EKOLOŠKA KATASTROFA NA POMOLU: Da li će Banjaluka biti zatrpana smećem?

Prijeti li Banjaluci ekološka katastrofa?

U ovkiru spora između preduzeća „Čistoća a.d Banja Luka“ i preduzeća „Dep-ot“, preduzeće „Čistoća“ je zahtijevalo od „Dep-ota“ da joj ustupi zemljište nakon čega je uprava „Dep-ota“ odlučila da jednostrano ,bez navođenja ikakvog razloga, otkaže ugovor o odlaganju smeća preduzeću „Čistoća“ na deponiju u Ramićima, rekao je ovo gradski menadžer, Bojan Kresojević, navodeći da Grad neće dozvoliti da se dogodi ekološka katastrofa zbog ove situacije.

“Istina, preduzeće ‘Dep-ot’ jeste obavijestilo ‘Čistoću’, ali i Gradsku upravu, nakon što je donesena odluka o raskidanju ugovora. Ipak, takva odluka je donesena bez prethodne saglasnosti i dogovora sa većinskim vlansikom, Gradom Banja Luka, koji ima 62 posto udjela. Gradska uprava ne podržava ovakav način rješavanja ovog spora. Mi nećemo dozvoliti da dođe do ekološke katastorfe, na način da preduzeće koje je zaduženo za odvoz otpada nema mogućnost odlaganja otpada na Regionalnoj deponiji u Ramića, gdje otpad odlaže nekoliko opština, među kojima je i Banjaluka”, rekao je Kresojević za BUKU.

Dodao je kako je preduzeće „Dep-ot“ za ovakav potez i otkazivanje ugovora, naveo povećanje dugovanja preduzeća „Čistoća“, ali, kako kaže gradski menadžer, da tu nema značajnog povećanja u odnosu na prethodni period.

“Ovo je pokušaj djelovanja u okviru spora sa preduzećem ‘Čistoća a.d. Banjaluka’, što nije najpooljniji način za rješvanja ove situacije”, poručio je Kresojević.

Podsjetimo da bi zbog dugogodišnjeg spora između preduzeća “Čistoća” i regionalne deponije DEPOT te otkazivanja ugovora o odlaganju otpada u Ramićima, Banjaluka, ali i još nekoliko opština i gradova u okolini, od 15. septembra mogli bi doći u tešku situaciju, jer neće imati gdje da odlažu smeće.

Naime, nakon što su neki mediji prenijeli da je “Čistoća” nedavno pozvala upravu preduzeća DEPOT da je uvede u posjed zemljišta, a koje prema sudskim presudama pripada njoj, uprava DEPOT-a joj je poslala obavještenje o otkazu ugovora o odlaganju otpada.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ranije je rekao da se teško može u ovom trenutku reći šta bi moglo biti rješenje ovog problema te istakao da su isti naslijedili.

“Imamo situaciju da DEPOT raskida ugovor sa ‘Čistoćom’, što nas dovodi u ekološku katastrofu. Mi nećemo imati gdje da odvozimo smeće. Da li je moguće da je DEPOT to uradio bez saglasnosti nas koji imamo vlasnički udio u tom preduzeću?! Grad ima vlasničku strukturu u oba preduzeća. Radi se o ozbiljnom problemu, to su sudski procesi, ali dok traju te borbe, DEPOT mora da funkcioniše”, istakao je Stanivuković.

Kako kaže, to nije problem samo grada na Vrbasu, već i svih drugih gradova i opština koji odvoze smeće na ovu deponiju, njih sedam, a između ostalih i Gradiške i Laktaša.

“Došli smo u ozbiljan problem, jer “Čistoća” traži zemljište nazad i ide u tužbu vrijednu 24 miliona KM, zato što 20 godina nemaju aktivnosti na toj lokaciji, a koju je trebalo da imaju. Radi se o tome da je u periodu privatizacije zemljišta “Čistoće” u bilansu imovine koja pripada njima stavljeno zemljište DEPOT-a i to je dio privatizovanog zemljišta. Grad je u periodu (nekadašnjeg gradonačelnika Dragoljuba) Davidovića odlukom Skupštine rekao da to zemljište ide DEPOT-u, ali je rečeno da će, kada se utvrdi prenos zemljišta, “Čistoći” biti isplaćen taj dio iznosa. Tada je utvrđeno da se radi o dva-tri miliona KM koji treba da budu isplaćeni “Čistoći”. Promjenom vlasničke strukture “Čistoće”, vlasnici su rekli da ne žele voditi spor i da hoće da im se to vrati”, kazao je on te dodao da je u tom periodu DEPOT ulagao na tom zemljištu kao i da je u međuvremenu cijena zemljišta porasla.

Ostaje nam da vidmo kako će se ovaj problem riješiti, a građani se nadaju da Banjaluka neće biti zatrpana smećem.

Izvor: Buka

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI