INTERVJU BENJAMINA KARIĆ: Sarajevo je građansko, antifašističko i slobodarsko i tako će i ostati

Spremna sam i uhvatit ću se u koštac sa svim problemima, ali i politikama koje Sarajevo žele vraćati unazad. Sarajevo je tradicionalno uvijek bilo progresivno i na pravoj strani historije. To tako mora ostati i u budućnosti

Benjamina Karić, nova gradonačelnica Sarajeva, u intervjuu za InfoRadar govori o tome šta za nju znači i predstavlja Sarajevo koje će kao olimpijski grad, uz pomoć kolega i saradnika, nastojati da pozicionira na svjetskoj mapi metropola. Karić za Inforadar govori i o inicijativama na kojima radi, od kojih će jedna da bude prijedlog da u budućnosti gradonačelnik Sarajeva bude biran direktno, što sada nije slučaj. Benjamina Karić, koja je prijedlog SDP-a, rođena je 1991. u Sarajevu. Od svoje 18 godine je članica SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Možda je pitanje kliše, ali ipak je u ovom slučaju nužno – kakav je osjećaj biti najmlađa gradonačelnica u historiji grada kakav je Sarajevo? 

KARIĆ: Prije svega predstavlja mi neizmjernu čast. Isto tako osjećam i veliku odgovornost i obavezu koju imam prema svim građankama i građanima Sarajeva, ali i prema svim građanka i građanima cijele domovine, imajući u vidu da se radi o glavnom gradu države Bosne i Hercegovine.

U svom obraćanju ste spomenuli da je Sarajevo građansko, antifašističko i slobodarsko, no mnoge političke snage, čak i iznutra, pokušavaju da obesmisle jedan takav imidž. Da li ste spremni da se uhvatite u koštac sa takvim politikama? 

KARIĆ: Spremna sam i uhvatit ću se u koštac sa svim problemima, ali i politikama koje Sarajevo žele vraćati unazad. Sarajevo je tradicionalno uvijek bilo progresivno i na pravoj strani historije. To tako mora ostati i u budućnosti, ali u konačnici to je ono što žele i očekuju i Sarajke i Sarajlije, što je i najvažnije. Ponovit ću još jednom i nikada se neću umoriti ponavljajući: Sarajevo je građansko, antifašističko i slobodarsko, i to će tako i ostati. Sarajevo je starije od svake funkcije, od svakog pojedinca i toga trebamo biti svjesni u svakom trenutku. Sarajevo je grad kojeg poznaje cijeli svijet. On u sebi spaja mnogo toga što je ne samo naša istorija i tradicija, nego mnogo šire od toga.

Kad spominjete vraćanje zlatnom dobu Sarajeva, na šta tačno mislite?

KARIĆ: U vremenu kada nas politike prošlosti navode na podjele, što Sarajevo nije prihvatalo ni pod pritiskom agresora, želim vas uvjeriti da ću dužnost gradonačelnice Sarajeva obavljati uvijek uz poziv na jedinstvo u različitostima, što je bogatstvo, a ne hendikep s obzirom da je pluralni izraz uvijek bila vrijednost ovog grada. Tražit ću najveći mogući zajednički imenitelj u našem radu i praksi. Želja mi je da nas naši građani dožive kao konstruktivne, odgovorne i demokratski izgrađene javne uposlenike. Ja ne priznajem niti podržavam podjele, naša i moja misija je da ujedinimo, da stvaramo nove vrijednosti i da učinimo sve što možemo da u četverogodišnjem mandatu poboljšamo život u našem gradu i pored nepovoljnih ekonomskih i društvenih prilika. Ja želim da u tome uspijemo i da nas po tome zapamte naši sugrađani.

Karić: Sarajevo je grad kojeg poznaje cijeli svijet

Smatrate li da bi Grad Sarajevo trebao imati veće ovlasti, kako bi se razvijao i status grada-kantona kao Zagreb, Beč, Berlin i mnogi drugi evropski gradovi? 

KARIĆ: Za početak smatram da se Gradonačelnik Sarajeva treba birati direktno na izborima i konkretno planiram pokrenuti aktivnosti, u saradnji sa kolegicama i kolegama gradonačelnicima i Parlamentom FBiH, na izmjeni Ustava Federacije BiH koji bi to omogućio. „Forbes“, kao najugledniji ekonomski magazin na svijetu, je još prije nekoliko godina Bosnu i Hercegovinu ocijenio kao najgoru u regiji kada je u pitanju efikasnost što je rezultat visoke decentraliziranosti, pocijepanosti tržišta, prenagomilane birokratije. Kanton Sarajevo nije nikakav izuzetak, jer komplikovana administracija odmaže svima, a neuvezana urbana i šira gradska cjelina dovode do nekoherentnog razvoja Sarajeva. Općinski, gradski i kantonalni nivo su previše, i jedino ispravno i racionalno rješenje je sjedinjenje Grada i Kantona, tako da cijeli Kanton bude Grad i vrši dvojnu funkciju.

Spominjali ste i saradnju sa drugim gradovima. Kako smanjiti animozitet drugih gradova prema Sarajevu, koji smatraju da su zapostavljeni i da se iz federalnog budžeta premalo izdvaja za njih nauštrb glavnog grada ? 

KARIĆ: Sarajevo je glavni grad države Bosne i Hercegovine. Također je i glavni grad Republike Srpske i Federacije BiH i to piše u ustavima i države i entiteta. Radit ću sve na tome da ono što piše u ustavima bude i u srcima svih građanki i građana u Bosni i Hercegovini. Kao socijaldemokratskinja uvjerena sam da svi zajedno možemo graditi bolje sutra za svu našu djecu. A kao gradonačelnica glavnog grada rado ću organizovati posjete drugim gradovima i opštinama u BiH, a voljela bih da mi prve posjete kao gradonačelnice Sarajeva budu gradonačelnicima Tuzle, Mostara i Banjaluke.

Na koji način planirate racionalizirati troškove same gradske uprave? 

KARIĆ: Upravo intenzivno radim na planu racionalizacije troškova gradske uprave, koju ću zajedno sa vijećnicima u gradskom vijeću usaglasiti i predložiti na usvajanje. Zbog činjenice što je gradski budžet prilično ograničen, svi zajedno imamo obavezu učiniti sve što je u našoj moći da racionaliziramo troškove, što će ostaviti veći prostor za finansiranje projekata koji su nam neophodni u gradu.

Karić: jedino ispravno i racionalno rješenje je sjedinjenje Grada i Kantona, tako da cijeli Kanton bude Grad i vrši dvojnu funkciju

U Sarajevu se nalaze najvažnije institucije kulture u našoj državi, čija je opstojnost ugrožena zbog lošeg finansiranja i prebacivanja nadležnosti na političkim nivoima. Kako ćete im pomoći? 

KARIĆ: Za početak ću zajedno sa njima dosljedno zagovarati i insistirati na konačnom i trajnom rješenju njihovog statusa. Prema najvećem broju njih danas se državni nivo odnosi potpuno maćehinski. Tu najviše mislim na institucije od naučnog i kulturnog značaja za Bosnu i Hercegovinu i Akademiju nauka i umjetnosti BiH. Taj odnos je nedopustiv, jer se radi o bivšim republičkim i državnim ustanovama čiji se status treba i mora riješiti na tom nivou. Dok se to ne desi, naša je obaveza da im na svaki mogući način pomažemo, uključujući i finansijski.

Na kraju, možete li nam otkriti šta će da budu vaši glavni glavni prioriteti kada je u pitanju i Vaš rad, ali i pozicioniranje Sarajeva, olimpijskog grada, na svjetskoj mapi metropola? 

KARIĆ: Moj prioritet je donošenje Strategije razvoja Grada Sarajeva, jer Grad Sarajevo trenutno nema strategiju. U narednom periodu želim se, pored ostalog, fokusirati na sljedeća pitanja i zadatke: racionalizirati, koliko je to moguće, troškove gradske uprave i prilagoditi ih trenutnim okolnostima; dati maksimalan doprinos u borbi protiv svih oblika kriminala, korupcije i nepotizma; uspostaviti kvalitetne odnose sa Gradskim vijećem; dati prednost ozbiljnim, pošternim i stručnim ljudima koji mogu mogu unaprijediti rad gradske uprave; afirmirati i podržati naše naučnike, umjetnike, sportiste, uspješne privrednike; podržati uspješne projekte koji su u toku i inicirati nove; nastaviti razvijati saradnju Sarajeva sa drugim glavnim gradova širom Evrope i svijeta; intenzivirati i inicirati bolju saradnju sa bh. gradovima poput Tuzle, Banja Luke, Brčkog, Mostara, Gradačca, Bihaća, Zenice i drugih gradova; pokazati da je Sarajevo istinski glavni grad naše države; pokazati senzibilnost prema najstarijim građanima Sarajeva, ali i prema mladima i ženama; podržati izgradnju Nacionalniog stadiona u Sarajevu; aktivno koordinirati sa načelnicima četiri sarajevske općine.

Svi znaju bolje nego jedan čovjek, zato pozivam sve građane i građanke da mi pomognu da idemo naprijed.

Vanja ŠUNJIĆ
Vanja ŠUNJIĆ
Vanja Šunjić je bosanskohercegovačka novinarka i aktivistinja. Sarađuje s više medija: Prometej.ba, Magazin BUKA, Omladinski magazin KAR!KE, InfoRadar. Članica je UO Omladinske novinske asocijacije u BiH, gdje vodi projekte koji se bave obrazovanjem mladih. Doktorantica je na Fakultetu za društvene nauke u Ljubljani.

Povezane vijesti

NAJNOVIJI ČLANCI