Porazni podaci: Svako peto dijete bude ranjeno ili ubijeno u ratu u Ukrajini

Prema podacima Dječijeg fonda Ujedinjenih naroda – UNICEF-a od početka rata u Ukrajini do danas u ovoj zemlji je poginulo ili ranjeno najmanje 972 djece, što je u prosjeku petero ranjene ili ubijene djece svakog dana rata. Iz UNICEF-a poručuju kako su ovo brojke koje su zvanično potvrđene i provjerene od strane Ujedinjenih nacija, ali da je stvarna brojka vjerovatno mnogo veća.

“Upotreba eksplozivnog oružja izazvala je većinu žrtava među djecom. Ovo oružje ne pravi razliku između civila i boraca, posebno kada se koristi u naseljenim područjima kao što je to bio slučaj u Ukrajini – u Mariupolju, Lugansku, Kremenčuku i Vinici. Lista se nastavlja i nastavlja. Još jednom, kao i u svim ratovima, nepromišljene odluke odraslih dovode djecu u veliki rizik. Ne postoje oružane akcije ove vrste koje nemaju za posljedicu stradavanje djece. U međuvremenu, osim užasa djece koja su ubijena ili fizički povrijeđena u napadima, gotovo svako dijete u Ukrajini bilo je izloženo duboko uznemirujućim događajima, a oni koji bježe od nasilja izloženi su značajnom riziku od razdvajanja porodice, nasilja, zlostavljanja, seksualne eksploatacije i trgovine ljudima”, navodi se u izjavi koju potpisuje izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell.

Russellova dalje nastavlja i kaže da će početak školske godine koji je za samo nekoliko dana pokazati razmjere gubitaka koje su preživjela djeca, ali i sama Ukrajina, od početka rata 24. februara. Procjena UNICEF-a je da je 1 od 10 ukrajinskih škola oštećena ili uništena tokom borbenih dejstava, te se obje strane u sukobu optužuju za korištenje ovih objekata za borbe ili druge potrebe zaraćenih strana.

“UNICEF nastavlja da poziva na hitan prekid vatre u Ukrajini i da sva djeca budu zaštićena od povreda. To uključuje okončanje brutalne upotrebe eksplozivnog oružja u naseljenim područjima i napade na civilne objekte i infrastrukturu. Ukrajinskoj djeci su hitno potrebna sigurnost, stabilnost, pristup sigurnom učenju, usluge zaštite djece i psihosocijalna podrška. Ali više od svega, ukrajinskoj djeci je potreban mir”, zaključuje Russell.

Prema podacima Ureda glavnog državnog tužioca Ukrajine do današnjeg dana, bez područja u kojima se vode ratne aktivnosti u toku rata je poginulo 373 djece, dok ih je 723 ranjeno, što je za 124 djece više od brojke koju je iznio UNICEF u svom saopštenju.

Izvor: N1

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI