DA LI ĆE I U KCUS VIRUS UĆI PO MOSTARSKOM RECEPTU: Kupili CT od Medita, uposlenik pozitivan na virus

Pišu:A.Omerović/B.M.Radević

Prema informacijama Žurnala, uposlenik firme Medit koji je učestvovao u procesu nabavke i montaži CT aparata na KCUS-u pozitivan je na korona virus i nalazi se u izolaciji. Test je urađen u privatnoj poliklinici, nakon čega je obaviješten i tehnički sektor na KCUS-u.

Ovaj uposlenik ima poslovno-porodične veze sa firmom u kojoj je radila preminula žena sa Ilidže. Da je ona testirana na vrijeme, a zatim i njeni kontakti, ovaj uposlenik bi vjerovatno bio upućen u samoizolaciju. Umjesto toga, zbog nemara zdravstvenog sistema, virus se opasno približio KCUS-u. Virus bi tako u KCUS mogao doći po mostarskom receptu, što je slikovito u medijskom istupu opisao i direktor bolnice Ante Kvesić.

Prilikom montaže CT-a bili su prisutni uposlenici Medita, firma koja vrši usluge montaže a prostorije je promptno obišla i delegacija sa KCUS-a predvođena direktoricom Sebijom Izetbegović.

TENDERI U DOBA KORONE

Klinički centar Univeziteta u Sarajevu 16. marta pokrenuo je hitni pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku višeslojnog CT aparata za potrebe privremenog Izolatorija / dijagnostike pacijenata od zarazne bolesti izazvane novim koronovirusom (COVID – 19) vrijedan pola miliona maraka.

Odmah nakon pokretanja postupka direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović u skoro svakom intervju i medijskom obraćanju posebno je naglasila kako  CT aparat izvrsno prikazuje tešku upalu pluća.

S obzirom na činjenicu da se teška intersticijska upala pluća izvrsno prikazuje na CT-u kupili smo, dozvolom Vlade FBiH, CT aparat koji će biti instaliran na Podhrastovima gdje je naš izolatorij za najteže slučajeve”, izjavila je Sebija Izetbegović za Depo portal,  N1 televiziju, Starbih i sve druge medije u kojima je govorila o spremnosti KCUS-a za borbu protiv koronavirusa.

Nije bilo teško naučiti napamet jednu rečenica ako ćete, pod plaštom borbe protiv koronavirusa, opravdati dodjeljivanje poslova od pola miliona maraka svojoj omiljenoj firmi.

Firma Medit iz Sarajeva ponovo je bila prvi izbor Sebije Izetbegović. Višeslojni CT aparat za potrebe privremenog izolatorija nabavljen je od Medita po cijeni od 582.686,76 sa PDV-om.

Koliko je bilo hitno da se posao dodijeli Meditu najbolje govori činjenica da je u pozivu na pregovarački postupak u predmetu navedeno da se radi o nabavci respiratora.

Žurnal je ranije opširno pisao o povezanosti ove firme sa Strankom demokratske akcije i unosnim poslovima koje ova firma dobija od institucija na čijem čelu su kadrovi SDA. Također, postoje rodbinske veze između uposlenika Medita i uposlenika KCUS-a.

Vlasnici firme Medit iz Sarajeva su Samir Dedović, Jasminko i Amir Filipović. Sjedište firme je u ulici Hamdije Ćemerlića broj 5- zgrada Energoinvesta. U ovoj firmi zaposlen je bivši direktor Energoinvesta Enes Čengić. Nekadašnji član Glavnog odbora SDA sada radi kao viši savjetnik u Medit-u. Osim što savjetuje Medit i dalje učestvuje u stranačkim aktivnostima.

Pored firme Medit, Jasminko i Amir Filipović vlasnici su i firme Berg iz Sarajeva. I ova firma posluje sa KCUS-om. Krajem decembra Amir Filipović i Samir Dedović osnovali su novu firmu Otto Technik. U ovoj firmi zaposlen je Zlatko Jusupović sin Nurije Jusupovića, tadašnjeg rukovodioca tehničkog sektora KCUS-a.

Žurnal je pisao o formalnim i neformalnim sastancima Nurije Jusupovića sa uposlenikom Medita Mirzom Polićem nakon kojih je ova firma od KCUS-a dobila posao vrijedan 6,5 miliona maraka. I na tom tenderu kao i svim prethodnim  tenderima KCUS-a Medit je uvijek  jedini ponuđač.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI