SINDIKAT METALACA: Na margini smo življenja, minimalne plate su nam 770 KM

Sindikat metalaca Federacije BiH danas je u Sarajevu održao prvomajsku protestnu šetnju. Radnici su se okupili pred Domom sindikata i šetali do zgrade Vlade Federacije BiH.

Tamo su iznijeli svoje zahtjeve, nezadovoljstvo statusom radnika metalske industrije i plaćama koje su nedovoljne za dostojanstven život. Naglasili su da je razmatrano pokretanje generalnog štrajka.

– Potrošačka korpa je prešla 3.000 KM, prosječna plaća u FBiH je oko 1.300 KM, a najniža plaća u metalskom sektoru je oko 770 KM. Zbog toga moramo izraziti naš bunt prema onima koji kreiraju naše sudbine, uprkos tome što nas hvale da smo dobri radnici. Zahtjevi idu u pravcu Udruženja poslodavaca i Vlade FBiH. Na Upravnom odboru smo razmatrali pokretanje generalnog štrajka – kazao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Almir Salihović.

Dodaje da su metalci u septembru prošle godine predali zahtjev za pokretanje pregovora o potpisivanju novog kolektivnog ugovora zbog povećanja satnice, ali da do pregovora nije došlo, kao i da od Vlade FBiH traži da ispuni obećanje kada je u pitanju upućivanje u parlamentarnu proceduru Zakona o minimalnoj plati i set fiskalnih zakona.– Mi nikada nismo prestali raditi, pa ni u vrijeme koronavirusa. Punimo budžete, a na margini smo življenja. Odustati nećemo, ostvarit ćemo naša prava i osigurati bolje uslove za naše radnike – dodao je Salihović.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI