FOTO: euobserver.com

Evropski parlament je danas izglasao rezoluciju u kojoj formalno traži od Evropske unije uvođenje sankcija protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U Rezoluciji, za koju je od 641 poslanika na sjednici glasalo 407, protiv je bilo 92, a uzdržanih 142, pored sankcija Miloradu Dodiku, ponovo se zahtijeva da se evrointegracije Srbije uslove uvođenjem sankcija Rusiji.

Evropski parlament je ponovio svoj poziv na usvajanje ciljanih sankcija protiv destabilizirajućih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući one koji ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet, posebno protiv Milorada Dodika.

Pozvali su sve države članice EU da osiguraju da Savjet Evropske unije usvoji takve sankcije.

Autor Rezolucije, evropski zastupnik Dejvid Mekalister, prije glasanja je upozorio da EU mora da bude aktivna u svim zemljama zapadnog Balkana kako bi se suprotstavili destabilizujućoj i negativnoj propagandi i lažnim vijestima koje posebno dolaze iz Rusije.

Sveobuhvatne sankcije protiv Dodika prethodno su 12. januara zatražili zastupnici Evropskog parlamenta koji se direktno bave Bosnom i Hercegovinom.

Predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH Romeo Franc i stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel su u zajedničkoj izjavi osudili, kako navode, neustavno obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara i pozvali na uvođenje sankcija Dodiku.

Reagujući na rezoluciju Evropskog parlamenta, Milorad Dodik je izjavio da Evropski parlament ima pravo da izglasa šta god smatraju za korisno, ali to ne znači ni da je svrsishodno niti korisno.

Milorad Dodik / FOTO: GERILA

Dodik je istakao da se politika sankcionisanja umjesto politike dijaloga i pokušaja da se razumiju drugi i drugačiji javlja i u Evropskom parlamentu. Predsjednik Republike Srpske je naglasio da je to uvijek znak nemoći, a ne nadmoći, kako se pokušavaju predstaviti kažnjavanja politički nepodobnih država ili pojedinaca.

“Zbog politike koju vodim nije stradao niko, BiH nije invalidnija nego što bi inače bila, evropski put nije doveden u pitanje, nije doveden u pitanje njen teritorijalni integritet, pa me živo zanima šta je inspirisalo evroparlamentarce da predlože jednu takvu mjeru”, rekao je Dodik.

Poručio je da bira da odlučuje slobodno i prema svojoj savjesti, da poštuje sve pravne akte Republike Srpske i BiH.

“Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima”, poručio je Dodik.

Direktor Međunarodnog Instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović ističe da od sankcija nema ništa.

“Evropski parlament jeste najdemokratskija i može se slobodno reći najzdravija institucija unutar Evropske unije i to vidimo kroz pojedinačna mišljenja evropskih zastupnika koje iznose i prema BiH. Međutim ključno odlučivanje u okviru Vijeća Evropske unije kojeg čine šefovi država i vlada tako da vi možete donijeti kakvu god hoćete rezoluciju, ukoliko nema konsenzusa o tome u Vijeću EU nije moguće napraviti nikakav korak. Ovo je ovako lijepo slušati za publiku i javnost. Od sankcija Miloradu Dodiku od strane EU zbog političko-kriminalnih mafijaških struktura i korupcijske mreže koje finansira dobrim dijelom Milorad Dodik, nema ništa”, poručio je Bećirović.

Sličnog stava je i bivši diplomata Draško Aćimović koji smatra da Evopska unija neće uvesti sankcije Dodiku bez obzira na ovu rezoluciju. Aćimović podsjeća da je prošle godine odlučeno da se sankcije ne mogu više uvoditi kvantitativnom većinom već samo konsenzusom, te naveo da je od ranije poznat stav određenih država, među kojima je i Mađarska, a koje su jasno dale do znanja da se protive uvođenju sankcija Dodiku.

“Tako da ta rezolucija ostaje kao jedan vid skretanja pažnje na situaciju u BiH, ali neće uticati na to da Dodik dobije sankcije”, ističe Aćimović.

Izvori: Gerila/Nezavisne novine/Srpskainfo/Oslobođenje

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime