“Zaključke je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, koja iz svih važećih propisa crpi mogućnost i pravo da ih usvoji. Vijeće za provođenje mira je samoorganizovano tijelo određenog broja zemalja i organizacija, koje nema ni akt o osnivanju, ni akt o funkcionisanju, što govori da je riječ o tijelu koje nije utemeljeno u međunarodnom pravu i aktima”, rekao je Dodik upitan da prokomentariše izjavu ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira koji su odbacili zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik smatra da je njihovo organizovanje potpuna pravna besmislica, prisjećajući se da je 1995. Pauline Neville-Jones, tadašnja politička direktorica Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije upozorila na konferenciji u Londonu, kada se ovo tijelo i osnovalo.

“‘Svi su znali da je riječ o podvali’, tako je Pauline Neville-Jones opisala osnivanje PIC-a. Visoki predstavnik ni po Dejtonskom sporazumu, niti po rezolucijama Vijeća sigurnosti UN nema nikakvu obavezu prema Vijeću za provođenje mira, te stoga smatram da je njihovo djelovanje u prošlosti, pa i ovo danas, mimo Dejtonskog sporazuma i mimo bilo kog pravno obavezujućeg akta”, naglasio je.

On je ocijenio da forum ambasadora u okviru Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira, koji se u Sarajevu sastaje s vremena na vrijeme, niti ima pravno utemeljenje niti ikakav smisao, posebno ako se uzme u obzir da se bez ikakvog pravnog osnova konstantno upliću u unutrašnja pitanja u BiH, a pozivaju se na očuvanje suvereniteta te iste BiH.

“Jasno nam je da je sila na njihovoj strani, ali sila i pravo nisu jedno te isto, i to želim da im poručim i danas. Da bi protumačili Sporazum i Ustav nije nam potreban niko iz međunarodne zajednice, jer iako smo mali za njih i nedovoljno brojni, imamo dovoljno sposobnih ljudi koji na kompetentan način mogu da protumače sve sporazume i odluke”, poručio je Dodik.

Izvor: Klix

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime