INFORADAR SAZNAJE: Tužilaštvo istražuje umiješanost u kriminal bivših struktura KS BiH

Istraživački tim Inforadara

Mutne radnje, korupcija i kriminal u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine (KSBiH) odavno su otkriveni i dobro dokumetovani, samo je trebalo da se pravna država ozbiljnije počne baviti ostavljenom finansijskom dubiozom i da „krene“ tragovima onih koji su malverzacijama gurnuli KSBiH u ambis, a sebi priskrbili značajnu materijalnu korist.

Bahato otimanje državnog, javnog novca, a sve pod plaštom borbe za košarkaški sport trebalo bi, napokon, u narednom periodu doći na naplatu.

Kako Inforadar ekskluzivno saznaje, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, a nakon što su u prethodnom periodu na vidjelo izašli detalji o nevjerovatnim finansijskim transakcijama u našoj kući košarke, otvorilo istragu o poslovanju KS BiH, bivših struktura saveza i pojedinaca koji su ga vodili.

ISTRAGA PROTIV BIVŠIH FUNKCIONERA

Pokretanje istrage potvrdili su naši izvori u Tužilaštvu, a ovaj korak praktično bi mogao da znači novu stepenicu ka podizanja optužnice protiv odgovornih.

Kako saznajemo, u centru pažnje je poslovanje Košarkaškog saveza u periodu 2011.-2016., kada je tri godine na čelu saveza bio Elmedin Konaković (od 2013. do 2016.), a sve to vrijeme generalni sekretar, time i glavni finasijski operativac, Harun Mahmutović.

Kako su Inforadar ali i još neki nezavisni mediji već izvještavali, mnogi korupcijski tragovi vode direktno do Mahmutovića, a jedna od šokatnih informacija, koju smo ranije objavili, potvrđuje da je bivši reprezentativni bek Zack Wright, inače američki naturalizirani košarkaš, Mahmutoviću uplatio u četiri navrata po 4.000 dolara (ukupno 16.000) za „produženje pasoša“, ali u vrijeme kada Mahmutović više nije bio generalni sekretar!

Inforadar je u posjedu uplatnica koje to potvrđuju.

Foto: Faksimil jedne od uplata Mahmutoviću, čije smo dijelove zbog zaštite privatnosti sakrili

Da se nešto čudno dešava još je sredinom 2016. otkrila rutinska revizija dokumentacije koju je proveo Nadzorni odbor KSBiH i utvrdio, između ostalog, sumnjive novčane isplate pojedinicima, bez valjanog razloga.

O svemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH, po čijem su nalogu u KSBiH potom upali pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) te izuzeli značajan dio dokumentacije. Pojedinci su saslušani, a brdo papira o spornim isplatama i drugim transakcijama je završilo kod nadležnog državnog tužioca.

MAHMUTOVIĆ SAM SEBI ISPLAĆIVAO NOVAC

Tužilaštvo nije stalo na tome nego je, a što potvrđuje ozbiljnost afere i dubinu korupcije, u Savez poslalo Finansijsku policiju FBiH, da bi se potom u cijelu priču uključili i poreznici.

Podaci do kojih su došli malo je reći da su frapantni. I Porezna uprava i Finansijska policija utvrdili su da je generalni sekretar Mahmutović sam sebi potpisivao i odobravao naloge za isplatu novca, više od 185.000 KM, na osnovu ugovora o djelu koji, međutim, nije priložen inspektorima, niti ga je iko drugi ikada vidio.

Faksimil dokumenata i zabilješki o spornim isplatama i transakcijama

Inspektorima nisu priložene vjerodostojne knjigovodstvene isprave o ovim uplatama, a bilo ih je pedesetak na Mahmutovićev račun. Policija je ove radnje okarakterizirala kao „kršenje odredbi Statuta KSBiH“ po kojem generalni sekretar brine o finansijskim sredstvima Saveza i odgovoran je za njihovo zakonito trošenje.

Identično su inspektori zadokumentovali i Mahmutovićevo raspolaganje VISA karticama Saveza, s kojih je spiskano 70-ak hiljada maraka, također bez odgovarajućeg pokrića.

Indikativno je i to da, dok je Mahmutović sebi isplaćivao novac za nepostojeće ugovore o djelu i trošio novac s kartica, državi nisu plaćani porezi, pa je tako nakon njegovog odlaska utvrđeno da obaveze KSBiH po ovom osnovnu dostižu stotine hiljada maraka.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI