Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uvrstio i “Prointer” u firme koje rade za grad

Spominjanje „Prointera“, firme s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, sin Milorada Dodika, bilo je okosnica Stanivukovićeve izborne politike te 2020. godine. Gradonačelnik Banjaluke prešao je preko svega i za najboljeg ponuđača za nabavku uređaja za upravljanje javnom rasvjetom odabrao Elektrotehnički fakultet i „Prointer“.

Piše: Žana Gauk

Prije nešto više od dvije godine, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prozivao je SNSD vlast za netransparentno tendersko dijeljenje novca iz budžeta. Milioni maraka iz budžeta odlili su se na račune podobnih firmi. Ali, onda je potpuno okrenuo priču. Od početka ove godine do danas, kroz 209 direktnih sporazuma, podijelio je 963.419 KM. Za sedam direktnih pregovaranja bez obavještenja javnosti iz gradske kase odliće se 486.307 KM. Sabrano – 1.449.276 KM sa uračunatim PDV-om.

Netransparentno trošenje detaljno i transparentno je pobrojano kod Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine. Poslovi koje je, kao na traci, i ove kao i prošle godine, dijelio gradonačelnik počesto su procjenjivani do granične zakonske vrijednosti od 7.020 KM sa PDV-om. „Posliće“ od po nekoliko hiljada maraka dobijale su i firme koje nisu registrovane kao ponuđači.

Zanimljivo, početak priče je i prvo očito namještanje.  Ugovor pod naslovom „Izvođenje novogodišnjeg vatrometa 2021/2022“, na maksimalnih 7.020 KM, 5. januara potpisao je sa neregistrovanim „Piro tehnikom“.  Prvog dana Nove 2022, s dukatom u ruci, otišao je u Univerzitetski klinički centar RS kako bi darovao prvorođenu bebu. Međutim, sa banjalučkom zlatarom „Dragana“ ugovor o ovoj nabavci (480 KM) potpisao je 12 dana kasnije. Novogodišnji ukrasi su uveliko bili okačeni po ulicama, ali ugovor sa „Centrum tradeom“ potpisao je kada je nakit već skidan s ulica, 14. januara – 6.451 KM.

I „Banjalučka zima“ otvorena je 1. decembra 2022. godine, a manifestacija je završena 30. januara ove godine. Ugovor sa „Centrumom“ za nabavku nakita i dekoracije gradonačelnik je potpisao 24. januara  – 3.029 KM.

DO MAKSIMALNE ZAKONSKE GRANICE

Među razdijeljenim ugovorima maksimalne ili približno takve vrijednosti našli su se:

 • – Administratvine usluge za poslovne prostore, stanove i garaže (Zavod za izgradnju – 7.020 KM)
 • – Nabavka barijera za potrebe vakcinalnog punkta (Dama servis – 6.500 KM)
 • – Izgradnja staza u parku preko puta „Delta Planeta“ (Građenje Đurić – 7.017 KM)
 • – Barijere za magacinski prostor (Sajam – 6.891 KM)
 • – Arhivske police (Kis produkt – 7.006 KM)
 • – Održavanje EDMWS sistema (Orka – 7.020 KM)
 • – Dekor i aranžmani za protokolarne događaje (Uniko – 7.020 KM)
 • – Promocija Gradske uprave na manifestaciji Dani otovrenih vrata (Agencija Play Team – 6.903 KM)
 • – Dekorativni materijal za Gospodsku ulicu (Tiko – 7.013 KM)
 • – Dekorativni materijal za održavanje Festivala cvijeća (Uniko – 6.925 KM)
 • – Gastronomska ponuda za obilježavanje slave Grada (MJB – 7.020 KM)
 • – Pranje autobuskih nadstrešnica i pepeljara na Trgu Krajine za potrebe akcije „Čisto lice grada“ (Top-Fit – 7.016 KM)
 • – Kominalna oprema (koševi i drugo) – (Simke – 7.020 KM)…

Razne izmjene regulacionih ili dijelova regulacionih planova, projekte, urbanističko-tehničke uslove  projektantskim kućama Stanivuković je plaćao baš po maksimalnoj vrijednosti za direktno dijeljenje pa su „Routing“, „Plan“, „CPK“, „Geoput“, Zavod za izgradnju i drugi dobili po nekoliko takvih ugovora.

ZA STOLOM U ČETIRI OKA

Još dok je zvanično trajao mandat SNSD-ovog Igora Radojičića sa firmama Tekton“ i „Građenje Đurić“ potpisan je ugovor o izgradnji sportske dvorane na Laušu. Desilo se to, piše u dokumentaciji 17. novembra 2020. godine. Vrijednost posla bila je 1.558.183 KM.

Kako to obično bude, uslijedili su dodatni i nepredviđeni radovi. Izvođač radova je utvrdio da krovna konstrukcija od prefabrikovanih elemenata, naručena od gradačačkog „Gradmonta“, ne može biti montirana zbog „ograničenja u pristupnim saobraćanicama“ pa su uslijedile izmjene dokumentacije.  Stanivuković je dodatno sa „Tektonom“ ispregovarao 286.880 KM.

Nadogradnja aplikacije „Građanska patrola“, kroz pregovaranje sa „DVC Solutions“ bez ušiju javnosti, dodatno je koštala 20.475 KM. Održavanje softvera za kadrovsku evidenciju i obračun zarada „Lanacu“ Nebojše Ninića, jednog od osnivača SNSD-a, dodatno je plaćeno 29.203 KM.

I na vrtiću u Vrbanji bilo je dodatnog posla, za šta je „Progres gradnji“ dato 57.542 KM. Zdravstvena zaštita sportistima seniorima ispregovarana je sa Zavodom za medicinu rada i sporta – 50.544 KM.

I za „Niskogradnju“ Ljubomira Ćubića, tajkuna bliskog Miloradu Dodiku, bilo je dodatnog posla. „Dodatni radovi na investicionom održavanju u Ulici od Zmijanja Rajka“ plaćeni su mu 69.984 KM.

Dežurna na svim Stanivukovićevim linijama je, po tenderima, firma „Građenje Đurić“. Nepredviđeno se pokrenulo klizište u Ulici kralja Aleksandra I Karađorđevića. Iz gradske kase odlilo se još – 54.351 KM.

Zanimljivo, kada je završio dodatna poslovanja sa podobnim firmama, okrenuo se porodici Dodik. Spominjanje „Prointera“, firme s kojom „sarađuje“ Igor Dodik, sin Milorada Dodika, bilo je okosnica Stanivukovićeve izborne politike te 2020. godine. Onda su Dodikovi njega, kao, napadali, a on se, kao, borio i branio. Sada je sve došlo na svoje. Gradonačelnik je prešao preko svega i odlučio da za najboljeg ponuđača za nabavku uređaja za upravljanje javnom rasvjetom odabere Elektrotehnički fakultet i „Prointer“. Dokument je potpisao 14. oktobra ove godine…

Izvor: zurnal.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI