HADEZEOVA MAJKA TEREZA: Kako su u EP „HZ HB“ osim Čovićeve rodbine uhljebljene supruge hercegovačkih moćnika

„Inforadar“ se prije petnaestak dana obratio EP HZ HB pitanjima o novim radnim mjestima Cvitanovićeve, Raguževe, Tomićeve, Kraljevića, kao i prije nekoliko mjeseci u vezi sa zaposlenjem Ćovićevog nećaka, no u oba slučaja na naša pitanja nije odgovoreno

Istraživački tim Inforadara

Nakon teksta Inforadara o tome da je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i neformalni gazda stranačke tvornice novca, Elektroprivrede (EP) HZ HB, u aprilu ove godine zaposlio sestrinog sina Branislava Stojkića u ovo javno preduzeće, naš portal je u međuvremu dobio još obilje informacija, i to od tri nezavisna izvora, o desetinama drugih zaposljenja, pa tako i uhljebljavanju supruga hercegovačkih političara i moćnika u EP HZ HB uz Čovićevu pomoć, a o čemu se u Hercegovni šuti u strahu od odmazde.

Posebno interesantno je da je Čović nekim od ovih zaposlenja potpuno otupio djelovanje i ono malo opozicije što je imao među hrvatskim političkim strankama općenito, pa ako se pitate zašto se HDZ 1990 skoro pa povukao u ilegalu – odgovor je jednostavan.

Njen predsjednik Ilija Cvitanović u ovo je preduzeće, uz pomoć prijatelja iz HDZ-a, zaposlio suprugu Mariju.

Gospođa Cvitanović je, inače, bivša frizerka koja je morala da stekne određeni stepen obrazovanja kroz dopunsko školovanje da bi zadovoljila osnovne kriterije zapošljavanja u ovom preduzeću, no da li je obavljena i ta formalnost – nije poznato, jer u EP HZ HB ignoriraju sve medijske upite. Upravo je i doktorica Dijana Zelenika, prilikom napuštanja HDZ-a 1990, svom bivšem stranačkom šefu otvoreno prigovorila uhljebljavanje supruge.

Foto: Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, sa suprugom Marijom

Da predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nije samo figura u šefovim rukama, kako mu često spočitavaju, dokazuje i njegova intervencija za uhljebljavanje svoje prijateljice Dijane Raguž u ovo preduzeće. Raguž je, inače, bliska rođaka Čavarinog prijatelja, biznismena Vlatka Kafadara, vlasnika C marketa (CM) i firme Ovnak d.o.o. iz Viteza.

Dijana Raguž je prije dobijanja pozicije u EP HZ HB bila uposlenica upravo rođakovih C marketa, ali je dobila otkaz zbog, kako nam je rečeno, ne baš pretjerano savjesog rada u službi. U međuvremenu se doškolovala u Visokoj školi Logos centar Mostar zbog obećane visokorangirane pozicije u EP HZ HB.

Neposredno prije nego će Ćovićev sestrić proći konkursne formalnosti, 9. februara 2021. ovo preduzeće raspisalo je konkurs za čak 65 radnih mjesta na neodređeno vrijeme. Svjedoci i naši izvori iz EP HZ HB tvrde da su sva za takozvane uhljebe.

Samo za direkciju raspisane su čak tri pozicije za poslove komunikacija. Za pretpostaviti je da se tu pronašla i Marija Tomić, supruga HDZ-ove perjanice i rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića.

U Elektroprivredu i na veću platu gospođa Tomić je došla iz Zavoda za zdravstvo u kojem je dala otkaz. Inače, po profesiji je novinarka.

Nije poznato da li je jedan od Marijinih zadataka bio i da iskomunicira sa menadžmentom kupovinu dijela zgrade u vlasništvu Sveučilišta koje vodi njen suprug. Podsjećamo da je 13. maja ove godine raspisan javni konkurs za prodaju etažnog dijela nekretinine u kasarni u Radiču, u vlasništvu Sveučilišta. U pitanju je prodaja na trećem spratu, a cijela zgrada je, inače, dio kasarne Stanislav Baja Kraljević.

Vlada FBiH je 2015. godine, na zahtjev Sveučilišta, a na osnovu navodnih potreba za nedostatkom prostora „kako bi se otvorili novi studijski programi“, ovoj visokoobrazovnoj ustanovi praktično poklonila čak 591.06 m2. No, umjesto novih studijskih programa, pripremano je novo etažitanje u katastarskim dokumentima. Kako su izvijestili hercegovački portali, kupac je upravo Elektroprivreda HZ HB. 

Ništa od ovog ne bi bilo moguće da šef HDZ-a nije odobrio. U pitanju je elitni dio Mostara u kojem i sam Čović ima kuću. Tako je Tomić dobio finansijsku injekciju u sve lošijem poslovanju Sveučilišta, a EP HZ HB potpuno nepotreban dio objekta koji će se vjerovatno pretvoriti u prostor sa novim radnim mjestima i time ojačati HDZ-ovu glasačku mašineriju.

Foto: Sveučilište u Mostaru i rektor Tomić

Podsjećamo, jedan od Čovićevih zetova, Mario Krezić, koji je oženio njegovu mlađu kćerku Sanju, također je zaposlen u EP HZ HB. Mariova supruga Sanja Čović-Krezić šefica je u Zavodu za zapošljavanje HNK u Mostaru.

Insajderi iz EP HZ HB tvrde da je posao u ovoj stranačkoj kompaniji za uhljebljavanje dobio i sin gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića.

Ovaj pripadnik zlatne HDZ-ove mladeži, kako kažu naši izvori, radno vrijeme uglavnom provodi u kafićima.

Inforadar se prije petnaestak dana obratio Elektroprivredi HZ HB pitanjima o novim radnim mjestima Cvitanovićeve, Raguževe, Tomićeve, Kraljevića… Pitali smo i na osnovu kojih kompetencija i po kojoj proceduri su uposleni.

Ista pitanja smo prije nekoliko mjeseci poslali i u vezi sa zaposlenjem Ćovićevog nećaka, no u oba slučaja na naša pitanja nikad nije odgovoreno.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI