Opozicija ni na nebu ni na zemlji- prostor za nove politike

Opozicija u Republici Srpskoj ne djeluje jedinstveno. To se nameće kao zaključak osam dana nakon završetka izbora u Bosni I Hercegovini. Tražili su ponovno glasanje, tvrdili da su izbori pokradeni a onda su počeli da se polako osipaju I da im se stavovi razilaze.

Pojedinci su požurili da priznaju izborni poraz I budu među prvima koji su čestitali Miloradu Dodiku I Željki Cvijanović izbornu pobjedu I pozvali na jedinstvo u interesu Republike Srpske (Milovan Bjelica, Obren Petrović…) istovremeno dok predsjednik njihove stranke (Vukota Govedarica) upozorava na brojne nepravilnosti na izborima, proglašava svoju pobjedu I tvrdi da su izbori pokradeni.

Nakon početnog ispoljavanja nezadovoljstva I tvrdnji da je neophodno ponavljanje brojanja glasova nestao je I Mladen Ivanić, kandidat opozicije za člana Predsjedništva iz Republike Srpske. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović I dalje je aktivan u zahtjevima za ponovljenim glasanjem, za sada su uz njega Draško Stanivuković I Jelena Trivić.

NDP se izvukao iz cijele priče a Dragan Čavić je samo izjavio da se nikakve ishitrene odluke ne mogu donositi I da sve odluke treba da donesu organi stranke. Zbog te Čavićeve izjave su se nakon zajedničkog presa porečkali Čavić I Stanivuković.

Adam Šukalo od predsjednika stranaka opozicije odmah nakon izbora je tražio da ne priznaju rezultate izbora, pozovu građane na ulice I traže ponavljanje izbora u regularnim uslovima. Šukalo nije dobio odgovor i za sada je usamljen u radikalnim zahtjevima.

U Banjaluci su u subotu I nedelju na Trgu Krajine održana dva protestna okupljanja pod nazivom Narodni protest ali su ta okupljanja održana isključivo zahvaljujući tome što se na Trgu Krajine u 18 časova svako veče već okuplja “Pravda za Davida”.

Opozicija je morala, ukoliko želi da sa građanima na ulici iskaže nezadovoljstvo samostalno da organizuje protest I iznese zahtjeve za ponavljenjem izbora, nepriznavanjem rezultata I slično. Time bi pokazali hrabrost, snagu i jedinstvo ali očigledno je da toga nedostaje.

To što to nije učinjeno pokazuje da u opoziciji vlada veliko nejedinstvo što su pokazala I okupljanja u subotu I nedelju. Iako je prvobitno planirano da se na trg izvede što veći broj članova opozicionih stranaka u Banjaluci, to se nije desilo I okupljanja su održana isključivo zahvaljujući građanima koji inače dolaze na trg, ovaj put jedino u nešto većem broju nego inače.

Okupljanja su protekla bez Dragana Čavića I većine članova njegove stranke (došao je Krsto Jandrić) a neki od onih iz drugih stranaka koji su se I pojavili su prvo čekali da vide koliko će ljudi uopšte da dođe pa da odluče  da li da se uopšte priključe skupu. Proračunatost do krajnjih granica.

Mnogi kalkulišu, pojedinci su obećali vraćanje mandata I šatore pred Narodnom skupštinom jer im mandati osvojeni na “na ovaj način održanim izborima” ne trebaju, većina ćuti I čeka rasplet situacije. Razapeti su između želje da uživaju u blagodetima osvojenih mandata bez odgovornosti u hladovini opozicije I realne mogućnosti da će, ukoliko prihvate rezultate, mnogi od njih postati politička prošlost. Pojedinci još nisu završili unutarstranačke ratove nastale zbog borbe za unatarstranačke glasove. Mnogima je od svega važnije to što smatraju da su oni pokradeni od stranačkih kolega.

Izvjesno je, politička scena u Republici Srpskoj, kako god da se priča oko izbora završi, više neće biti ista.

“Navodno, mnogi insistiraju na velikoj koaliciji koju je spreman da podrži Beograd I zato je muk u dobrom dijelu opozicije, čak I neskrivena podrška stvaranju takve koalicije.”- tvrdi izvor našeg portala iz jedne opozicione stranke.

Time bi svakako bio otvoren prostor za nove politike u Republici Srpskoj čiji dio bi bili I pojedinci iz sadašnje opozicije možda i vladajuće koalicije kao I neka sasvim nova imena. Što u krajnjem slučaju i ne mora da bude toliko loše.

Izvor: Gerila.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI