Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres kazao je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla izazvati globalnu prehrambenu krizu koja bi mogla trajati godinama.

On je istakao da je rat pogoršao nesigurnost po pitanju hrane u siromašnijim zemljama zbog naglog skoka cijena, prenosi BBC.

Neke zemlje mogle bi se suočiti sa dugotrajnom gladi ukoliko se izvoz iz Ukrajine ne vrati na nivoe od prije rata, dodao je Guterres.

Zbog konflikta odsječen je izvoz luka iz Ukrajine, koja je svojevremeno izvozila ogromne količine jestivog ulja, kao i pšenice i kukuruza.

To je izazvalo rast cijena hrane, koje su trenutno skoro 30 posto veće nego u isto vrijeme prošle godine, prema UN-u.

Guterres je upozorio da bi konflikt u Ukrajini, u kombinaciji sa posljedicama klimatskih promjena i pandemijom, mogao gurnuti desetine miliona ljudi na ivicu gladi.

“Ima dovoljno hrane u našem svijetu sada ako djelujemo zajednički. Ali, ako danas ne riješimo ovaj problem, suočit ćemo se sljedećih mjeseci sa nestašicama hrane na globalnom nivou”, kazao je Guterres.

On je upozorio da je jedino efikasno rješenje za krizu povratak ukrajinske proizvodnje hrane, kao i đubriva koje proizvode Rusija i Bjelorusija, na globalno tržište.

Dodao je da je u intenzivnom kontaktu i sa Rusijom i sa Ukrajinom, kao i sa SAD-om i EU, u naporima da se izvoz hrane vrati na normalne nivoe.

“Složene sigurnosne, ekonomske i finansijske implikacije zahtjevaju dobru volju na svim stranama”, poručio je Guterres.

Izvor: N1 BiH

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime