Tanja Kalabić, trudnica i majka četvoro djece, tvrdi da je policija svakodnevno maltretira zbog istrage protiv njenog supruga Miroslava koji se trenutno nalazi u bjekstvu nakon što je sud, poslije žalbe tužilaštva, promijenio odluku pa mu odredio jednomjesečni pritvor.

Sud prvo utvrdio da nema ni osnovane sumnje, pa nakon intervencije i žalbe promijenio odluku

Miroslav Kalabić uhapšen je u akciji “Alfa 2” u septembru ove godine sa još trojicom Banjalučana zbog sumnje da su bili dio grupe koja se bavila prodajom narkotika. Vođa grupa prema navodima iz istrage je Boban Kantar, inače pašanac Miroslava Kalabića.

Nakon hapšenja kod Kalabića nije pronađen nijedan materijalni dokaz tokom pretresa, a jedini dokazi bile su izjave svjedoka, kao i i više nego diskutabilni snimljeni razgovori iz kojih tužilaštvo zaključuje da se radilo o prodaji narkotika?!

Nakon saslušanja sudija Branimir Jukić potvrdio je da nema ni osnova sumnje da je Kalabić počinio krivično djelo, nakon čega je pušten na slobodu.

– Sud smatra da dostavljenim dokazima, svakim od njih posebno i svima njima zajedno, tužilac nije dokazao postojanje osnovane sumnje – istakao je u obrazloženju odluke sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Banjaluci Branimir Jukić.

Sud u daljem obrazloženju navodi kako je tužilaštvo svoje dokaze baziralo na izjavama svjedoka.

Tako je V.L. iz Banjaluke policiji ispričao da mu je Kalabić jednom prilikom rekao kako marihuanu može kupiti kod pašanca Bobana Kantara, što je ovaj i učinio. Kantar je, inače, uhapšen prije gotovo tri mjeseca i kod njega je pronađena veća količina droge.

– Iz iskaza ovog svjedoka ne proizlazi da mu je opojnu drogu ikada nudio na prodaju ili prodao Miroslav Kalabić – zaključuje sudija Jukić.

Iz daljeg obrazloženja sudije jasno se uočava da su i tužilaštvo i policija istragu protiv Kalabića zasnovali na njegovom poznanstvu i bliskim porodičnim vezama s ranije uhapšenim Kantarom. Međutim, prema stavu suda, tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz protiv Kalabića, niti je tokom pretresa stana u kojem boravi pronađen bilo kakav materijalni dokaz.

– Iz izvedenih dokaza je vidljivo da prilikom pretresa u stanu osumnjičenog Kalabića nije pronađena opojna droga, niti bilo šta što bi ukazalo da on istu koristi ili prodaje – zaključio je Okružni sud u Banjaluci, nakon čega je Kalabić pušten na slobodu.

Banjalučko tužilaštvo, konkretno tužilac Dalibor Vrećo žalio se na ovu odluku Okružnog suda u Banjaluci o kojoj je sada odlučivalo vijeće koje je u konačnici prihvatilo žalbu i naredilo sudiji Jukiću da ipak, odredi pritvor Kalabiću.

U obrazloženju vijeće sudija je utvrdilo da Jukić nije pravilno cijenio sve dokaze, među kojima su i snimljeni telefonski razgovori osumnjičenog.

Zbog istrage nema detaljnijih informacija

Foto: PU Banja Luka

Iz Policijske uprave Banjaluka odgovorili su uz navođenje inicijala da je Kalabić uhapšen sa još tri osobe u akciji kodnog naziva “Alfa 2” zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

-S obzirom da je predmet u fazi istrage, za sve dodatne informacije obratite se Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka- naveli su iz banjalučke policije.

U banjalučkom tužilaštvu podsećaju da je Kalabić nakon hapšenja i saslušanja bio pušten na slobodu, ali da je nakon žalbe postupajućeg tužioca ta odluka promijenjena, pa je Kalabiću određen pritvor.

-Rješenjem Okružnog suda u Banjaluci od 23. Septembra 2020. Godine određen je pritvor prema osumnjičenom Miroslavu Kalabiću . Osumnjičeno lice nakon određivanja mjere pritvora nedostupno je organima krivičnog gonjenja, te je za istim naređeno raspisivanje centralne, odnosno međunarodne potjernice- saopštili su iz banjalučkog tužilaštva.

Zaključili su da ne mogu govoriti o dokazima sa kojima raspolažu, jer je predmet u fazi istrage i ujedno su negirali da u konkretnom predmetu postoje pritisci policije.

Inspektori mi svaki dan dolaze na vrata”

Miroslav Kalabić, ogorčen i u agoniji, nakon što je sud u potpunosti izmijenio odluku, napušta Banjaluku i ostavlja trudnu suprugu i četvoricu sinova, koji sada padaju u nemilost policijskih inspektora.

-Sada mi inspektori dolaze na vrata sa pričom da im treba Miroslav lično kao svjedok samo da se pojavi, da izjavu i ide kući i da mu pritom neće faliti dlaka sa glave. Iskreno, ne znam šta su mislili pod tim i kakvim se to metodama služe kada to naglašavaju. Pričaju da će biti lijepo i ugošćen, kako kažu, dobiće jogurt i burek, da samo da izjavu da oni svoje mogu završiti i Miroslav ide kući” priča ogorčena Tanja za portal Gerila.info.

Dodaje kako joj inspektori dolaze na vrata i po nekoliko puta, da tako prepadaju djecu.

“Žaliću se na ovakvo postupanje na sve moguće adrese, od SIPA do Evropskog suda pravde u Strazburu, jer istina o svemu što rade i o ovom slučaju mora izaći na vidjelo” navela je Tanja Kalabić.

Posebno ističe da je Miroslav na meti inspektora zbog svojih rodbinskih veza sa ranije uhapšenim Kantarom. Dodaje kako nijedna druga veza ne postoji, već isključivo porodična.

“Miroslav do danas nije dobio nikakav papir da mu je određen pritvor. Nakon što ga je sud pustio uspio je pronaći novi posao i mislili smo da nam je krenulo. Radio je do aprila u hladnjači “Crvene jabuke” a onda je tokom korone dobio otkaz tako da je našao ovaj posao drugi dan kad ga je sud oslobodio. Međutim, taj načelnik u MUP-u koji rukovodi cijelom akcijom je insistirao i vršio pritisak na tužilaštvo gdje su oni podigli žalbu na Miroslavovu slobodu, sastavili sudijsko vijece njima podobnih policijskih sudija koje su nadglasale odluku jednog rijetko poštenog i ispravnog prije svega čovjeka, a potom i sudije i sada pokušavaju napraviti s njima jednu odgovarajuću priču kako bi sačuvali svoje stolice i samo zatvorili slučaj pred izbore” izjavila je ogorčena Tanja.

Tvrdi da policija pokušava napraviti grupu zbog većih kazni, te da je njen suprug u svemu kolateralna šteta.

“Dakle, pokušavaju napraviti nepostojeću vezu između njega i paše, veza postoji, ali ne ta koju oni žele da naprave, već samo porodičan odnos. Tu se on našao kao idealan zbog svoje prošlosti. Olga Pantić mu je presudila prije 10 god, ali i sada se o tom djelu moze pričati, oni se sad tim vode, jer nemaju ništa drugo. Ti inspektori koji su radili prije 10 godina na slučaj su poslije uhapšeni i to za isto djelo za koje je Miroslav bio osuđen. To sve govori o jačini i te akcije tada, a njome se sad služe i vode kako bi Miroslava stavili u ovu akciju. Sve je ovo fino smišljeno, samo što oni ni jedan dokaz nemaju za to” smatra Kalabićeva.

Izvor: GERILA info

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime