Gordana Tadić spašava komesara Lasića: Državni udar zataškava nelegalnom Udarnom grupom

(Avdo Avdić/Žurnal.info)

„Nemojte da donosimo konkretne zaključke“, kazala je danas glavna državna tužiteljica Gordana Tadić nakon što je predloženo da Udarna grupa za ilegalne imigracije donese zaključak kojim se Tužilaštvo BiH obavezuje  da poduzme sve potrebne radnje ukoliko državni organi budu sprječavani da rješavaju pitanje ilegalnih migranata.

Odbijanjem ovog zaključka,  tužiteljica Tadić stala je u direktnu zaštitu Ilije Lasića, policijskog komesara MUP-a HNK koji je u petak izdao naredbu da kantonalni policajci spriječe državne organe da ilegalne migrante iz Sarajeva prebace u Izbjeglički centar u Salakovcu.

„Samim sazivanjem Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanim ilegalnim imigracijama, Tužilaštvo BiH započelo proces zataškavanja slučaja Lasić“, kazao je izvor Žurnala iz sigurnosnih službi.

Podjećamo, nakon što je u petak komesar Lasić prekršio Ustav BiH, Tužilaštvo BiH je saopćilo da „nije znalo za donošenje Odluke o izmiještanju migranata s područja Sarajeva u Mostar“. S obzirom na to da do momenta blokade na Ivan-sedlu nije počinjeno nikakvo krivično djelo, Tužilaštvo nije ni moralo biti obaviješteno o prebacivanju migranata u Salakovac. No, i pored toga, državna tužiteljica koristiti identičnu terminologiju kao Nevenko Herceg, HDZ-ov premijer HNK koji je kazao da nije obaviješten o prebacivanju migranata u Salakovac. Što se kasnije ispostavilo kao laž.

„Također, iako je v.d. glavnog tužioca predsjedavajuća Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalni migracija, nije bila pozvana na održavanje Koordinacionih sastaka koji je održan  u Vijeću ministara“, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Da je čitala Odluku o formiranju Udarne grupe,objavljene u Službenom glasniku BiH broj 3/04, glavna državna tužiteljica bi znala da je ova Udarna grupa još prije deceniju trebala biti rasformirana.

„U trenutku kada u potpunosti postane operativna Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) će preuzeti mandat i odgovornosti Udarne grupe, a ova Odluka će biti stavljena van snage“, piše u članu 11. Odluke o formiranju Udarne grupe koju je Vijeće ministara BiH donijelo u oktobru 2003. godine.

SIPA je u potpunosti postala operativna krajem 2004. godine, što znači da je rad Udarne grupe od tada – bespotreban. Upozorili su na to i državni revizori koji su u Izvještaju o reviziji Tužilaštva BiH naveli da se, unatoč ovom članu, šefu Udarne grupe (u ovom slučaju Gordani Tadić) isplaćuje 1050  maraka na tromjesečnom nivou (350 KM mjesečno) , dok ostali članovi primaju po 900, odnosno 600 KM.

„Preporučujemo preispitivanje statusa i mandata Udarne grupe u vezi sa oddbama odluke o uspostavljanju iste“, naveli su revizori u svom izvještaju objavljenom prošle godine.

Udarna grupa, dakle, na kojoj insistira Gordana Tadić faktički služi samo za uzimanje paušala, ali i za povremeno za zataškavanje nezakonitih poslova HDZ-ovih kadrova.

Tako je Gordana Tadić, u petak, umjesto donošenja naredbe o provođenju istrage protiv Ilije Lasića, donijela odluku o sazivanju „fiktivne“ Udarne grupe. Da bi zadovoljnila javnost, Tadićeva je izdala SIPA-i naredbu da sasluša Lasića. Ali saslušanje nije isto što i ispitivanje. Svjedok se saslušava, a osumnjičeni – ispituje. Komesar Lasić koji je spriječio državne organe u obavljanju poslova tako je dobio status svjedoka, a kompletan „formirani predmet“ zaveden je pod oznakom KTA. To znači da Tužilaštvo BiH vrši provjere, ali ne provodi istragu. Da je kojim slučajem Gordana Tadić donijela naredbu o provođenju istrage, Lasić bi odmah morao biti suspendovan, jer bi mu, u tom slučaju, bio oduzet certifikat o pristupu tajnim podacima bez kojeg ne bi mogao obavljati policijske poslove.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI