POKUŠAJ NELEGALNE PRIVATIZACIJE VELIKANA: Royal upravlja Bosnom, a Royalom Harun i Aida Mahmutović!

Daleko od očiju javnosti dešavaju se tektonski vlasnički i upravljački poremećaji, o kojima sistem i šira javnost ništa ne znaju. Sead Krupalija, član UO KK Bosna, upozorava da se od decembra 2017. mnogo toga promijenilo u načinu donošenja odluka i – generalno - funkcioniranja kluba, kako je predsjedničku funkciju u klubu preuzeo Harun Mahmutović

Istraživački tim Inforadara

Košarkaški klub Royal registriran je kao Udruženje za unapređenje sporta u Ministarstvu pravde i uprave Kantona Sarajevo. Kao ovlaštene osobe navedeni su predsjednik Upravnog odbora Harun Mahmutović, potpredsjednik Upravnog odbora Nermin Muzur i predsjednik Skupštine Aida Mahmutović, Harunova supruga.

Na prvi pogled ništa odveć čudno. Mali i skromni klub, kakvih je nakon rata pod manje ili više čudnim okolnostima izniklo na desetine, oformljen na porodično-prijateljskim osnovama, iako ovaj na „pogonsko gorivo“ bivšeg generalnog sekretara Košarkaškog saveza, koji je s godinama razvio mnoge veze i poznanstva.

Foto: Faksimil registracije Udruženja, odnosno KK Royal, iz kojeg je vidljiva upravljačka struktura

Gledajući površinski i iz prizme običnog promatrača – samo jedno u nizu sličnih udruženja koja služe za druženje i rekreaciju.

Međutim, iza fasade i dublje ispod površine, kako to u tranzicijskoj BiH obično biva, krije se mnogo ozbiljnija priča. A to je sporazum „o poslovno-tehničkoj saradnji“ sa Košarkaškim klubom Bosna, koji zbog milionskih dugovanja egzistira samo još na papiru.

TEKTONSKI UPRAVLJAČKI POREMEĆAJI

Vrijedi podsjetiti, računi Bosne su godinama blokirani, zbog čega ne postoji mogućnost legalnog poslovanja niti uvjeti da slavni sarajevski klub, prvi evropski košarkaški prvak s ovih prostora, samostalno nastavi takmičenje, pa je u međuvremenu spas pronađen u saradnji sa – KK Royal.

Ugovor o saradnji, naime, potpisan je krajem 2014. godine, a prema njemu KK Royal ima pravo korištenja imena i znaka KK Bosna (Royal se od tada takmiči pod nazivom KK Bosna-Royal), uz klauzulu da je Royalova obaveza da eventualni višak prihoda na kraju finansijske godine uplaćuje bivšem prvaku Evrope.

Međutim, daleko od očiju javnosti dešavaju se tektonski vlasnički i upravljački poremećaji, o kojima sistem i šira javnost ništa ne znaju. Tako Sead Krupalija, član Upravnog odbora KK Bosna (dakle ne Royala), tijela koje bi praktično trebalo da vodi klub (a da pri tom Royal služi kao servis preko kojeg bi Bosna izvršavala svoje obaveze), upozorava da se od decembra 2017. mnogo toga promijenilo u načinu donošenja odluka i – generalno – funkcioniranja kluba.

Naime, u to vrijeme predsjedničku funkciju u klubu preuzeo je Harun Mahmutović, bivši generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH, čije se ime dovodi u vezi s ranijim finansijskim aferama u KS BiH, zbog čega je protekle dvije godine bilo iznimno burno u prostorijama Saveza.

Vrijedi podsjetiti da je po nalogu Tužilaštva BiH Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u više navrata izuzimala dokumentaciju o poslovanju saveza, što je u konačnici dovelo do toga da Tužilaštvo BiH formira i tužilački predmet i otvori istragu.

Pokušali smo da saznamo u kojoj je fazi ovaj predmet, ali portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije odgovarao na naše pozive.

Također, u toku je parnica između Košarkaškog saveza i Mahmutovića, po kojoj Savez traži odštetu u iznosu većem od 800.000 KM na ime novca koji je Mahmhutović sebi isplaćivao a da za to nije imao pokriće, dok istovremeno Mahmutović Savez tuži za 500.000 KM?!

Dakle, od kako je funkciju predsjednika kluba preuzeo upravo Mahmutović, Krupalija navodi da se više gotovo i ne održavaju sjednice Upravnog odbora KK Bosna, članovi UO zvanično se ne obavještavaju o bilo kakvim finansijskim transakcijama, kao ni o promjenama u igračkom ili trenerskom kadru.

Foto: Sead Krupalija tvrdi da je UO KK Bosna isključen iz bilo kakvog procesa odlučivanja

„Ništa ne bi bilo sporno da je riječ samo o KK Royal, u kojem je Mahmutović preuzeo kontrolu. Međutim, ovdje je u pitanju i KK Bosna, čije ime Royal koristi i čiji organi nikada zvanično nisu dobili obavještenje o novoj rukovodećoj strukturi u KK Royal nakon ulaska Mahmutovića u klub.

Samo smo kratko obaviješteni da je Mahmutović novi predsjednik, ali ko su članovi Upravnog odbora Royala ja do danas nisam saznao, iako sam se interesirao. Nikada nismo obaviješteni ni o imenovanju Mahmutovićeve supruge za predsjednika Skupštine KK Royal. To je neprihvatljivo“, poručuje Krupalija.

HITNA SJEDNICA UO KK BOSNA

On podsjeća da, kad Royal istupa u javnosti, poziva se na Bosnin brend i tradiciju te da, na osnovu toga, traži podršku, animira navijače, privlači sponozore, igrače i trenere…

„Međutim, kad se donose odluke, zvanični Bosnini organi se zaobilaze, Upravni odbor KK Bosna isključen je iz procesa odlučivanja. Ne održavaju se sjednice Upravnog odbora KK Bosna, mislim da smo posljednju imali još u februaru. Ne računam neformalne sastanke po kafanama koje sazivaju pojedinci“, kaže Krupalija.

Stoga je ovaj član zatražio hitnu sjednicu Upravnog odbora KK Bosna kako bi se riješila, kako ističe Krupalija, potpuno neodrživa situacija.

„Suština je da je snazi pokušaj nelegalne privatizacije KK Bosna, i to javnost treba da zna! Tražio sam da se u što kraćem roku održi sjednica Upravnog odbora. O svemu ću informisati Skupštinu KK Bosna, pa neka članovi Skupštine odluče da li je ovo način na koji treba funkcionirati klub Bosninog ugleda i rejtinga“, poručio je Krupalija.

Inforadar je pokušao da stupi u kontakt i sa Mahmutovićem, kako bismo čuli i njegovu stranu priče, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Ono što jeste izvjesno je da bi Tužilaštvo BiH, za početak, uskoro moglo (i trebalo) da obavijesti javnost o rezultatima istrage i finansijskih provjera u KS BiH koje traju već godinama.

Foto: Nepoznato u kojoj je fazi predmet o pronevjerama u KS BiH, jer portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije odgovarao na naše pozive

S druge strane, KK Bosna, klub svijetle tradicije, bivši prvak Evrope, za koji je igrao veliki, najveći Mirza Delibašić, čije su boje i slavu pronosili Žarko Varajić, Ratko Radovanović, Predrag Benaček, Boro Vučević, Svetislav Pešić, Nenad Marković, i mnogi drugi velikani bh. košarke, proživljava i preživljava svoje najteže dana otkako postoji.

I umjesto da država stane iza svog brenda, pojedinici pokušavaju da ulove u mutnom i da, prema riječima Krupalije, izvršne nelegalnu privatizaciju, a ako je privatizacija nelegalna onda je i koruptivna i kriminalna. Hoće li u tome uspjeti – najprije zavisi od članova UO Bosna i sportskih radnika kojima je ovaj klub više od sporta, ali i od pravne države.

 

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI