DVANAESTI DAN OD NAPADA NA NOVINARA: Policija tapka u mjestu, sigurnosno stanje u Banjaluci sve lošije

Novinarska zajednica treba da povuče radikalne poteze u svojoj nadležnosti, poručuje Vladimir Kovačević Čorba

Piše: A.ŠIŠIĆ

“Ne znam šta da vjerujem. Sve zavisi od toga ko je nalogodavac i ko je počinilac. Ja vjerujem da ću na kraju saznati ko je počinilac, ali hoće li se to zvanično saznati – to ne znam”, odgovara Vladimir Kovačević Čorba, novinar BN TV i osnivač portala Gerila, na naše pitanje vjeruje li uopće da će biti riješen, rasvijetljen napad na njega koji je okarakteriziran kao “pokušaj ubistva”.

No, zasad je sve ostalo na tome. Nikakvih novih detalja iz istrage nema, barem ih nema u zvaničnoj verziji, no i ona nezvanična je da policija nije daleko odmakla u istrazi o napadu na Kovačevića.

Podsjećamo, večeras će se tačno napuniti 12 dana otkako su na Čorbu dvojica nasrnula metalnim šipkama iz klasične sačekuše, pokušavši ga ubiti. Samo njegova fizička spremna – i moguće visina, spriječile su onaj najgori mogući scenarij.

“Bio sam u policiji nekoliko puta, uzimali su mi DNK, vjerovatno da odvoje moj od ostalih na mjestu zločina. Nema zasad nikakvih detalja, vidjećemo”, kaže Kovačević.

Nesumnjivo, u Banjaluci i banjalučkoj regiji iznimno je pogoršana sigurnosna situacija, dešavaju se ubistva, eksplozije, napadi na javne osobe. Oni koji to moraju i trebaju da riješe – vrh vlasti i MUP-a, zauzeti su političkim kampanjama, a da bi sve bilo gore, prema saznanjima Inforadara, MUP RS hronično kuburi i sa nedostatkom ljudstva; doslovno nedostaje im veliki broj ljudi i inspektora za vođenje istraga.

S druge strane, novinarska zajednica – iako konačno jedinstvena, još ne poduzima radikalnije mjere po pitanju rasvjetljavanja napada na Kovačevića i objavljivanje imena ne samo napadača – već i naručilaca ovog pokušaja ubistva, što je mnogo značajnije.

Autor ovih redova osobno je sklon i ideji o pokretanju inicijative i postizanju konsenzusa o tome da mediji ne prate i ne objavjuju bilo kakve političke aktivnosti pojedinaca, konadidata i stranaka na izborima, te da ne prate izbornu kampanju, sve dok se ovaj slučaj ne riješi. No, već u startu neke medijske kuće ne žele ni da čuju za ovu mogućnost, zbog vlastitih komercijalnih prava koja imaju s pojedinim političkim faktorima.

Sam Kovačević, pak, smatra da novinarska zajednica treba i mora da se ponaša kao da je napadnuta.

“Ona to i jeste. Novinarska zajednica treba da povuče radikalne poteze u svojoj nadležnosti, a to znači, naprimjer, nepraćenje rada Vlade sve dok ne donese izmjene zakona koji bi poboljšao status, prava novinara, i slično”, kaže Kovačević.

Dakle, imamo istu metu – isto odstojanje. I u pogledu ubistva Davida Dragičevića, u pogledu napada na Kovačevića, kao i nedavnog ubistva Damira Ostojića. Posljednje informacije govore da je Okružno javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv dvojice policajca za sprečavanje dokaza (za nemar!), ali svakome ozbiljnom ko iole poznaje pravo i zakone jasno je da su oni samo pioni, obična koletaralna šteta u nečijem očitom nastojanju da se svirepo ubistvo Davida Dragičevića nikada ne rasvijetli.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI