UHAPŠEN DIREKTOR OSA BiH: U MUP-u Kantona Sarajevo saslušavaju Osmana Mehmedagića Osmicu

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo jutros su po nalogu Tužilaštva BiH priveli Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

“Postupajući po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo lišili su slobode O.M. iz Sarajeva i isti nalazi u službenim prostorijama na kriminalističkoj obradi.

U vezi sa navedenim, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju određene operativne i kriminalističko istražne mjere i radnje na području Kantona Sarajevo”, navedeno je u saopštenju MUP-a KS.

Mehmedagića su uhapisli pripadnici MUP-a KS, a protiv njega Tužilaštvo BiH vodi istragu u vezi sa kaznenim djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, krivotvorenja isprave i pranja novca. Niame, Tužilaštvo BiH provodi istragu u vezi s validnošću diplome direktora OSA-e, a pedmet ispitivanja su i određene finansijske transakcije u vezi s kupovinom kuće.

Nedavno je uhapšen direktor Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić zbog “pomoći počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela”.

Državni tužilac Oleg Čavka pretpostavlja da je Prcić direktoru Obavještajno-sigurnosne službe Osmanu Mehmedagiću pomogao u pribavljanju krivotvorene diplome.

Po nalogu Suda BiH OSA BiH predala je početkom mjeseca personalni dosje Osmana Mehmedagića, koji je potom predat ovlaštenim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz OSA-e je tada saopćeno da je Sud BiH, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podataka.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI