Europsko vijeće danas razmatra otvaranje pregovora s BiH

Čelnici država članica Europske unije okupit će se danas i sutra na redovitom proljetnom sastanku gdje će, među ostalim, donijeti odluku o eventualnom otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Kako je najavljeno iz Europskog vijeća, tijekom dvodnevnog summita bit će razmotrena politika proširenja EU-a, s posebnim osvrtom na najnovija događanja u Bosni i Hercegovini, Ukrajini i Moldaviji.

Čelnici EU na sastanku u prosincu prošle godine dali su zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što zemlje poduzmu relevantne korake navedene u izvješću Europske komisije o proširenju.

Također su izrazili spremnost za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom kada bude postignuta neophodna usklađenost s kriterijima za članstvo.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen prošloga tjedna ocijenila je da je BiH, otkako je dobila kandidacijski status, napravila ”impresivne korake” u europskim integracijama.

– Više je napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego ranije u deset godina. Prvo, BiH je sada u potpunosti usklađena s našom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja. Drugo, država je usvojila važne zakone poput Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju, te Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma – rekla je tada von der Leyen.

Pored razgovora o Bosni i Hercegovini, čelnici EU-a na summitu će raspravljati o nizu drugih važnih tema, uključujući kontinuiranu potporu Ukrajini, pitanje sigurnosti i obrane, razvoju situacije na Bliskom istoku te migracijskim pitanjima.

Također, na marginama sastanka održat će se Euro summit na kojem će se raspravljati o gospodarskoj situaciji.

FENA

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI