GRAĐANSKI SAVEZ BiH: Vučić ne odustaje od ratnih ciljeva

Povodom izjave predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića izrečene jučer na Kosovu o tome da je Slobodan Milošević „veliki srpski lider“, reagirao je Građanski savez (GS) BiH saopćenjem za javnost, u kojem navode kako oni već godinama govore o tome “da Vučić i njegovi partneri u BiH, Dragan Čović i Milorad Dodik, ne odustaju od ratnih ciljeva i da se jedino mijenjaju sredstva kojima ih provode u djelo”.

“Drugo, Vučić i Srbija su bez ikakvih sumnji dio svakog, uključujući i ruske planove za izazivanje nestabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu. Treće, Vučićeva izjava je još jedna potvrda onoga što govorimo u posljednjih mjesec dana: da je svaki razgovor o promjeni granica u bivšoj Jugoslaviji, odnosno između Kosova i Srbije ustvari o promjeni granica i podjeli Bosne i Hercegovine. GS je nažalost još uvijek usamljen u isticanju opasnosti koje u promjenama granica predstavljaju po Bosnu i Hercegovinu”, piše u saopćenju.

GS dalje navodi dkako je Vučić otkrio “da se u odnosu na Vučića iz 1992. i 1995. razlikuje po tome što onaj Vučić nije imao ruske MiG-ove 29, a ovaj današnji ima, te što je za razliku od Vučića iz devedesetih u stanju provesti u djelo prijetnju o ‘sto muslimana za jednog Srbina'”.

“GS sa žaljenjem konstatuje da neke lijeve partije u svojim kampanjama koriste pomoć političara iz regiona koji se zalažu za promjene granica i time još jednom pokazuju da između partije i države biraju partiju. Na kraju, današnja Vučićeva izjava pokazuje i civilizacijske razlike između naših vrijednosti i vrijednosti onih protiv kojih se borimo: naš partner u Srbiji je Čedomir Jovanović, koji je Miloševića izručio tribunalu u Haagu, Čovićev i Dodikov partner je Vučić za kojeg je taj masovni ubica ‘veliki srpski lider'”, navedeno je na kraju saopštenju GS BiH.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI