Pravdajući se da jednom za svagda želi riješiti problem nezavršenog hotela “Palas” u centru Banjaluke, gradonačelnik Draško Stanivuković inicirao je izmjenu regulacionog plana za centralno gradsko područje, u koji je, kako bi dobio podršku vladajuće većine za svoju ideju, kao kompromis prorežimskoj kompaniji “Prointer” omogućio da gradi zgradu od 15 spratova.

Međutim, pored ove firme koja godinama usko sarađuje sa Vladom Republike Srpske i njenim institucijama, ustupci su učinjeni i za još nekoliko vlasnika nekretnina u zoni obuhvata čije su ideje prihvaćene i biće dio konačnog rješenja.

Tako je vlasnicima robne kuće “Boska” dozvoljena nadogradnja odnosno povećanje spratnosti uz potpunu izmjenu izgleda ovog objekta.

Vlasnik “Boske” je svoj zahtjev obrazložio uvođenjem novih sadržaja koji će “obogatiti vizuelni identitet grada”.

Iz Odjeljenja za prostorno uređenje su to prihvatili uz obrazloženje da im je cilj savremeno poslovno okruženje centralne gradske zone.

Iz “Boske” su tražili da im se odobri i maksimalan koeficijent izgrađenosti i zauzetosti parcele.  To bi značilo da bi došlo do duplo veće bruto površine objekta, što iz Gradske uprave nisu dozvolili.

Ostavlja se mogućnost nadogradnje dijelova objekta za jednu etažu, ali pod uslovom da se izvrši kompletna rekonstrukcija objekta odnosno redizajn fasade u skladu sa savremenim principima projektovanja i oblikovanja poslovnih objekata”, naveli su iz grada.

Grad je uvažio i primjedbe koje je dostavilo preduzeće “Merkur” u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića – Kaje.

Na parcelama koje ima u centru grada prvobitno je planirana izgradnja objekta sa 18 spratova. Izmjenama koje su usvojene na njegov prijedlog, biće dozvoljena gradnja još tri sprata.

Usvajanjem primjedbe bi se omogućilo da se po pitanju ukupne površine planiranog poslovnog objekta uklopimo u koeficijent izgrađenosti 4,2 kao i da se omogući adekvatna površina objekta u osnovi u odnosu na građevinsku parcelu koja je nepravilnog oblika i dovoljnu udaljenost susjednih parcela”, stoji u primjedbi “Merkura” koja je uvažena.

Međutim, neće svi biti zadovoljni novim Prijedlogom regulacionog plana za centralno područje. Za razliku od privatnih investitora, za državne institucije nije bilo razumijevanja.

Pošte Srpske dostavile su prijedlog gradu da u novom planu planira veću spratnost njihove upravne zgrade.

Smatramo da kao vlasnici zemljišta i objekata koji se nalaze u obuhvatu regulacionog plana imamo pravo da tražimo da se planiraju sadržaji u skladu sa našim potrebama, te da je svako rješenje koje nije u skladu sa našim prijedlozima, neprihvatljivo”, naveli su oni u svom dopisu koji nije uvažen.

Struka protiv ustupaka

Pojedini stručnjaci kao što je Snežana Mrđa Badža, inženjer arhitekture i Glavni urbanista na izradi Urbanističkog plana Banjaluke pozvali su gradsku upravu da se odrekne sadašnje prakse izmjene planskih dokumenata.

Zahtijevam da se ovaj način zanemarivanja centra grada potpuno zaustavi principijeno, da se na stručnoj raspravi prikaže više rješenja i usvoji prijedlog izabranog modela prostora koji će javnosti pružiti adekvatnu oblikovnu i funkcionalnu analizu najboljeg rješenja sa svih aspekata”, kazala je ona u svom dopisu.

Prema njenim riječima, za ovakav pristup grada se ne mogu kriviti investitori jer se, po njenoj ocjeni, radi u nedostatku stručnog stava izrađivača plana i gradske uprave.

Jasan stručni stav treba da se prikaže transparentno javnosti, bez dozvoljavanja proizvoljnog tretmana od strane investitora i potencijalnog trajnog narušavanja najužeg centralnog gradskog područja i njegovog identiteta”, zaključila je Badža.

O Prijedlogu regulacionog plana centralnog gradskog područja trebalo bi se diskutovati na sutrašnjem zasijedanju Skupštine grada.

O tome kako je Stanivuković “ucijenjen” i kako je “Prointer” dobio priliku da gradi objekat od 15 spratova portal CAPITAL je pisao u tekstu koji možete pročitati OVDJE.

Izvor: capital.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime