HAPŠENJE NOVALIĆA: Hoće li konačno jedna kriminalna afera s političkom pozadinom dobiti sudski epilog?

Pripadnici SIPA u proteklih 30 dana pretresli su prostorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Mostaru i Sarajevu, Vlade Federacije, firme FH Srebrena malina, Federalne uprave civilne zaštite i Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, te izuzeli dokumentaciju

Bosanskohercegovačku javnost u aprilu ove godine, u jeku pandemije, potresla je afera zbog nabavke 100 pokretnih respiratora iz Kine za potrebe Federacije BiH. Riječ je poslu koji je Federalna uprava civilne zaštite povjerila firmi FH Srebrena Malina za proizvodnju i prerardu voća iz Srebrenice, a posao je bio vrijedan 10,5 miliona maraka.

Mjesec kasnije premijer FBiH Fadil Novalić, nakon višesatnog saslušanja zbog afere respiratori, zadržan je u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) do odluke Suda BiH. Nakon saslušanja zadržani su i Fahrudin Solak, suspendovani načelnik Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Fikret Hodžić, sada već bivši TV voditelj i direktor kompanije FH Srebrena malina.

„Uhapšeni su i ostat će u 24-satnom pritvoru u prostorijama SIPA-e nakon čega će biti predati u nadležnost Tužilaštvu BiH, odnosno bit će sprovedeni u pritvorsku jedinicu Suda BiH“, saopšteno je iz SIPA-e, a iste navode potvrdila je Novalićeva odvjetnica Vasvija Vidović.

NOVALIĆ PREŠUTIO „SREBRENU MALINU“

Po nalogu Tužilaštva BiH, koje duže od mjesec provodi istragu o ovom slučaju, SIPA je saslušala više lica, kako bi utvrdili da li je Federalna uprava civilne zaštite s firmom FH Srebrena malina zakonito sklopila ugovor, te da li je ta firma, koja se inače bavi uzgojem i preradom malina, imala dozvole za promet medicinskom robom u trenutku kupovine respiratora.

Podsjećamo, „svečanom dočeku“ kontigenta od 80 respiratora 24. maja na sarajevskom aerodromu prisustvovao je i Novalić, koji je izrazio zadovoljstvo što je Vlada Federacije BiH „uspjela da u kratkom roku nabavi respiratore neophodne za uspješnu borbu u liječenju pacijenata oboljelih od korona virusa”.

Da je posao uvoza respiratora povjeren ni manje ni više nego firmi Srebrena malina, Novalić je prešutio, pa je javnost za to saznala tek na osnovu potvrde Uprave za indirektno oporezivanje BiH, odnosno teksta koji su objavile kolege sa portala fokus.ba.

Foto: Sa “dočeka” respiratora na aerodromu

U danima koji su uslijedili na svjetlo dana izašli su frapantni podaci. Od činjenice da Srebrena malina u trenutku sklapanja ugovora sa CZFBiH nije imala registrovanu djelatnost uvoza medicinske opreme, do toga da nabavljeni respiratori ne mogu biti korišteni u liječenju oboljelih od COVID-19, dnosno da se koriste samo za kratke intervencije službi hitne pomoći.

Zbog svega navedenog, istragu o nabavci respiratora otvorilo je Tužilaštvo KS, a od njega je 4. maja predmet preuzelo Tužilaštvo BiH. Vještačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da korištenje ovih respiratora nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

„Nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19“, navodi se u izvještaju stručnog vještaka, čije je mišljenje Tužilaštvo BiH objavilo 11. maja.

Vlada FBiH, tek nakon toga, na sjednici 12. maja suspendovala je Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite. U Sarajevu je 20. maja zasjedao i privremeni Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH. Ispitan je Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja je izdala dozvolu Srebrenoj malini da može uvoziti medicinsku opremu.

PRVI UHAPŠENI POLITIČAR NAKON ČOVIĆA

Na pitanje kako je moguće da je sklopljen ugovor s firmom FH Srebrena malina, ukoliko nije bila registrirana za poslove nabavke medicinske opreme, Zolak je odgovorio da je ona „registrovana u trenutku kada je trebalo da bude registrovana“. Prema njegovim riječima, Srebrena malina je dobila dozvolu Agencije za lijekove BiH četiri dana nakon sklopljenog ugovora.

U međuvremenu je formirana i privremena Istražna komisija Zastupničkog doma državnog parlamenta čiji je cilj utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH. Na konstitutivnoj sjednici Komisija je zatražila od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da dostavi detaljne podatke o izdavanju dozvole nabavku medicinskih sredstava poduzeću Srebrena malina.

Pripadnici SIPA u proteklih 30 dana pretresli su prostorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Mostaru i Sarajevu, Vlade Federacije, firme FH Srebrena malina, Federalne uprave civilne zaštite i Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu, te izuzeli određenu dokumentaciju.

Valja naglasiti i da je od 2005. godine, dakle unazad deceniju i po, ovo tek drugi slučaj da je neki visoki funkcioner s bilo kojeg nivoa vlasti uhapšen. Te 2005. godine, a zbog umiješanosti u aferu Lijanović, uhapšen je a onda i zatvoren lider HDZ BiH Dragan Čović, zvaničnik koji ima rekordan broj optužnica za vratom. Iako je tada bio osuđen na petogodišnju kaznu zatvora, kako presuda nije bila pravosnažna, on je tokom žalbenog postupka „zbog nedostatka dokaza“ pušten iz pritvora, a u drugostepenom postupku presuda je poništena.

Foto: Jelka Milčević

Sada nakon hapšenja Novalića Vladu FBiH trebala bi voditi njena potpredsjednica i ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ BiH). Ima li se u vidu činjenica da je na čelu Tužilaštva BiH Gordana Tadić, takođe usko vezana uz HDZ, a da VSTV vodi „čovjek“ SNSD-a Milan Tegeltija, da je provjereni kadar također SNSD-a Zoran Tegeltija na čelu Vijeća ministara BiH, opravdano se postavlja pitanje da li je u ovom trenutku i državno pravosuđe i njegova izvršna vlast pod punom kontrolom HDZ BiH i SNSD-a?

Gordana KATANA
Gordana KATANA
Bosanskohercegovačka novinarka i građanska aktivistica. Tokom karijere izvještavala za više bh i inostranih medija: Oslobođenje, BHT, BIRN, VOA, RFERL, IWPR, Anadolu Agency, Reuters.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI