Bajtal.

Napominje da Čović još uvijek sjedi u Predsjedništvu po volji istog Izbornog zakona po kojem je izabran i Komšić, te da je Čović pristao na izbornu utakmicu i pristankom legitimizirao postojeći zakon.

“I to mu ne smeta. Znači li to da treba mijenjati zakone na način koji bi stopostotno garantovao Čovićev izbor.Tačnije, iako nije uspio promijeniti Izborni zakon sebi u korist, kako je pokušavao prije izbora, Čović je ipak pristao na izbornu utakmicu, i svojim pristankom i učešćem u trci za člana Predsjedništva, rekao Zakonu OK, direktno potvrdivši njegovu valjanost”, naglašava Bajtal.

– Zamislimo sada na trenutak, da je, umjesto Komšića, pobijedio Čović. Da li bi danas bilo problema? Da li bi Čović i tada tvrdio da izbor nije legitiman? Ne! – kategoričan je Bajtal.

“Dakle, Zakon je uredu, ali pobjednik nije “pravi”.Uostalom, na posljednjim lokalnim izborima, 2016-te, u Varešu su građani (Čović bi rekao Bošnjaci) kako to znamo i možemo pročitati izabrali za načelnika HDZ Hrvata Zdravka Maroševića. Zdravko Marošević jedan je od rijetkih predstavnika HDZ-a koji je na lokalnim izborima 2016. godine izabran za načelnika općine s većinski bošnjačkim stanovništvom, općine Vareš”, podsjetio je Bajtal.

“Tada niko nije pravio probleme, pa ni Čović i nije nikoga zbog toga ucjenjivao. Jer je, očito, po njegovoj selektivnoj logici, zakonito, legalno i legitimno samo ono što njemu odgovara. Uključujući i srpske glasove Drvara i okoline koje je dobio u ovom izbornom ciklusu”, zaključio je Bajtal.

Izvor: Vijesti.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI