Danas protesti ispred OHR-a: Stranke pozvale građane da izađu jer “nije vrijeme da šutimo i čekamo”

Drugi smatraju da su današnji protesti “stranački a ne građanski”

U Sarajevu će danas biti održani protesti građana protiv odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da izmijeni Izborni zakon BiH i Ustav Federacije BiH u korist HDZ-a BiH.

Protesti su zakazani za 19 sati ispred zgrade OHR-a, a na njih su pozvali Dervo Sejdić, Demokratska fronta, SDP, Građanski savez, PDA i druge stranke.

“BORBA ZA DRŽAVU I DOSTOJANSTVO”

– Demokratska fronta pridružuje se pozivima Derve Sejdića i SDP-a građanima, i također poziva na mirne proteste povodom namjere visokog predstavnika u BiH da nametne diskriminirajuće, anticivilizacijske i rasističke izmjene Izbornog zakona BiH. Građansko i nadstranačko izražavanje nezadovoljstva jedini je preostali način demokratske borbe protiv rješenja koja produbljuju etničke podjele i vode ka podjeli države Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine koji vole svoju domovinu da se sutra u 19 sati u što većem broju okupimo ispred OHR-a i pošaljemo jasnu poruku o tome da su rješenja utemeljena na etničkoj diskriminaciji, rješenja suprotna svim demokratskim i pravnim stadardima u potpnosti neprihvatljiva. Nećemo dopustiti podjelu naše domovine, i za nju ćemo se boriti svim demokratskim sredstvima. Borba za državu i dostojanstvo svih nas ne može i smije biti izgubljena – naveli su iz DF-a.

Iz SDP-a su također pozvali građane da iziđu na proteste jer “nije vrijeme da šutimo i čekamo”.

– Drage građanke i građani Bosne i Hercegovine, kako sada stvari stoje, visoki predstavnik ima namjeru u utorak nametnuti odluke kojima će proglasiti izmjene Ustava i Izbornog zakona. Nažalost, nakon opravdanog nezadovoljstva i prigovora iznesenih u javnosti od strane građana i velikog broja političkih stranaka na tada pripremljeni tekst odluka, danas niko sa sigurnošću ne može utvrditi šta će te izmjene sadržavati. Jednostavno nije vrijeme da šutimo i čekamo – poručili su, između ostalog, u pozivu za protest iz SDP-a BiH.

– Ako nas, građane Bosne i Hercegovine sad svojim nametanjem rasističkog Izbornog zakona ne ujedini Schmidt u borbi protiv fašizma i rasizma neće nikad niko drugi. Okupimo se i okupljajmo protestvujući ispred OHR-a dok visoki predstavnik ne odbaci svoj dokument – poručio je Sejdić.

Iz PDA smatraju da je ovo vrijeme da svi zajedno pokažu da će se boriti za demokratsku Bosnu i Hercegovinu, uređenu po evropskim vrijednostima, uz poštivanje evropskih sudova i po mjeri svih, bez majoriziranja bilo koga i sa jednakim pravima prema svakom pojedincu u ovoj zemlji.

PROTESTI I U SRIJEDU

S druge strane, za srijedu je najavljen još jedan protest u Sarajevu, ali i drugim bh gradovima kako je objavila Facebook stranica “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH”, a koji smatraju da su današnji protesti “stranački a ne građanski”.

Protesti će se održati od 13 do 15 sati ispred OHR-a.

– Samo građanski a ne stranački protesti. Ti jeftini predizborni poeni ionako samo njima idu u korist. Ovo je još jedan od dokaza da u BiH ne postoji opozicija – napisali su.

Izvor: oslobodjenje.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI