Dodik: Ne želimo evropsku pomoć, BiH je nesposobna da se odbrani od migranata

Dodik je rekao da je Republika Srpska posljednjih mjeseci upozoravala na talas migranata koji će iskomplikovati odnose u zemlji, a da je BiH “pokazala da za to nema nikakav plan”.

“U Republici Srpskoj smo jasno rekli da nemamo mogućnost da organizujemo nikakve centre za migrante, pa ni one u kojima bi oni boravili makar i jedan dan. Ne želimo uopšte da prihvatimo evropsku pomoć za te centre, jer smatramo da je to uvođenje na mala vrata dugoročnog ostanka tih ljudi na prostoru naše zemlje”, rekao je Dodik novinarima u Kraljevu.

On je ocijenio da bi boravak migranata na teritoriji Republike Srpske zakomplikovao već rovitu situaciju koja je opterećena složenim odnosima između naroda, kao i da bi ugrozio sigurnost.

Dodik je na pitanja u vezi sa njegovom tvrdnjom da postoje dokazi da britanske obavještajne službe imaju prislušni centar i da prate državni vrh Republike Srpske, kao i da pretpostavlja da je ista situacija i u Srbiji, rekao da je cinično to što se kao izgovor za tako nešto koristi navodna kontrola poštenih i fer izbora.

Predsjednik Republike Srpske naglasio je da Britanci, u stvari, rade na svojim dugoročnim projektima, prenose beogradski mediji.

“Dugoročni projekat Britanaca je stvaranje unitarne i centralizovane BiH, a mi smo protiv toga”, rekao Dodik i naveo da je takođe cinično što govore da podržavaju Republiku Srpsku, a onda ulaze u, po njima, suverenu zemlju bez ikakve dozvole lokalnih vlasti.

Na pitanje da li će srpske stranke izaći jedinstveno na izbore u Federaciji BiH, Dodik je rekao da su one uvijek politički jedinstvene, ali da postoje i oni koji sada formiraju partije kako bi se politički okoristili na tim izborima.

“Mi smo na mjestima gdje su Srbi dominantni i važno nam je da tamo zadržimo lokalnu vlast”, rekao je Dodik i dodao da se bore i za Parlament BiH.

Dodik je danas sa predsjednikom Srbije Aleksadrom Vučićem prisustvovao zajedničkoj vježbi vojske Srbije i policije u Kraljevu.

On je kazao mu je veoma drago što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo poručio da više niko neće Srbima pripremiti “Oluju” ili neku sličnu akciju u kojoj bi došlo do etničkog čišćenja ili ugrožavanja Srba jer je to ujedno poruka i RS-u da neće ostati sama ukoliko bi bila ugrožena.

“Ta izjava je nešto što apsolutno ima odraza i na nas jer mi to razumijemo kao poruku da, ukoliko dođe do ugrožavanja bilo koje naše pozicije, našeg suvereniteta i našeg prava, nećemo ostati sami”, istakao je predsjednik RS.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI