Dodik ponovo veličao ratne zločince: “Zahvaljujem Karadžiću i Mladiću što su poveli srpski narod”

Poručio je da je srpskom narodu na prostorima Krajine, Posavine, Semberije, Romanije, Hercegovine i drugih krajeva uvijek bilo važno da bude povezan sa Srbijom.

“Uvijek su nas htjeli razdvojiti od Srbije. I onda kad smo naivno vjerovali da nam čine dobro, zato su kroz historiju uvijek činili sve u funkciji tog razjedinjenja. Nakon oslobađanja od Turaka, Austrougari su uz Drinu naseljavali Bošnjake, samo da bi razdvojili Srbe kako bi nas zvali bosanskim, hrvatskim, pa zamislite i srbijanskim Srbima govoreći da nismo jedan narod, nego da smo odvojeni, razdvojeni, smanjeni i umanjeni, kako bi lakše nama manipulisali i kroz historiju i ratove gotovo nas prepolovili”, rekao je Dodik.

On je naveo da su Srbi objedinjeni u svom historijskom htijenju za slobodom preživjeli, opstali i doveli sve u poziciju da danas imaju dvije države – Srbiju i Republiku Srpsku.

“Stradanja su ogromna, mnogo je naših sunarodnika ubijeno samo zato što su Srbi, mnogi su stradali samo zato što su vjerovali u Srpsku pravoslavnu crkvu, što su imali krsnu slavu. Zato je trebalo da budemo očišćeni”, tvrdi Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi su u 20. vijeku uložili mnoge iluzije oslobodivši Srbiju i mnoge krajeve bivše Jugoslavije i kao državotvorni narod poklonili slobodu i Hrvatima i Slovencima i muslimanima, koji su s druge strane, u drugoj Jugoslaviji pravili pretpostavke za svoje države i sanjali da će Srbi biti satjerani u ono što se zove beogradski pašaluk.

Dodik jje kazao da se na to nije pristajalo, te je, kao predsjednik RS, izrazio veliku zahvalnost svim prethodnim rukovodiocima, komandantima i vojnicima, od Radovana Karadžića i Ratka Mladića, pa do svih drugih zato što su “poveli srpski narod”.

On je rekao kako su neki htjeli da kažu da su samo krivi Srbi i da su samo Srbi poslani tamo gdje se sudi za zločinački poduhvat, a oni koji su činili zločine iz drugih naroda nisu odgovarali za učinjeni ratni zločin.

“To je nepravda, koju su ponovo smislili samo za nas. I zbog toga su dvije Jugoslavije bile ozbiljne srpske zablude i veliki politički i historijski promašaj, jer su razdvojili Srbe u naivnom uvjerenju da imamo svoju državu, da smo objedinjeni i da živimo na jedinstvenom prostoru”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Srbi nisu ugrožavali slobode ni Bošnjaka, ni Hrvata ni Slovenaca, te da su svi oni, iako poraženi u velikim ratovima, bili integrisani u političke sisteme vlasti i polako preuzeli vlast i definisali nacionalne politike i doveli do raspada Jugoslavije.

“Istovremeno su odgovornost za raspad Jugoslavije i sukobe pripremili za Srbe. Oni koji su razbili suverenu zemlju nisu odgovorali. Nisu ni dana odgovarali, a nisu ni dana kažnjeni”, kazao Dodik.

Dodik je dodao da su Srbi sve do devedestih godina, dali sve potencijale i gradili Hrvatsku i Sloveniju, koje su prve izašle iz Jugoslavije, te da su ostali naivni braneći Jugoslaviju.

“Mi Srbi moramo isključivo da gradimo naše dvije države, Republiku Srpsku i Srbiju, a nikakvu Jugoslaviju, ali isto tako ja kao predsjednik RS neću kod vas da stvaram još jednu historijsku iluziju koja se zove BiH”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ne može BiH biti država Srba, jer je srpska država isključivo Republika Srpska.

“Oni koji nam govore da mi treba da BiH damo dio nacionalnog ponosa, dio nacionalnih prava da bi u njoj navodno dominirali oni koji su dominanti i kojih je najviše, dovode nas ponovo u zabludu”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da nema namjeru da brani BiH, već da ima namjeru da brani Republiku Srpsku i srpski narod.

“Neću da dozvolim da Republika Srpska u bilo kakvim odnosima u BiH smanji svoju stranu i da umanji svoja prava, jer ja nemam prava da to činim pred onima koji su stradali na ovom Koridoru, pred svih 30.000 stradalih u ovom ratu, pred onih 500.000 stradalih u Jasenovcu i svih koji su stradali u jamama ili koji su stradali kada su prelazili planine u Albaniji”, tvrdi Dodik.

On je poručio da su jedine realne i izgledne Republika Srpska i Srbija.

“Nemojte nam govoriti ni o kakvoj priči o BiH koja treba da jača, da se gradi kao država, jer to ne može i ne smije da nam se desi. Ojača li BiH, a smanji li se Republika Srpska, ovaj narod ovdje će nestati. Naša sloboda je isključivo vezana na našu državu i tamo gdje nemamo državu nemamo ni slobodu”, ponovio je Dodik.

Rekao je da ta politika nije usmjerena protiv drugih naroda, protiv drugih koji žive ovdje, te da je njihova sloboda dozvoljena, garantovana Ustavom i zakonima.

Dodik je poručio i da srpski narod nije manjina, jer ne postoje bosanski, hrvatski, srbijanski ili crnogorski Srbi, već jedinstven srpski narod.

Izvor: Klix

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI