GS: Pokušavaju dovršiti Miloševićev projekat podjele BiH, uslov mira je naoružana BiH

Građanski savez BiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem navode kako su izjave ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića o Bosni i Hercegovini “najbolji su dokaz namjere da se dovrši Miloševićev velikosrbijanski zločinački projekat”.

“GS najoštrije osuđuje ratnohuškačke izjave visokih zvaničnika vlade Aleksandra Vučića i smatra ih otvorenom prijetnjom državi BiH. Smatramo da je pokušaj podjele države Kosovo kojem svjedočimo ustvari pokušaj da se stvori presedan koji bi se onda koristio na BiH. Bilo kakva razmjena teritorija ili dogovor o podjeli je stvar koja se samo tiče države Kosovo i Srbije i ne može se dovoditi u vezu sa Bosnom i Hercegovinom. Podsjećamo da Ustav Bosne i Hercegovine isključuje mogućnost legalne podjele zemlje, stoga je sastavni cilj velikodržavnog projekta iz susjedstva nasilna podjela Bosne i Hercegovine”, piše u saopćenju.

GS dalje navodi da, “imajući u vidu da je Čović-Dodik osovina spremila Plan B po kojem planira uništiti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao suverena”, još jednom pozivaju građane BiH “da to spriječe glasajući za Željka Komšića koji jedini može pobijediti prorusku koaliciju Čović-Dodik”.

“Na kraju, ponovo pozivamo one koji imaju vlast, a imaju probosansku orijentaciju, da podignu izdvajanja za odbranu na 2% BDP po uzoru na NATO standarde i da ubrzaju nabavku i razvoj naoružanja. Mi u GS-u smatramo da je samo dobro naoružana Bosna i Hercegovina mirna Bosna i Hercegovina. Naša eventualna slabost može, ratnički raspoloženim susjedima, dati ohrabrenje da vojnim putem pokušaju doći do uspješne podjele Bosne i Hercegovine”, navodi GS na u saopćenju za javnost.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI