Dragan Bursać: Naša šampionka, naše čudo Lana!

“Negdje na 150 metru britanski komentator kaže za Lanu, čekaj malo djevojčice, zar ti nije jasno da ima još 50 metara, nećeš uspjeti, ludo je to što radiš?! A ona je u inat svima uspjela i pobijedila! Nevjerovatno! Čudesno! Bravo Lana!”

Imamo prvakinju Evrope! Lana Pudar je prvakinja Evrope u disciplini 200 metara delfin!

Ne zna čovjek šta da napiše u ovakvim momentima! Srce prekucava mozak, a ova djevojčica ima ono nešto što nam fali na ovim prostorima, pobjednički mentalitet šampionke!

Trka za sve nas

Od početka do kraja ispred favoriziranih Britanki, ispred Italijanke i Dankinje, ispred iskusnijih takmičarki iz plivačkih i sportskih velesila planete Zemlje, koje imaju svu opremu, sve bazene i sve trenere svijeta. Ali nisu Lana.

Zamah po zamah.

Prvi okret na razini svjetskog rekorda. Negdje na 150 metru britanski komentator kaže, čekaj malo djevojčice, zar ti nije jasno da ima jo 50 metara, nećeš uspjeti, ludo je to što radiš, ne možeš tako brzo!

I zaista, sve je djelovalo kao pokušaj autsajderke iz neke zemlje na periferiji svijeta, koja će iskočiti tu prije finiša i onda ostati posljednja u zadnjih 50 metara.

A meni izlazi onaj nepostojeći ofsajd protiv Nigerije, pa gledam novi zaveslaj čuda iz Mostara. Pa mi izlazi ona pjesma, bili smo dobri al’ nas zajebao sudija. Zar mora stalno tako, kršim ruke i buljim u monitor.

Novi zaveslaj, ajmo mala!

Pa se onda sjetim mladih odbojkašica koje spavaju u podrumu nekog hotela. Sram me je zbog te djece. Stežem ruke i grčim se. Ovo bi moglo biti..

Novi zaveslaj. Ajmo još malo, čudo naše!

Pa se sjetim Lane, tog čuda našeg, koja je vježbala u kadicama od bazena. Sjetim se Mostara grada u kome nema olimpijskog bazena. Još samo trideset metara, Lana vodi.

Još malo, još dvadesetak zaveslaja, ponosu naš!

Pa mi na um padnu sva silna djeca koja sad gledaju ovo, koja će se možda i razočarati, sjetim se svih onih koji su napustili zemlju. Stalno i stalno nova razočarenja!

Hajmo leptirice, još deset zaveslaja.

Pa onda kroz glavu prolazi i srušen Most u gradu Laninom, koji je ustao za one što ga vole, pa se sjetim kako je otac Lanin, Velibor kazao prije devet mjeseci svim političarima kako je Lanin uspjeh samo njen, a ne njihov, a Lana ostaje da pliva za svoju i našu Bosnu i Hercegovinu!

‘Ajmo još malo, ‘ajmo još malo čudo naše! Još koji zaveslaj!

Pa se sjetim tih bahatih ljudi, naših političara koji nikada za života neće ostvariti niti milijarditi dio onoga što Lana radi na dnevnoj bazi i kažem, ‘ajde još dva zaveslaja!

Suze radosnice od Hjustona do Sarajeva

I onda nastaje magija za sve nas, koji vjerujemo u ovo dijete, u njenog oca, u ovu zemlju, u hiljade talenata i neotkrivenih čuda.

Lana Pudar, godina 16, Lana Pudar čudo od djeteta, Lana Pudar srce Hercegovine i ponos Bosne, Lana Pudar je ljudi moji nova evropska prvakinja na 200 metra delfin!

Lana Pudar je, dakle, u konkurenciji najboljih seniorki na Starom kontinetu najbolja. I tako će 2:06,81 biti reper svih naših stremljenja i samo Laninog uspjeha.

A ovo što će doći nakon Lane, sad već sportske heroine, e to će bti stotine djece koja će pod zastavom moje zemlje učiti plivanje, koja će vježbati i koja će pod posterom Laninim tražiti svoj uspjeh. Tako to uvjek biva, jedan genije ili genijalka vuku za sobom cijeli pokret.

Naravno, ako bude bazena, umjesto funcionerskih limuzina, umjesto plata za ništa, umjesto bahaćenja i apanaža od nekoliko desetaka hiljada maraka mjesečno za nerad.

A sad je vrijeme da pustimo suze radosnice, od Hjustona do Banjaluke, od Velingtona do Sarajeva. Sad je vrijeme da se pridružimo hiljadama Mostaraca, koji i treba da budu najponosniji na svijetu večeras.

A sad, sad je vrijeme da se poklonimo pred ovim djetetom, koje nam je donijelo toliko radosti ovih dana i koje će to, nema sumnje tek činiti u budućnosti.

A kasnije će biti vrijeme da zapitamo sami sebe, jesmo li te zaslužili Lana!

Ali o tome sutra, a sad slavlje!

P. S.

Sramota me je staviti naslov, “Dijete iz grada bez bazena prvakinja Evrope u plivanju!”

Izvor: radiosarajevo.ba (tekst prenesen uz dozvolu autora)

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI