DF i GS: SDP je dio Čovićevog “Plana B”, a ponašanjem podsjećaju na boljševike

“Umjesto da se zajedno usmjerimo na osujećivanje paklenog plana Dragana Čovića i Milorada Dodika da gurnu Bosnu i Hercegovinu u proces disolucije, SDP je po ko zna koji put propustio divnu priliku da barem šuti. Umjesto toga, SDP u staljinističkom maniru udara packe i dijeli lekcije u potpuno deluzivnom uvjerenju da još uvijek ima ideološki monopol na ljevici. Njihovo ponašanje može se uporediti samo sa ponašanjem boljševika tokom građanskog rata u Španiji. Svi znamo kako je to završilo”, smatraju u DF-u i GS-u.

Oni ističu da su čelnici SDP-a danas umjesto borbe za državu izabrali ideološko discipliniranje, te da u izboru između države i partije biraju partiju.

“To je politika i logika koja je dovela do tzv. Sporazuma za Mrakovice koji je uveo asimetriju u položaju domova naroda u dva entiteta, tzv. Sporazuma o vrijednosti glasa, te diskriminatornog Zakona o prebivalištu.”

U DF-u i GS-u smatraju da izjava predsjednika SDP-a Nermina Nikšića, da ne poznaje nikakav “Plan B”, baca zloslutno svjetlo na tvrdoglavo i bezglavo ponašanje rukovodstva SDP-a.

“Poslije danas, nažalost, nema mjesta sumnji da ne samo da SDP ne živi u istoj realnosti u kojoj živi demokratska i građanska većina u Bosni i Hercegovini, nego da je SDP sastavni dio “Plana B“”, navode rukovodstva stranaka koje su odlučile koalirati na predstojećim izborima.

Demokratska fronta i Građanski savez su pozvale rukovodstvo SDP-a da razmisli o istorijskim i potencijalno kataklizmičnim posljedicama njihovog ponašanja.

“Istovremeno želimo pozvati SDP da se konačno očituje o barem najozbiljnijim iz cijelog niza dokumentiranih navoda u medijima o najblaže rečeno malverzacijama nekih od najodgovornijih rukovodilaca u partiji. Naše najozbiljnije oružje u borbi protiv vlasti moraju biti čiste ruke i čist obraz. SDP u tom smislu ne može biti vjerodostojan sve dok šuti o šokantnim navodima o korupciji u svojim prvim redovima.”

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI