ERDOGAN U SARAJEVSKOJ ZETRI: “Evropske zemlje pale na ispitu demokratije”

A.ŠUŠNJAR

Pred oko 15.000 posjetilaca u sarajevskoj Zetri danas je održan 6. po redu Kongres Unije evropskih-turskih demokrata (UETD) na kojem se obratio Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović.

Erdogan je govorio o dostignućima AK partije i ciljevima za koje se zalaže, ali i poručio da su evropske zemlje pale na ispitu demokratije.

„U Sarajevu je BiH pokazala da je dijelom demokratska država. Istinsko prijateljstvo i bratstvo se pokazalo danas. Bh. narod je ovim potezom pokazao višestoljetno prijateljstvo koje će i dalje trajati”, istakao je turski predsjednik.

Rekao je da Evropa za Tursku nije neko novo mjesto, već prostor predaka koji su tu živjeli hiljadu godina.

Osmanska država je imala evropski karakter. Nakon njenog raspada, povukli smo se na prostore Trakije i uvijek smo imali odnose sa Evropom. Evropa je imala gubitke u ljudstvu i trebala im je radna snaga. Naši ljudi su krenuli da popune upražnjena radna mjesta. Tamo već drugo i treće koljeno živi. Počela su se rađati četvrta koljena kao rezultat migracija. Otišli su u Evropu kako bi ostvarili svoj san o budućnosti”, rekao je turski predsjednik, Recep Tayyip Erdogan.

Izetbegović je pozvao turske birače da daju podršku Erdoganu na izborima 24. juna.

“Mi Bošnjaci smo imali Aliju Izetbegovića. Vi ne možete objasniti kako smo se uspjeli odbraniti, to je samo moglo Božijom voljom. Danas ne možete objasniti kako Turska nosi toliko breme. Toliko neprijatelja i milioni izbjeglica nad kojima skrbi. Svakih 100 godina Bog pošalje jednog čovjeka narodu. Vi sada imate čovjeka kojeg je Bog poslao, ime mu je Recep Tayyip Erdogan. A kada vam Bog takvog čovjeka pošalje, imate obavezu da mu ponognete, da bude na pravoj strani da prevagne prava strana. Malo nedostaje da prava strana prevagne. To su vaši glasovi, turaka iz Evrope. Budite uz svog lidera, uz Tursku uz pobjedu“, kazao je Izetbegović.

Predsjednik UETD-a Zafer Sirakaya ranije je izjavio da današnja generalna skupština UETD-a  ima mnogo značenja.

“Sarajevo je područje gdje zajedno žive različite kulture, vjere i nacije. Kada danas pogledamo Evropu, možemo primijetiti da su ksenofobija, islamofobija, antisemitizam dosegli visok nivo. Smatramo da je za pohvalu činjenica da predsjednik Erdogan podstiče harmoniju i mir u zemljama Balkana. Stoga, organizovanjem ovog događaja u BiH, EU šaljemo poruku da se treba držati dolje od populističke retorike, te da se svjetski mir temelji na kulturi zajedničkog života”, poručio je Sirakaya.

Na kongresu UETD-a učestvuju članovi iz Njemačke, Austrije, Belgije, BiH, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Velike Britanije, Svedske, Švicarske, Italije, Mađarske, Makedonije, Norveške i Češke.

Erdogan je nakon sastanka u Predsjedništvu BiH položio cvijeće na mezar prvom predsjedniku RBiH Aliji Izetbegoviću. Nakon Kongresa planirano je da turski predsjednik posjeti i Internacionalni univerzitet u Sarajevu, gdje će mu biti dodijeljen počasni doktorat.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI