„Prema Pravilniku o školskom kalendaru za školsku 2021/2022. godinu, nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 24. januara 2022. godine“, potvrđeno je InfoRadaru iz Ministarstva prosvjete RS.

U odgovoru na naš upit dodali su da će se nastava odvijati u školama u punom obimu, uz poštivanje ranije utvrđenih epidemioloških mjera u cilju sprječavanja širenja zaraze korona virusa.

ZABRINUT TEK DIO RODITELJA

Identičan zaključak donesen je i na sjednici Republičkog štaba za vanredene situacije RS, održanoj 19. januara, u kojem se navodi da je „konstatovao da su ispunjeni uslovi za početak nastave u drugom polugodištu u svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, 24. januara 2022. godine, kako je ranije planirano“.

„U skladu sa Uredbom o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznog oboljenja COVD -19, škola, đački dom i gradski/opštinski štabovi za vanredne situacije jedinica lokalnih samouprava u Republici Srpskoj, obavezni su da prate i redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture o epidemiološkoj situaciji, te da ukoliko bude potrebno dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu, odnosno drugačijeg načina smještaja u đačkim domovima“, stoji u sapoštenju Republičkog štaba za vanredne situacije.

U kojoj će mjeri povratak učenika na redovnu nastavu doprinjeti povećanju broja zaraženih od virusa korona, pitanje je koje izgleda muči samo dio roditelja. Naime, Institut za javno zdravstvo RS početkom ovog mjeseca zvanično je potvrdio da je ovaj bh. entitet ušao u peti talas pandemije i da je među testiranim pacijentima preovladavajući novi, omikron soj korona virusa.

RS ušla u peti talas pandemije (Photo: Dejan Rakita/Pixsell)

Treba podsjetiti da se zaraza korona virusom i u prvom polugodištu širila među učenicima, no da su direktori pojedinih škola te podatke minimizirali, odnosno nisu preduzimali adekvatne mjere kako bi se djeca koja su bila u kontaktu sa zaraženim osobama izolirala.

No, dio roditelja učenika nižih razreda osnovnih škola, koji su već u jesen 2020. godine prestali raditi od kuće, ili su tokom cijele pandemije zbog prirode posla na posao išli svaki dan, kazali su nam da ne znaju kako bi se organizovali ukoliko bi se ponovo djeca vratila na online nastavu. Neki od njih navode da bi to značilo i prestanak rada produženog boravka u školama, te da ne znaju kome bi djecu povjerili na čuvanje.

Kada je riječ o Federaciji BiH, nastava u drugom polugodištu već je počela u Hercegovačko-neretvanskom kantonu u školama koje izvode nastavu po hrvatskum planu i programu, i odvija se redovno, dok prema školskom kalendaru u većini kantona počinje 31. januara. Prema dostupnim podacima, na nivou većine kantona još nema odluka hoće li učenici nastavu pohađati u školskim klupama, no kako nezvanično saznajemo, vlasti u Posavskom kantonu ipak su odlučile za početak online nastave.

Iako zdravstvena struka navodi da su simptomi kod oboljelih blaži nego kada je u pitanju delta soj COVID-19, novi virus se daleko brže širi među populacijom, a zaražavanju su podložne i osobe koje su primile dvije doze cjepiva.

Dnevni podaci koje saopštavaju Ministarstvo zdravlja FBiH, Institut za javno zdravstvo RS i Brčko distrikt, ukazuju da je među osobama testiranim na COVID-19 preko 50 posto pozitivnih i da najveći broj populacije čine osobe mlađe i srednje životne dobi.

BIH I DALJE NA DNU PO VAKCINACIJI

Podaci koliko je djece školskog uzrasta u RS zaraženo korona virusom nismo uspjeli dobti, a za sada jedino Srbija vodi takvu vrstu evidencije. Posljednjih desetak dana tamošnji ljekari navode da na covid odjelima u beogradski bolnicama dnevno prime i do 30 djece koja imaju blaže simptome ali ipak zahtijevaju bolničko liječenje. Iz tih razloga Udruženje pedijatara Srbije apelovalo je na Vladu da se nastava u drugom polugodištu organizuje na daljinu. Ipak prema dostupnim podacima, samo u srednjim školama u Vojvodini primjenjivat će se mješoviti model izvođenja nastave, dok se učenici osnovnih škola vračaju u školske klupe.

Ni u Hrvatskoj, unatoč velikom broju zaraženih, još ne razmišljaju o vraćanju online nastave. Odluke o tome donosit će se od županije do županije, a iz tamošnjeg ministarstva obrazovanja su poručili da treba skratiti vrijeme izolacije i za učenike i nastavnike koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama.

I u Hrvatskoj redovna nastava: OŠ Miroslav Krleža u Zagrebu (Photo: Slavko Midzor/PIXSELL)

Podsjećamo, iako je u međuvremenu osiguran dovoljan broj cjepiva, BiH je i dalje na samom dnu evropske ljestvice po imunizaciji stanovništa.

U RS-u do 12. januara 2022. su prvom dozom vakcina protiv virusa COVID-19 vakcinisane 322.973 punoljetne osobe, drugom 309.428 osoba, a trećom oko 44.311 osoba. U ove podatke nisu uključeni i oni građani koji su vakcinisani izvan područja Republike Srpske.

Do početka 2022. godine, kako pokazuju podaci Odjeljenja/Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta, na području ovog dijela BiH prvu je dozu vakcina protiv virusa COVID-19 primilo 18.454 građana, drugu dozu primilo je 17.572 građana, a treću (ili booster) dozu primile su 1.380 osobe. Posljednjih ažuriranih podataka nema.

Na području Federacije BiH prvu dozu primilo je 539.670 građana, drugom dozom vakcinisano je 503.452 građana, a treću dozu primile su 46.022 osobe.

Unatoč i niskoj stopi cijepljenih i brzom širenju zaraze omikronom među stanovništvom, BiH se i dalje reklamira kao korona free zona, kako bi se održao zimski turizam. Stoga su ski centri u BiH puni turista iz regiona, dok epidemiološke mjere jedva da se poštuju.

Skijaši na Bjelašnici (Foto: Fuad Fočo)

Kada je u pitanju RS, nije samo tako u zimskim centrima. Svjedoče tome i već spomenuti zaključci Republičkog štaba za vanredne situacije, prema kojima će i nakon januarskih praznika ugostiteljski objekti moći raditi do 24 sata, a noćni klubovi do 2 sata ujutro.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime