UVIJEK ISTA PRIČA: Rudari štrajkuju za plate dok se milioni troše na privatne firme

Radnički neposluh rudara privremeno je zaustavljen jer su krajem novembra konačno dobili teško zarađene plate za mjesec oktobar. Pitanje je vremena kada će rudari ponovo morati obustaviti proizvodnju jer agonija rudara oko isplate plata traje već godinama. Ranije iz njihovog Sindikata a sad iz Elektroprivrede BiH stižu optužbe rudarima da su sami krivi zbog neisplaćenih plaća jer zbog njihovih tužbi za isplatu doprinosa rudnicima su blokirani računi. Krivi su jer svako malo obustavljaju proizvodnju pa su Uprave rudnika “prisiljene” izdvajati milione maraka za angažman privatnih firmi i njihovih rudara. Sa zastarjelom ili nikakvom mehanizacijom ne kopaju dovoljno uglja pa zbog njih Elektroprivreda “mora” višestruko skuplje plaćati ugalj privatnih rudnika. I tako godinama, od plate do plate
A. Omerović

Rudari rudnika Kreka i Zenica stupili su u radnički neposluh jer još uvijek nisu dobili oktobarske plate. Ako plata ne bude, obustavi proizvodnje i radničkom neposluhu mogli bi se priključiti i drugi rudnici u sastavu Koncerna. Umjesto isplate plata, uprave rudnika milione troše na privatne firme dok Elektroprivreda za stotine miliona maraka kupuje ugalj od privatnih rudnika. „Podršku“ rudarima dao je sindikat a uprave rudnika ponovo „apeluju“ na rudare da ne tuže rudnik zbog neisplaćenih doprinosa jer im se blokiraju računi pa im zato ne mogu ni isplatiti plate. U međuvremenu Rudnici troše milione za angažovanje privatnih firmi i rudara.

U potpunosti isti tekst Žurnal je pisao i prethodnih godina jer je ovo problem koji godinama unazad nadležne institucije ne znaju ili ne žele da riješe.

Proizvodnja je bila obustavljena u pogonu Dubrave i Šikulje u Tuzli, te u Staroj jami i Raspotočju u Zenici. Rudari su ponovo odbijali sići u jamu dok im se ne isplate plate i topli obrok za oktobar.

Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika Rudnika Federacije BiH će pružiti apsolutnu podršku radnicima Rudnika uglja Kreka i RMU Zenica a krajnji cilj je isplata plaće svim radnicima za oktobar 2022.godine u navedenim rudnicima uglja“, poručit će iz Sindikata rudarima.

Osim „podrške“ radničkom neposluhu iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH uputili su dopis Vladi FBiH i Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH zahtijevajući da se „odmah uključe u rješavanje problematike sa kojom se suočavaju radnici zaposleni u RMU Kreka i RMU Zenica“ kako bi se spriječio „radnički neposluh i u drugim Rudnicima uglja u sastavu Koncerna“.

Koliko su rudari zadovoljni podrškom i radom ovog sindikata najbolje pokazuje činjenica da je u Rudniku Kreka prošle godine osnovan još jedan sindikat a nedavno je i u Rudniku mrkog uglja Kakanj osnovan novi.

Sindikalna organizacija radnika R.M.U. Kakanj je osnovana prvenstvo iz nužde zato što su rudari postali žrtve nakaradnog sistema (Vlada, Elektroprivreda, Uprava) koji ih ubrzano vodi u propast a niko ne štiti prava radnika”, navedeno je u pozivu rudarima da se pridruže novom sindikatu.

Rudari a i njihovi sindikati, kakvi takvi, mjesecima ranije su upozoravali na katastrofalno stanje u rudnicima. U isto vrijeme najveći rudnik u FBiH – Rudnik Kreka u Tuzli, ponovo je trošio milione maraka na angažovanje privatnih firmi.

Novi milionski tenderi za obavljanje poslova, koji bi trebalo da rade zaposlenici Kreke, raspisani su polovinom oktobra. Tri tendera za nabavku usluga otkopavanja, transporta i odlaganja otkrivke koštat će Rudnik Kreku 17.750.000 KM.

Za taj iznos, prema mišljenju stručnjaka iz rudnika, Rudnik Kreka je mogao kupiti najmanje četiri nove mašine- veliki buldožer (iznad 200KW), oko 600.000 maraka,  mali buldožer ( 150 KW) oko 300.000 KM, rovokopač  sa 2 kubika oko 500.000 km, kamion od 15 do 20 kubika oko 200.000 KM. Za svu opremu je garancija minimalno dvije godine, znači nisu potrebna nova ulaganja.

Za pola sredstava koja su izdvojena za angažovanje trećih lica može se nabaviti sva potrebna oprema za poslove navedene u tim tenderima.

Međutim, kada je u pitanju isplata plaća problem su tužbe rudara za neisplaćene doprinose. Bez obzira na to,  svake godine pronađu se milionski iznosi za angažovanje privatnih firmi.

I dok rudari u rudnicima Koncerna rade bez plaća, iz Elektroprivrede navode kako ne kopaju dovoljno. Stoga, rješenje je kupovina uglja od privatnih rudnika za stotine miliona maraka,  dok po mizernim cijenama već godinama plaćaju ugalj svojim rudnicima.

Izvor: zurnal.info

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI