AFERA U ZDRAVSTVU USK: Dobila otkaz zbog ukazivanja na nepravilnosti i sumnjivo trošenje novca

Mirzeta Purić, magistrica psihologije u Domu zdravlja Velika Kladuša ostala je bez posla, a u obrazloženju rješenja o prekidu radnog odnosa, koji je potpisala direktorica ove zdravstvene ustanove Evresa Okanović, navodi se da je otkaz uslijedio zbog “povreda radne discipline”.

Purić je, podsjetimo, doživjela pravu golgotu od kako je nedavno govorila za InfoRadar i iznijela svoja saznanja u vezi Centra za rani rast i razvoj djece čija je bila uposlenica u periodu 2013. – 2017.

Ona i još nekoliko sagovornika su tada za naš portal izjavili da je Dom zdravlja u razmaku od nekoliko mjeseci, od Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona, dobio oko 260.000 KM. Novac je dobijen za Centar u Velikoj Kladuši koji je, usljed nedostatka sredstava, odavno presato sa radom, odnosno zatvoren je još 2018. godine. Purić je nakon objave teksta na InfoRadaru, bila izložena pritiscima, zbog čega je otišla na bolovanje.

– Otkaz sam dobila jer nisam željela da prihvatim da radim u mjestu kojeg nema. Trebala sam negdje da oformim Centar da bi dobijeni novac bio opravdan i da to dobije pravnu formu pa bi mogli reći : “E, eno ima Centra!”. Mene otkaz zaista ne uzbuđuje. Ono što me jako žalosti jeste to što niko od zakona ne reaguje. Eto, vidite li koliko vremena se sve ovo dešava, a nikakve akcije nije bilo. To što je predmet u Tužilaštvu USK otvoren ništa ne znači, to je mrtvo slovo na papiru. Tužiteljica, koja je zadužila predmet uopće nije tu…, ogorčena govori Purić.

Dodaje da će podnijeti tužbu zbog dobijenog otkaza, mobinga, ali i duševne boli koja joj se mjesecima nanosi.

Purić: Podnijet ću tužbu

Purić je, nakon odlaska na bolovanje, najprije dobila Naredbu od direktorice Okanović da oformi centar koji će biti nastavak rada starog centra. Ona je to odbila.

– Smatram da moraju biti potpisi korisnika, popisne aktivnosti, osobe koje su to radile…Oni (menadžment) imaju nešto što je, vjerovatno, isfrizirano. Jer, direktorici nije problem otključati naše prostorije, uzeti naše protokole i prepisati imena djece, dijagnoze…Čak mislim da je tako nešto i urađeno, i da je sve izmišljeno. Direktorica je tražila da ja preuzmem Centar u jednom selu pored Kladuše, gdje se nalazi stara ambulanta potpuno devastirana. Htjela je da tamo napravim Centar, kao da je to kolač. Odbila sam to da primim i po cijenu otkaza, kazala je u maju ove godine Purić za InfoRadar, naglašavajući da strahuje za svoju sigurnost.

Dok je bila na bolovanju, Purić je, kako kaže dobila i prijavu o “zanemarivanju poslovnih obaveza, kršenju odgovornosti…” i još tada je sumnjala da će joj, zbog iznošenja istine, uslijediti otkaz iako joj je do penzije ostalo veoma malo.

– Ovo je osvetnički pohod. Roditelji su vidjeli obavijest na Facebook stranici i dolazili su u DZ gdje su im govorili da će biti pozvani kada Centar počne da radi. Dakle, Centar i dalje ne postoji i ne radi. Čekalo se da ja to uradim, ali ja iz etičkih i moralnih razloga to nisam željela, ističe Purić.

Saznali smo da direktorica DZ Velika Kladuša Evresa Okanović u međuvremenu nadležnoj Policijskoj stanici prijavila nekoliko roditelja koji su ostavljali komentare na Facebook stranici Doma zdravlja a na kojoj je 4. juna ove godine objavljeno da Centar “ponovo radi”.

– Roditelji su također tvrdili da Centar ne radi te da su djecu vozili u druge gradove, a direktorica Doma zdravlja ih je prijavila za klevetu. Zbog toga su roditelji davali izjave u Policijskoj stanici. Dobili su opomene. Rečeno im je da će ukoliko još nešto napišu morati platiti novčanu kaznu. Jedna žena je došla u PS sama dok je druga došla u pratnji advokata, saznajemo od uposlenika PS koji nije želio da mu objavljujemo identitet.

Ko je i u šta utrošio 260.000 KM utvrdit će istraga koju vodi Tužilaštvo USK. U Zavodu zdravstvenog osiguranja USK, koji je u dva navrata dao pomenuti novac Domu zdravlja, navode da kontrola koja je trebala utvrditi da li Centar radi ili ne, još uvijek nije završena?!

Evresa Okanović

Direktorica Doma zdravlja Evresa Okanović nam je, kako smo već ranije pisali, u telefonskom razgovoru kazala da “pojedine osobe šire dezinformacije o nepostojanju Centra”, te da ona o svemu posjeduje validnu dokumentaciju. Obećala je poslati demant na sve iznesene navode, ali ga ni do danas nije uputila.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI