Poštovani posjetioci Inforadara, budući da se u Bosni i Hercegovini, kojom kormilari najneodgovornija grupa ljudi od rata naovamo, sve lošije živi a sve više priča o novim sukobima upravo da se ne bismo bavili našim sve lošijim životima, naš ugledni hroničar društvenih zbivanja Bosanski Bukvalista – povrememo i kad se za tim ukaže potreba – nastaviće sedmično da secira sve bitne događaje u svijetu, kao i aktivnosti naših političara, njihovih satelita i ostalih javnih ličnosti.

 

Petak, 22. Maj

Milorad Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS priznao pred TV kamerama i zaprepaštenim poslanicima da često prisluškuje pjesme Jelene Karleuše i dodao da nema čega da se stidi kada iz Lukačevih pouzdanih izvora ima informacije da pojedini članovi opozicije slušaju balijsko-ustaške muzičare poput Dine Dervišhalidovića i Marka Perkovića Thompsona, a posebno se dotakao Jelene Trivić koja u svome automobilu ima kolekciju CD-ova od Burhana Šabana, što je dotuklo sve prisutne. Međutim, poslanica PDP-a Jelena Trivić je oštro negirala da sluša takvu vrstu muzike i u svoju odbranu je dodala da je CD Burhana Šabana došao zajedno sa automobilom kojeg je kupila na pijaci u Teheranu, ovaj Sarajevu. Po njenim riječima, skinula je tespih sa retrovizora, ali slučajno je zaboravila izbaciti i CD. Da bi se iskupila, pred poslanicima je odrecitovala Živ je Draža, umro nije.

 

Subota, 23. maj

Predsjednik FBiH Marinko Čavara, kojemu ni vlastita supruga ne vjeruje da je predsjednik nečega i misli da se sprda s njom, napokon je napisao pismo bez ijedne gramatičke greške koje je upućeno žiriju u Zvezdama granda, gdje ih je zamolio u ime hrvatskog majoriziranog naroda BiH ne puštaju dalje u takmičenje nijednog kandidata koji pred njima izvede Kozaračko kolo, jer poznato je da su u prošlosti to zlokobno kolo igrale samo osobe koje su pile jednu vrstu jogurta.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na današnjoj sjednici donijela odluku o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar i pozvala sve nadležne koji su započeli renoviranje starih puteva da još nema potrebe za asfaltiranjem, a političke partije pozvala na sabur i da do novembra imaju pregršt vremena da osmisle bolja obećanja od 100.000 radnih mjesta i da će Neum jednog dana sam od sebe da postane Monte Karlo.

 

Nedjelja, 24. maj

Povodom najvećeg muslimanskog praznika, Ramazanskog bajrama, predsjednik SDA Bakir Izetbegović ispred Begove džamije u Sarajevu okupljenima dijelio pakete malina. Kasnije je okupljenima pričao kako je iz svog džepa organizovao Zimske olimpijske igre u Sarajevu i da je u zadnji čas zbog prijetnjih iz OZNA-e odustao od takmičenja u veleslalomu i ostavio Jugoslaviju bez zlatne medalje. Da posjetimo, zamijenio ga je nesposobni slovenac Jure Franko koji je osvojio tek srebro. Međutim, to iz bogatog Bakirovog života nije sve, on je još 1985. znao da će Memo pobjediti Staniju na Farmi i da će koronavirus poharati planetu 2020. godine!

Ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin optužio Šefika Džaferovića da ga pokušava tajnim kanalima srušiti sa trona najvećeg ratnika u historiji pucačke igrice Counter Strike. Tim povodom upozorio je Džaferovića da pazi kakve korake čini jer on (Vulin) u posjedu ima najnovije borbene džojstike uvezene iz Rusije te je najavio da će od tvorca Counter Strike zamoliti da mu u sljedećoj verziji igrice omogući da se bori za Kosovo.

 

Ponedjeljak, 25. maj

Političari u Boliviji završili u zatvoru zbog navodnih pronevjera prilikom nabavke respiratora. Naime, kupljeni su bagatelno jeftini respiratori, preko firme za promet medicinskom opremom, što je nagnalo bolivijsko pravosudje da opravdano posumnjaju u korupciju.

Tim istražitelja Tužilaštva BiH i SIPA boravio u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ali prije nego što su došli iz bolnice su ih obavjestili da sa sobom ponesu peškir, vlažne maramice, tariguz papir, tečni sapun, plastične čaše, escajg, papuče i pidžamu kao i jorgan i jastuk, a ako im je potreban neki doktor neka i njega povedu sa sobom.

 

Utorak, 26. maj

Popularni bivši pjevač Bijelog Dugmeta i Divljih Jagoda Alen Islamović najavio ulazak u politiku izrevoltiran najezdom migranata na njegovu plantažu lješnjaka u okolini Bihaća. Naime, po riječima Islamovića, radi se o 1.800 stabala na 25.000 četvornih metara koje nezahvalni migranti gaze i uništavaju, a da bi zaštitio usjeve i prepao migrante, Islamović je na plantažu stavio mega zvučnike koji su puštali njegov duet sa Indirom Radić – ni to nije pomoglo, pa se na kraju odlučio dati u politiku kako bi u četiri oka zamolio Redžepa Tajipa Erdoana da zatvori granicu i više ne pušta migrante na njegove lješnjake. Prema Alenovim riječima, u vrijeme kada malinari mogu da uvoze medicinske respiratore onda se i on može baviti politikom. U politiku ulazi pod sloganom Hajmo curice, hajmo dječaci.

 

Srijeda, 27. maj

Premijer FBiH Fadil Novalić otkrio da su mu istražitelji SIPA-e prije nekoliko dana dolazili po mobitel i da mu nisu povjerovali kad im je rekao da ga je neki dan izgubio kada je obilazio sadnice malina. Istražiteljima je ispričao da je nekoliko puta zvao svoj broj, ali se sa druge strane začulo samo mumljanje i zato sumnja da će ikada više dobiti nazad svoj skupocjeni mobitel za kojeg mu je ostalo još tri rate da ga otplati. Zamoljava sve građane i poštene malinare da ukoliko negdje nađu mobitel na čijem zaslonu je slika Fikreta Hodžića, a čija je melodija zvona naštimana na Motori, motori, da ga nazovu kako bi SIPA prestala da mu džabe dolazi pred kuću.

EDIT (u međuvremenu je zamolio, ako neko prinađe mobitel, da mu ga dostavi na adresu Kraljice Jelene 88).

 

Četvrtak, 28. maj

Milorad Dodik obratio se javnosti povodom hapšenja Tijane Ajfon u Bijeljini i još jednom naglasio da je ovakva država nemoguća dok se u njoj samo Srbi hapse, a na drugoj strani starlete poput Mace Diskrecije slobodno hodaju Bosnom i Hercegovinom i uživaju u “druženju” s visokim bosanskim dužnosnicima. Dodik je naglasio da je hapšenje Tijane Ajfon neprihvatljivo i nedopustivo i da je očigledno da nekome smeta srpska starleta sa bujnim poprsjem. Naglasio je još da će u što skorije vrijeme posjetiti bijeljinski zatvor, obići nevinu Tijani Ajfon i ponijeti joj punjač.

Premijer FBiH Fodil Novalić, šef Civiline zaštite Fahrudin Solak i najpoznatiji bh. malinar Fikret Hodžić pozvani u goste da obiđu prostorije SIPA-e u Istočnom Sarahjevu. Nakon više sati u javnost procurilo da je SIPA izigrala vlastito gostoprimstvo, ali i da oni nisu uhapšeni, nego da su ostali u prostorijama SIPA mimo svoje volje.

OSTAVITI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime