Drama u Moldaviji nakon što je provaljen ruski plan: Protjerani navijači Partizana i crnogorski bokseri

U Moldaviji vlada potpuni haos i dražvna je na nogama. Predsjednica Maia Sandu rekla je kako ima obavještajni izvještaj (dobila ga je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog) da Rusija provodi plan destabilizacije države. Organizira nasilne prosvjede, diverzije, a nije isključen ni državni udar. U sve su, kako je izjavila, uz Rusiju uključeni još i “državljani Republike Bjelorusije te Srbije i Crne Gore”.

Zavladali su strah, nelagoda i nepovjerenje, a u Beogradu i Podgorici kažu da su ostali zatečeni, iako su tamošnje vlasti označene kao ruski saveznici. Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, odbacuje da njihovi građani učestvuju u subverzivnim akcijama s ciljem destabilizacije Moldavije, a crnogorski premijer Dritan Abazović kaže da “ne raspolaže informacijama o učešću crnogorskih državljana” u nekim nezakonitim radnjama protiv legalnih institucija Moldavije, piše Jutarnji list.

Kako god bilo, vlasti u Moldaviji ozbiljno su shvatile obavještajni izvještaj o destruktivnim planovima Kremlja, koje je potvrdila i tamošnja obavještajna služba SIS (Serviciul de Informatii si Securitate):

“Izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o planovima Rusije da destabilizira Moldaviju potvrdile su naše obavještajne službe”.

U utorak 14. februara na nekoliko je sati bio zatvoren moldavski zračni prostor i obustavljeni su svi letovi u zemlju i iz nje. Na aerodromu u Kišinjevu privedeno je, a potom deportirano 15 navijača beogradskog Partizana koji su došli na utakmicu šesnaestine finala Lige konferencije. Naime, Partizan treba igrati sa Šerifom iz Tiraspola, glavnog grada paradržavne separatističke tvorevine Pridnjestrovlje koja traži pripajanje Rusiji.

Prorežimski mediji u Srbiji navode da su navijači “protjerani iz Moldavije samo zato što su Srbi”. UEFA nije dozvolila da se utakmica igra u Pridnjestrovlju, a Moldavski nogometni savez zbog sigurnosnih razloga odlučio je da se utakmica igra pred praznim tribinama. Neki moldavski mediji navijače Partizana predstavljaju kao “Putinove diverzante”.

Isti su dan s graničnog prijelaza vraćeni boksači i vodstvo boksačkog kluba Budva iz Crne Gore, koji su došli na turnir u Kišinjev.

Izvor: raport.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI