Hiljade građana Srbije sinoć se okupilo se kod zgrade srpskog parlamenta nakon najave predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića da se vraćaju drastične mjere koje uključuju vraćanje višednevnog policijskog sata i zabrane okupljanja više od pet ljudi, i u zatvorenom i na otvorenom.

Građani su se skupili kod Skupštine Srbije i zaustavili promet platoa ispred zgrade parlamenta. Prvo ih je bilo nekoliko stotina, a taj se broj tokom večeri povećao na nekoliko hiljada. Među njima su i studenti, i obični građani, aktivisti, ali i pripadnici nekih desničarskih skupina. Među njima su bili i Vuk Jeremić kao i lider ekstremno desne organizacije DVERI Boško Obradović.

Ljudi su uzvikivali “Vučiću lopove”, “Vučiću pederu”, “Ostavke”, “Izdaja”, zviždali, a neki lupali u lonce. Pojedinci su vikali i “Kosovo je srce Srbije”, “Nećemo migrante”.

Oko 22:10 sati prosvjednici su krenuli prema zgradi parlamenta. Na platou pred zgradom Skupštine su upalili baklje i krenuli u proboj u zgradu, a sa raszglasa su se mogle čuti i četničke pjesme, kao i uzvici glorificiranja Draže Mihailovića.

Nekima od njih to je i uspjelo nakon čega je intervenisala oklopna policija koja ih je uspjela istjerati iz parlamenta.

Rat s policijom nastavio se ispred Skupštine Srbije, a onda i po ulicama Beograda. Obračun je trajao satima, a suzavci su neprestano letjeli uokolo, dok su prosvjednici uzvraćali kamenjem.

Sve je završilo tek oko 2:30 ujutro kada je policija preuzela kontrolu nad ulicama, a televizijske ekipe snimile su niz brutalnih privođenja u kojima su policajci, uglavnom oni u civilu, pendrecima mladili i cipelarili prosvjednike koji su ležali na tlu.

Neke beogradske advokatske kuće zbog brutalnosti policije ponudile su besplatno svoje usluge građanima koji su pretučeni.

Prema najavama iz Beograda, demonstracije će biti nastavljene danas u 18 sati.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime