INFORADAR SAZNAJE: Policija Luksemburga od jutros pretresa kuću radikalnog bota SDA Jasmina Mulahusića

Početkom septembra Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje mjere pritvora za Mulahusića uhapšenog 4. septembra na graničnom prijelazu Bosanski Brod. Tri dana kasnije, Sud BiH, kojim rukovodi sudija Ranko Debevec, u medijskim izveštajima često dovođen u vezu sa SDA, pustio je Mulahusića na slobodu

Luksemburška policija jutros je počela pretres kuće u kojoj živi radikalni SDA-ov bot Jasmin Mulahusić.

Kako saznaje Inforadar, policija izuzima Mulahusićeve kompjutere, tablete, telefone, provjerava transakcije novca i račune u bankama, te traži i druge veze važne za predmet koji protiv Mulahusića vodi Tužilaštvo BiH pred državnim Sudom.

Svoje internet „akcije“ Mulahusić provodi iz luksuzne kuće locirane u naselju u kojem žive imućni ljudi u gradiću Bertingenu na jugu Luksemburga u kojoj Mulahusić živi sa dvanaestočlanom porodicom. Saznajemo da pretresu prisustvuju i predstavnici tužilaštva iz Luksemburga, odnosno Tužilaštva BiH, koji u ovom predmetu usko surađuju.

Posebno interesantno je da će Mulahusić biti saslušan i o sadržaju nedavnih posjeta i susreta s njim čelnika SDA Bakira Izetbegovića i premijera FBiH Fadila Novalića prilikom njihove turneje po zapadnoj Evropi tokom koje su lobirali za glasove bošnjačke dijaspore za izbore 2022.

Mulahusić sa Izetbegovićem u Luksemburgu: Podrška lidera SDA i vrha ove stranke čovjeku kojeg istražuje Tužilaštvo BiH i sigurnosne službe više zemalja govori dovoljno za sebe

Podsjećamo, početkom septembra ove godine državno Tužilaštvo zatražilo je određivanje mjere pritvora za državljanina Luksemburga Jasmina Mulahusića uhapšenog 4. septembra na graničnom prijelazu Bosanski Brod. Tri dana kasnije, Sud Bosne i Hercegovine, kojim rukovodi sudija Ranko Debevec, u medijskim izveštajima često dovođen u vezu sa SDA, pustio je Mulahusića na slobodu, bez određivanja mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH Mulahusića tereti da je „u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini”.

Tužilaštvo BiH je do sada saslušalo mnoge svjedokežrtve Mulahusićevih montaža i targetiranja, među kojima je i potpisnik ovih redova. Osim Mulahusića, Tužilaštvo provjerava i sve druge osobe koje na društvenim mrežama javno vrijeđaju i targetiraju novinare, a povezane su s njim.

Kako saznajemo, pretres Mulahusićeve luksuzne kuće dio je kompleksnih istražnih aktivnosti koje prevazilaze pitanja državne sigurnosti BiH, budući da je on evidentiran i od istražnih organa drugih zemalja, što je rezultat zajedničkog rada s ciljem sprječavanja međunarodnih terorističkih aktivnosti.

Foto: Kuća iz koje Mulahusić već godinama provodi svoje akcije targetiranja novinara i opozicionih političara, a koji predstavljaju opasnost za SDA

Iz Tužilaštva BiH su ranije naveli da je Mulahusić već bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja te da se dovodi u vezu s „osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama“.

Mulahusić je luksemburški državljanin, porijeklom iz Zavidovića. U Berungenu, kuća Mulahusića se nalazi u kvartu gdje živi imućne porodice. U njegovoj kući žive i roditelji, brat sa suprugom i jednim djetetom, te on sa suprugom i njegovih šestero djece. U kući je registrirana i njegova firma za promet nekretninama koja nema kancelarije a u posljednje vrijeme ne ostvaruje dobit.

Almedin ŠIŠIĆ
Almedin ŠIŠIĆ
Bosanskohercegovački novinar, glavni i odgovorni uradnik portala Inforadar.ba

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI