Dodijeljene nagrade Srce Sarajeva: “Aga” najbolji film 24. SFF-a

Dodjelom nagrada “Srce Sarajeva” za najbolja ostvarenja večeras je na ceremoniji u Narodnom pozorištu završen takmičarski dio 24. Sarajevo Film Festivala, koji je ove godine poklonicima sedme umjetnosti donio 266 filmova iz 54 zemlje svijeta.

Srce Sarajeva za najbolji igrani film pripalo je ostvarenju Aga (Bugarska, Grčka, Francuska) Milke Lazarova, koji je istaknuo da je njegovo srce već odavno u Sarajevu, dok je Srce Sarajeva za najboljeg reditelja igranog filma uručeno Ioani Uricaru za ostvarenje Limunada.

“Želim ovu nagradu da podijelim sa glumcima, zaista sam počašćena. Festival daje mnogo nade i energije u ovoj regiji”, istaknula je ona preuzevši nagradu.

Istaknuti hrvatski glumac Leon Lučev osvojio je Srce Sarajeva za najboljeg glumca u okviru Takmičarskog programa igrani film, za ulogu u filmu Teret Ognjena Glavonića.

“Uvijek imam nešto da kažem, a sada sam zaćutao jer zaista ne znam kako opisati kako se osjećam večeras. Ovo je bio najteži film koji sam napravio, ova tema je bila najteža. Radi se o odgovornosti za ljude”, naglasio je on.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu u okviru iste kategorije pripalo je Zsofiji Szamosi za kreaciju u filmu Jedan dan Zsofije Szilagyi.

Posljednji poziv (Mađarska) Hajni Kis dobio je Srce Sarajeva za najbolji studentski film, dok je u kategoriji Takmičarskog programa za kratki film Srce Sarajeva pripalo filmu Dah”(BiH) Ermina Brave, a Special Mention filmu Ledeni bregovi (Grčka, SAD) Eirini Vianelli.

Dodjeli zvaničnih nagrada Srce Sarajeva prethodilo je i uručenje Cine Link nagrada.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival zabilježio je više od 100.000 posjetilaca te oko 2.600 akreditiranih gostiju.

Posljednji festivalski dan, petak 17. august, rezerviran je za projekcije nagrađenih ostvarenja u svim kategorijama.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI